Transtisdag på Corren

11:45 27 Maj 2014

Den östgötska dagstidningen Corren har börjat med en skojig vana”Transtisdag”. Redaktionen får klä ut sig till det motsatta könet och bara toka runt och ”utmana sina egna gränser”. På frågan om transtisdag kommer bli ett stående inslag på redaktionen så svarar chefredaktören såhär: 

”Nja, det har tydligen pratats om att det ska vara fantasytema nästa gång.”

När transtisdagen är slut så tar journalisterna på sig sina vanliga kläder och hämtar barnen på dagis och lägger upp en bild på Instagram om hur skojigt de hade det och att de ser fram emot nästa avvikande outfittisdag. Om syftet var att ”utmana könsroller” , så känns det som att det finns effektivare sätt att göra det på än att klä ut sig i några timmar, skratta åt varandra och sedan fortsätta leva precis som vanligt. 

Men men. Nu kanske det bara är jag som är tråkig och förstör stämningen! Jag tvivlar inte en sekund på att syftet med transtisdagen var gott och att det inte var meningen att stöta sig med någon, men om man vill ”utmana könsroller” på riktigt så finns det seriösare sätt att göra det på än att klumpa ihop det med fantasy som en rolig grej . Corren har över 50.000 prenumeranter, så det finns massor av saker som de skulle kunna göra för att utmana könsrollerna och göra skillnad på riktigt. Trist att de inte gör det. 

2 kommentarer | “Transtisdag på Corren”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. D skriver:

    Hejsan Frans!
    Jag känner bara att jag måste svara på det här inlägget. Jag är feminist, bisexuell och antihbtq-fob. Jag jobbar själv på Corren och när detta togs upp på ett möte förra veckan vart jag sjukt taggad, initiativtagaren motiverade det med att ”slå ett slag för mångfalden och allas rätt att se ut som de vill”. Vi har självklart inte tolkningsföreträde och jag kan i efterhand se att valet av namn var olyckligt, men jag vill bara att du och alla andra som tar illa vid sig ska veta att det absolut inte gjordes med några som helst transfobiska syften, verkligen inte alls. Tvärtom.

  2. Gurra skriver:

    Tycker det kan vara riktigt nyttigt att prova om ens egen personlighet är så genomgjuten att den funkar även utan de invanda attributen. HBT & allt vad det heter kan inte ha ensamrätt på att utsträcka gränserna. Kvinnor har så mkt mer ”rätt” att ha på sig vad de vill och nästan när som helst medan män har ett ynkligt spelrum med trista kläder att välja på, mest bara ytterligheterna nära näck och fullt påklädd! Det kan tom vara bra om män provar på att ha klänning eller kjol så kanske kvinnorna så småningom kan få fickor på sina plagg! Otroligt att de accepterar avsaknaden, de som har lite mer måsten att ha med sig!
    Jag är man och helt hetero men trivs fint med tunna strumpor i stället för de obligatoriska ”sport”sockorna eller helst barfota om sommaren, bara det är mkt utmanande för män. Snopp = strumpor på, ingen snopp = BH på, så tycks normen vara! Sedan tycker jag hängslellinnen är mkt bättre som undertröja än T-tröjor, inte korvigt i armhålan. Tunna sköna skor, loafers & ballerinor tex, underbart på sommaren. Damsandaler är inte heller lika klumpiga som herr dito.Bara att som man bära ICA-korgen (när den gamla typen finns kvar) i armvecket är exotiskt för en del har jag märkt men mkt praktiskt. Jag har efter att ha läst en artikel, provat på under längre tid vid lediga dagar att ha vad-lång kjol/kort klänning på mig och faktiskt, det är ibland praktiskt som när det blir mkt varmt om man sitter i solen och kjolen är neranför knäna så kan man bara dra upp den så har man vips, typ ett par shorts på sig. Att gå på,muggen är oxå lättare.Kort kjol verkar dock opraktiskt när man sitter ner eller böjer sig framåt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp