RECAP: Game of Thrones – Home [S06E02]

8:22 2 Maj 2016

Vad som är dött må aldrig dö men ändå fortsätter liken att staplas runt varandra i Game of Thrones. Det blir med säsongens andra avsnitt uppenbart att premiären bara var uppvärmningen. Seriens skapare stressar mot slutet med twists på twist, bland annat den vi alla visste skulle komma förr eller senare.

Power Ranking:

ramsay-kills-roose-bolton-s06e02

1. Ramsay Snow

Efter förra veckans blodbad i Dorne trodde kanske någon naiv själ att det skulle dröja länge innan vi såg ännu ett maktskifte i Westeros. Denna värld av knivar i ryggar skulle väl ändå behöva en lugn stund men nej, nu har bödeln slagit till igen och offret var något väntat. För efter allt Rooses tjat om faderskapet kunde man kan nästan förstå att den sadistiska oäktingen Ramsay skulle tröttna tillslut. Visst, sladdisar är gulliga, men inte när de konkurrerar med dig om makten över Winterfell. Då lämpar de sig bäst som hundmat.

2. High Sparrow

Med en gräsrotsrörelse av järnpåkar sitter nu huvudstadens egna Bernie Sanders på en obestridlig makt. Det krävs ändå en del uppbackning ifall du ska våga tjafsa med Jaime Lannister – riddaren som satte ett svärd i ryggen på sin kung. Speciellt efter att ha låtit hans syster, tillika älskarinna, vandra genom staden likt en gudsfruktande nudist. Fast frågan är om inte Tommen kan bli ett problem snart, för vem vet, med puberteten kommer kanske familjens våldsamma bastardtendenserna tillbaka – vi har nästan börjat sakna dem i Kings Landing.

3. Bran Stark

Bortom muren har inte mycket hänt sen sist, förutom att Ned Starks bortglömda son har blivit lite stiligare och nu kan resa genom tiden med sitt medvetande, vilket är en bra egenskap att ha – i alla fall om du frågar seriens författare. Tyvärr lär inte mysterierna kring Hodors tidigare liv ges ens hälften av den tid jag önskar, dock är jag i slutändan bara glad över att se Hodor igen – samt Bran och Meera, och Hodor.

4. Yara Greyjoy

Medan Bernie vinner det politiska spelet i Kings Landing siktar Yara Greyjoy, även känd som Järnöarnas Hillary, på att ta över sin faders tron. Patriarkala strukturer är skit – speciellt när de involverar järnfödda män som utan tvekan är Westeros största samling av äckliga och våldsbenägna snubbar – men Yaras efternamn väger tungt när hon ska utnämna sin kandidatur, dock lär hennes position inte vara helt ohotad. Men vem vet, kanske är det dags för öarna att drukna i en feministisk revolution?

5. Jon Snow

Ja, Jon lever igen, så jag antar att han har en plats på listan. Men ärligt talat, vi har väl varit överens om hans återkomst sen länge? Hade hellre gett placeringen till hans polare Edd, som lämnade Castle Black och återvände med en armé vildingar likt den vän han är – och räddade därmed även Jon Snows bleka skinn. Vi kan alla nu bara ana, samt frukta, hur deppig nordens mest emotionella riddare kommer vara efter ett dygn som lik, vem av alla hans vänner ska kunna relatera till den känslan?

Bubblare:

euron-kills-balon-s06e02

Euron Greyjoy

Efter att ha rest världen runt med en besättning bestående av män utan tungor var det väl menat att den förlorade sonen skulle återvända hem förr eller senare, någon måste man ju kunna snacka skit med. Och skit snackades det från direkten, före Euron skickade storebror Balon på en flygtur – synd att det var just vatten och inte luft han hade dyrkat skoningslöst genom livet. Nu har Euron förmodligen sitt sikte på tronen, om inte en annan förlorad son vid namnet Theon hinner hem före stormen har brutit ut.

Post Mortem:

ser-robert-strong-kills-penis-peasant-s06e02

Blottaren

Ändå rätt skojig blottare? Men en fundering: går zombieberget bara runt i staden och agerar karmapolis lite på impuls, eller har han någon form av inbyggd radar som spårar skitsnack? Kan bli en del jobb hur som.

Valar Morghulis:

  • Exakt hur hårt kommer D.B. Weiss och David Benioff köra på kristussymboliken? För det var knappast en tillfällighet att Jon Snow laminerades likt Jesus före han återuppstod. Något säger mig att vi snackar Zack Snyder-nivåer resten av säsongen, de verkar ändå vara snubbar gjorda av samma skrot och korn med en passion för våldsstipulerande narrativ.
  • Bara jag som trodde de skulle hålla på Jon Snows död lite till? Jag menar, efter nästan ett års ältande om hur död han var, vad skulle något avsnitt till göra?
  • En urgammal teori är att Jon – precis som brorsan Bran kan göra – flyttade sitt medvetande till Ghost vid sin död. Tänk om den stämmer, tänk om han kanske är kvar där? Det är trots allt känt sen tidigare att ingen kan återvända från döden utan att förändras.
  • Roligt förresten att Weiss och Benioff gick så långt i sin lögn att de skrev in ett frisörbesök för Jon i manuset.
  • Samtidigt väntar alla i Meeren på något värt att engagera sig i. Men vi vet efter detta avsnitt i alla fall att Varys är för pk för att skämta om kortvuxna och drakar går tydligen att vinna över lika enkelt som katter.
  • Har invånarna i Braavos bara vant sig vid att blinda flickor blir misshandlade på öppen gata eller vad?
  • Säg vad du vill om Theon men bara en Bolton kan hata på faktumet att han äntligen fick lite kärlek i form av en kram – som inte var från Ramsay i samband med introduktionen av någon ny tortyrleksak.
  • Okej, vi har hittat våra Hillary och Bernie, men vilka är republikanerna i Game of Thrones? Internet verkar redan ha utnämnt Allister Thorne till The Walls egna Donald Trump – passande nog – men vi saknar fortfarande en Ted Cruz. Själv skulle jag peka ut Ramsay, båda verkar rätt hatade av alla.
  • Tyvärr en sista gång för den här gifen:

It's a nice day for a RED WEDDING

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG