Stor bildanalys: Första trailern till Rogue One – A Star Wars Story är här

7:12 7 Apr 2016

Dödliga uppdrag, ansikten från förr och en koppling till The Force Awakens? Trailern till nya Star Wars-spinoffen Rogue One är äntligen här.

Nostalgisk filmmagi i smutsig tappning! Den som trodde Star Wars-hypen skulle hinna dö ut innan uppföljaren till The Force Awakens hade fel, för nu har äntligen trailern till den första fristående sagan från den älskade mytologin släppts. Rogue One utspelar sig strax före händelserna i episod 4 och skildrar hur ett gäng banditer får ett tillsynes självmordsuppdrag: att sno ritningarna till rymdimperiets nya supervapen. Med det första smakprovet ges vi en inblick i en igenkännbar värld, mer hårdnackad och actionpackad än någonsin tidigare. Kort sagt, här krävs en analys.

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-01

Till tonerna av en minimalistisk tolkning av John Williams klassiska ledmotiv – än är det okänt ifall filmens kompositör Alexandre Desplat ligger bakom den – introduceras filmens hjälte Jyn Erso, spelad av Felicity Jones. Vi får hennes brottsregister uppläst för oss och det är uppenbart att hon inte är någon att jävlas med, samt perfekt för den dödliga plan hon kommer erbjudas en roll i. Precis som i förra årets återkomst till en galax långt borta är protagonisten alltså en kvinna, men Jyn tycks med sin rebelliska attityd vara raka motsatsen till Rey. Inte helt oväntat har en del manliga fans redan höjt sina kränkta röster över att Star Wars har blivit en del av någon större feministisk konspiration – jävla foliehattar, hur kan ni ens klaga över mer Star Wars, är min fråga.

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-05

Platsen är onekligen en rebellbas och här har vi även ett ansikte från förr, eller ja, inte riktigt. Karaktären är utan tvekan Mon Mothma, rebelledaren med den numera klassiska raden om bothanernas uppoffring i Return of the Jedi. Då spelades hon av Caroline Blakiston, men nu har rollen tagits över av Genevieve O’Reilly, vilket egentligen inte är första gången då hon hade en liten cameo som Mothma i episod 3.

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-07

I mötet med Jyn finner vi även Diego Lunas karaktär vars namn ännu är okänt, men han är förmodligen något av ett toppnamn bland rebellernas hierarki och ifall jag skulle gissa kommer hans roll vara att leda gruppen av opålitliga rymdbovar på det stundande uppdraget.

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-25

På tal om uppdraget, här har vi ändamålet, den första Dödsstjärnan på den tiden då de sablans rebellerna inte sprängde imperiets leksaker efter första användning. Regissören Gareth Edwards leker allt med förväntningarna här och bara denna korta glimt av massförstörelsevapnet sänder gåshud, eller rysningar, längs armarna på en. Med Rogue One lär vi förmodligen få veta vem arkitekten bakom denna massiva skapelse är och förhandssnacket lutar mot att det är Mads Mikkelsen i en ångerfull roll inspirerad av J. Robert Oppenheimer, fysikern känd som ”atombombens fader” och användningen av det dräpande hinducitatet ”nu har jag blivit Döden, förstöraren av världar”. En minst sagt intressant vinkel för skapelsen av Dödsstjärnan och något Mads säkert kan använda sig av för att ge mytologin ett ännu mer plågat djup.

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-29

Det är bara att falla på knän och titulera ens kärlek för hur levande Star Wars känns igen. Visst, CGI är nödvändigt, men efter The Force Awakens vet vi vad de kan göra med en kombination av animeringar och praktiska effekter samt scenerier, vilket ger galaxens alla trakter en äventyrlig lyster vi endast känner igen från originaltrilogin.

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-31

Här är kanske den största anledningen till min hype, Ben Mendelsohn i rollen som filmens stora big bad. Känd från tv-serien Bloodline samt filmer som Animal Kingdom och Slow West, den australiensiska skådespelaren kan spela en förbannat bra skurk och ger utöver det alltid sina karaktär några extra dimensioner. Den vita outfiten med kappan skriker bara ikonisk Star Wars-karaktär – kostymdesignen i Rogue One är över huvud taget, från vad trailern erbjuder, helt galen – och dess visuellt svulstiga drag tog mina tankar tillbaka till de klassiska serieromaner jag konsumerade under 90-talet. Märkena i rött och blått talar även för att han är högt uppsatt i imperiets rang, och med den massiva laserpistolen i vänstra handen är han förmodligen någon att frukta.

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-33

Vem Forest Whitaker spelar är, som så många andra roller, fortfarande ett mysterium – men den något rostiga metallkonstruktionen han bär på sina axlar verkar nästan vara en del av honom. Då imperiet är en samling pseudonazistiska arier kan vi knappast räkna in honom bland dem. Den skuggbelagda omgivningen han rör sig i talar mer för att hans allierade befinner sig i den kriminella undre världen och gissningsvis har han där en betydande roll att spela – och tänk ifall filmen är minst lika bra som när Whitaker spelade en roll i en annan sci-fi-rulle.

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-34

Genom hela trailern ser vi en rad nya spännande plastuniformer för stormtrupperna, men denna i svart är kanske den allra häftigaste och något fans kommer dregla över fram till premiären i december. Enligt snacket bakom kulisserna tillhör det svarta lacket den absolut dödligaste falangen av imperiets soldater, en styrka specialiserad i att lämna ren och skär död efter sig. De ställer inga frågor, men våra hjältar kommer nog snart önska att de gjorde.

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-38

Det vi vet om den legendariska kampsportsaktören Donnie Yens karaktär är att han är blind och stormtruppernas val att underskatta honom kommer visa sig idiotiskt. Det är sen tidigare sagt att några jedis inte kommer bli av i denna film, eftersom de är ”utrotade”, men vem behöver dem när vi har Donnie Yen med en käpp och en dos smisk att leverera till fascisterna.

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-43

Tappade andan nummer ett.

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-46

Tappade andan nummer två. Med foto likt det vi ser ovan är jag helt såld på Edwards i registolen. Visst, Godzilla, var för många en besvikelse men ingen kan ifrågasätta hans talang för att sätta ihop storskaliga och spektakulära scener. Det vita i matchning med den brinnande skyn liknar inget vi tidigare har sett i Star Wars, och det är väl ändå det vi förväntar oss från de nya filmerna?

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-47

Okej, tappade andan nummer tre här. Darth Vader är bekräftad för filmen – i hans klassiska robotrustning från 1977 med de rödnyanserade ögonen och allt – men huvan säger mig att detta inte är han. De rödklädda vakterna är dock, och har alltid varit, associerade med kejsaren och om det är någon som älskar att hänga i huva så är det han. Känner ni av hypen?

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-56

Enligt Gareth Edwards är Rogue One i grunden en krigsfilm vilket det här fantastiska klippet talar för. Men utöver bombastiska scener bland skyttegravarna kan vi nog även räkna med att denna film kommer ge en ny skildring av rebellernas kamp, råare och mer brutal än tidigare, där konsekvenserna av ett uppror mot en fasciststat är dyra. Och om jag är redo för all skitig skoningslöshet? Ja, så länge AT-AT:sen hänger på är jag för allt.

rogue-one-star-wars-story-trailer-image-57

Trailern avslutas med ett klipp på vår hjälte, mitt uppe i vad som förmodligen är stölden av Dödsstjärnans ritningar. ”What will you become” frågar Whitaker i  sin voiceover och öppnar upp för spekulation. En stormtrooper? Nej, knappast. Men det här är ett tillfälle att fråga sig varför de valde en skådespelerska så pass lik Daisy Ridley? Är Jyn Erso morsa till Rey? Ja, karaktären är i alla fall rätt identisk Mara Jade i sitt manér. Och vem är Mara Jade? Jo, ingen mindre än fanfavoriten och Luke Skywalkers långlivade flört i det nu skrotade expanderade universumet av serier och böcker. Jag tänkte faktiskt på mer än bara Mendelsohn när jag sa att trailern tog mig tillbaka till den tid då Star Wars-filmer bara var en relik. Men nu är de tillbaka och jag är allt för hysterin det bär med sig – nu finns det en viss chans att hysterin färgar av sig och jag bara köper ovanstående hejvilt, men vad ska vi göra tills premiären då?

Screen Shot 2016-04-07 at 8.26.19 AM

16 december känns långt långt borta just nu. HYPErspace ta mig dit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp