RECAP: Game of Thrones – Oathbreaker [S06E03]

7:45 9 Maj 2016

Tillbakablickar och nya framtidsplaner när Game Of Thrones sjätte säsong fortsätter att växa. Medan Jon Snow försöker återfå fotfästet efter ett dygn som lik ser vi hur en uråldrig fanteori nästan besvaras, samt en återkomst som inte bådar gott för någon. Det är hög tid att ranka veckans öden i Westeros.

Power Ranking:

Amanda game of thrones hbo season 6 bye

1. Jon Snow

Efter att ha besegrat döden – och upptäckt att efterlivet bara är ett enda mörker – är Jon Snow mer populär, men deppigare, än någonsin tidigare. Vem är han nu? En Gud? Eller endast en Gud med en liten kuk? Ingen vet, inte ens Jon Snow själv, för vem sa att återuppståndelse skulle vara bekymmersfritt? Tur då att Jon i alla fall har blivit av med ett – eller fyra – bekymmer efter att ha hängt de som förrådde honom och sagt upp sig från jobbet som Castle Blacks chef, vilket är förståeligt då Olly inte ens satte en kniv i ryggen på honom utan rakt i hjärtat, som den kallblodiga tolvåring han var. Men vad är planen nu för en Jon Snow mellan två jobb, satsa fullt ut på sin hobby för iszombies eller bege sig söderut och ta sig an den mer sadistiska av Nordens två kändaste bastarder?

2. Arya Stark

Varken film eller tv kan undanfly sitt öde, alla historier som skildrar en träningsprocess måste erbjuda ett montage värdigt Rocky Balboa. För efter att ha utstått brutala attacker ute på gatan begav sig Arya inomhus för nästa steg i sin träning, och seriens författare vet uppenbarligen att vi tittare inte pallar många steg till. Vi vill bara se Arya döda mer och mer – och med synen tillbaka kan det säkert bli till verklighet, även om jag kommer sakna Daredevil-looken.

3. Ramsay Bolton

Jag antar att han förtjänar en placering även den här veckan? Med Rickon Stark som sin gisslan är nämligen Sansa inte en prioritet längre och Ramsay kan softa vidare på sin tron utan några komplikationer. Vilket ändå är rätt ointressant att följa? Visst, jag älskar kanske charmiga sadister, men ända sedan sin introduktion har Ramsay ställt till med skit, och istället för att lida av några konsekvenser tycks han alltid vinna på det, vilket gör honom till allt annat än spännade att följa. Förhoppningsvis blir det ändring på detta inom kort, i form av en pånyttfödd Jon Snow och en armé av vildingar.

4. Edd

Äntligen en vinst för sidokaraktärerna när Edd vinner rollen som Castle Blacks nya Lord Commander. Om nu andra älskvärda karaktärer likt Littlefinger och Bronn bara kunde få lite utrymme. Det är nämligen helt bisarrt för mig – och ja, ursäkta mitt tjatande – att Ramsay hittills har dykt upp i alla avsnitt av säsong sex, medan kärleken är obefintlig för Westeros mest briljanta sociopat Petyr Baelish?

5. Kevan Lannister

Känns tryggt att Tywins lillebror Kevan håller koll på kungadömet medan hans brorsbarn leker med sin nya zombieriddare. Hur många avsnitt ska vi ge den ädlaste av Lannisters innan han går i graven? Personligen är jag godtrogen och gissar att han kan nå till säsongens sjunde.

Bubblare:

Qyburn

Anar ändå att detta kan vara Kings Landings MvP? Ge Qyburn en källarvåning och han kommer tillbaka med den odöda Gregor Clegane och ett gäng minderåriga spioner – det enda jag vann på min första källarvåning tillika lägenhet var en dusch i köket, men antar att det är därför jag skriver recaps istället för att vinna spelet. Hur som helst sitter jag i Qyburns hejarklack för resten av säsongen och gissar på att han kommer stå som vinnare efter att Cersei har eldat upp hela huvudstaden.

Post Mortem:

Alliser Thorne

Ett as jag faktiskt inte ville se hängd.

Valar Morghulis:

  • Meeren måste vara platsen intressanta karaktärer kommer till för att dö? Visst, Varys har lyckats lista ut vilka som sponsrar Harpsönerna – spoiler: det var alla Daenerys värsta fiender, vem hade kunnat ana – men det blir omöligt att bygga upp någon spänning med två stela scener i stora salar. Dock kan jag uppskatta ironin i att Varys skulle bry sig om barn när han har ett helt gäng av barnarbetare i Kings Landing jobbandes för en minimumlön.
  • När jag såg andra trailern till säsong sex antog jag att Tormunds bittra kommentar om att Jon Snow skulle leda dem ”genom den långa natten” syftade till hans gulligaste BFFs död, men ännu har orden inte yttrats. Kan en identitskris vänta härnäst för Jon? Säg bara inte att han hinner lämna Castle Black innan Sansa anländer, ungarna Stark har en dålig vana av att lyckas missa varandra.
  • Fascinerande ändå hur vi satt förbannade förra året över att ett barn eldades till döds, men jublar nu efter att ännu en unge har mördats. Vad gör Game Of Thrones med oss egentligen?
  • Med hjälp av Bran fick tv-tittarna äntligen ta del av slaget vid Tower Of Joy, en mytomspunnen händelse tidigare endast skildrad genom Ned Starks feberdrömmar. Såklart förstörde Max von Sydow showen innan en av bokläsarnas – och nu även tv-tittarnas – mest populära fanteorier kunde bekräftas. Men precis som Jon Snows öde är R + L = J mer eller mindre sanning i flera fans ögon. Ni googlar på eget bevåg.
  • I Kings Landing hypeas än en gång en blodig uppgörelse inför gudarnas uppsikt. Kan High Sparrow hitta någon galen nog för att utmana det tillsynes odödliga berget, speciellt efter Oberyn Martells makabra förlust?
  • Ändå förvånad att vi faktiskt fick utstå ett pruttskämt under mötet mellan kungens råd, verkligheten överträffar fiktionen eller tvärtom.
  • Teori: Ramsays polare med en fäbless för småpojkar kommer försöka tafsa på Rickon innan Osha kastrerar honom, för det kan verkligen inte bli mer Game of Thrones än så.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp