Magdalena Ribbing och skottdagsfrierier

10:40 6 Mar 2016

I veckan så var det ju skottdagen. Hela dagen kändes som ett enda stort hån mot oss som haft slut på surf i mobilen och längtat efter första mars, men istället fick en extra dag i det Mordor som är februari utan 4G-täckning. Man fick inte ens extra betalt på jobbet heller, som ännu ett slag i ansiktet.

Jag läser ofta vett- och etikettexperten Magdalena Ribbings spalt i Dagens Nyheter, och även där så bjöds det på skottdagsproblematik. En anonym läsare skriver in till spalten, och ställer följande fråga:

”När det är skottdag ska ju kvinnor få fria – men gäller det hela året eller bara själva skottdagen? Jag vill fria till min sambo men han är bortrest på skottdagen”.

Ja, ni vet hur det är. Man är kvinna och dödskär i sin sambo och vill inget annat än att leva med honom resten av livet, men så kan man inte göra det för att han är bortrest på skottdagen. En fruktansvärd situation som kräver att man hör av sig till en vett- och etikettperson på Dagens Nyheter för att få råd hur man ska göra. Är det bara att snällt sitta och vänta i fyra år tills nästa skottdag? Eller kanske skicka ett SMS? Brevduva? Inte lätt att vara kvinna idag.

Skämt åsido så visste jag inte ens om att det fanns någon sorts regel att kvinnor enbart får fria på skottdagen. Jag behöver väl knappast påpeka hur orimligt och otidsenligt det är, men det som förvånar mig är att detta uppenbarligen verkar vara ett reellt problem för vissa.

Vad förväntar sig den anonyma frågeställaren för svar från sin sambo om hon skulle ha mage att fria en annan dag än skottdagen? ”Nej men snälla lilla gumman, nu var du allt bra rolig, hur har du mage att fråga mig om jag vill spendera resten av livet med dig när det inte är skottdag?”. Tokerier!

Jag vet inte vilken relation man har med sin partner om man behöver rådfråga en vett- och etikettexpert i DN om man får fria eller inte. Rimligtvis så borde ju kärleken till den man älskar vara starkare än en uråldrig etikettregel som säger att kvinnan passivt ska sitta på sin kammare och vänta på att en man ska komma på en ädel springare och erbjuda henne ett äktenskap och tusen silvermynt.

Ska man kanske vänta med att ha sex innan giftermålet nu också? Be mannens föräldrar om tillstånd innan man går ner på knä? Undersöka om det ingår någon gård eller något större landområde som förmån om man väljer att äkta personen i fråga? Viktiga frågor som kräver svar!

Nej, släpp frieriet löst! Tro det eller ej, men trots att du råkar vara kvinna så får du faktiskt fria till den som du älskar. Oavsett om det är skottdag eller inte. Det här gäller dock såklart inte om du råkar vara kunglig. Då behöver du givetvis fortfarande fråga dina föräldrar om tillåtelse eller omedelbart abdikera.

Denna krönika har även publicerats i Arbetarbladet 6/3 2016. 

Solig tjejfika idag med Magdalena Ribbing.

A photo posted by Tramsfrans (@tramsfrans) on

Apropå Ribbing så var vi på samma café igår! Blev typ så starstruck att jag inte visste var jag skulle ta vägen någonstans. Jag frös till is och slängde upp armbågarna på bordet som någon sorts rebellisk protest. Solig tjejträff med härliga Maggan!

2 kommentarer | “Magdalena Ribbing och skottdagsfrierier”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Tinis skriver:

    Jag fria till min kille! Inget hemskt hände! Allt gick bra och ingen ifrågasatte några könsroller.

    Köpte en fin ring också. Jag köpte båda. Min kille swischa för sin del.

    Pusshej!

  2. Kattis skriver:

    Grattis Tinis!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp