6:08 21 Nov 2017

 

Shoo alla!!

Avsnitt 141! INSPELAT LIVE FRAMFÖR PUBLIK @ KULTURHUSET i STHLM 31/10-17

Ingen, inte ens Sanna, verkade vilja podda med Hugo och Petter denna kväll, men många ville komma och lyssna. Hugo och Petter ägnar sig år konstkritik, undersöker bristande respekt för upphovsrätt i samtida euro-rap och bjuder in publiken att delta i succé-frågesporten ”vem är jag? Bohagon??

VBDFRs publik visar sig vara mycket bättre än Spotifys algoritmer. Ett kul och intressant avsnitt även för dig som inte var på plats!

S/O till Kulturhusets utställning ”Folkmusik 2.0 – Svensk hiphop remixad” som visas fram till 28 januari 2018!

Whatever?! xoxo

Lyssna i din podcast-app eller rakt HÄR:

Ljud:

Podbean | iTunes / Podcaster Subscribe | Android Subscribe | Acast | RSS | Soundcloud (äldre avsnitt)


Sånger från avsnittet

 1. Migos feat. Cardi B & Nicki Minaj – Motorsport
 2. Kojo Funds feat. Abra Cadabra – Dun’ Talkin
 3. Too Short – I’m a playa (Street version)
 4. Blizzy – Kronan
 5. Karim – Benzema
 6. Lorik feat. LAB – Wasteman
 7. Jazn – Bombay
 8. Donyanah – Benät eller vännina
 9. Shayne Brown – Yuh remind me
 10. Aden & Asme – Skiner
 11. The DREAM – I Luv your girl
 12. Colo – Hungry again
 13. m9 (Martin Mutumba) – Fatta att d jah såm e kung
 14. Addis Black Widow – What Goes Around Comes Around
 15. Addis Black Widow – Innocent

SPELLISTA, ALLA SÅNGER FRÅN ALLA AVSNITT:


Tack till alla som stöder oss på Patreon! Vi uppskattar det enormt!
Besök länken om du också vill stödja oss: www.patreon.com/VBDFR!

Varför? Hur? Vad? Läs här.

Eller köp MERCH! Vi har en ny shop med nya sweatshirts, t-shirts och påsar i en hel del olika tryck! Kolla in printmotor.com/vbdfr!

(Vi har lite gamla grejer på vbdfr.tictail.com också)

 S/O till vår redovisningsbyrå Åhnberg & Partners som fixa vår ekonomi!

6:06 11 Nov 2017

Hej!

Sanna tvingar sig hem till Petters hem för att spela in ett avsnitt om en låt som hon är beroende av men inte tycker är så bra. Petter funderar över likheterna mellan att som svensk lyssna på amerikansk rap och att vara en rockabilly, hur hiphop-mode brukade vara en subkulturell uniform och öhh.. filterbubblor? Detta avsnitt innehåller även bounce om that D, tysk rap och de mest positiva sakerna om Drake som nånsin sagts i den här podden.

Whatever?! Xoxo

Lyssna i din podcast-app eller rakt HÄR:

Ljud:

Podbean | iTunes / Podcaster Subscribe | Android Subscribe | Acast | RSS | Soundcloud (äldre avsnitt)


Sånger från avsnittet:

 1. Saweetie – Icy Girl
 2. Saweetie – FTD
 3. Game Ova Reedy – For That Dick Freestyle
 4. Game Ova Reedy – Missing You
 5. Veysel – Bam Bam
 6. Ripp Flamez – Mention f. MGK 

 

ANDRA PODDAR VI NÄMNER I DETTA AVSNITT:

Solecast

The Nod

Stil i P1

There Goes The Neighborhood

 

SPELLISTA, ALLA SÅNGER FRÅN ALLA AVSNITT:


Tack till alla som stöder oss på Patreon! Vi uppskattar det enormt!
Besök länken om du också vill stödja oss: www.patreon.com/VBDFR!

Varför? Hur? Vad? Läs här.

Eller köp MERCH! Vi har en ny shop med nya sweatshirts, t-shirts och påsar i en hel del olika tryck! Kolla in printmotor.com/vbdfr!

(Vi har lite gamla grejer på vbdfr.tictail.com också)

 S/O till vår redovisningsbyrå Åhnberg & Partners som fixa vår ekonomi!

5:20 10 Nov 2017

Adam Aden och Guleed trycker på och sen finns ingen hoppa av, VAPORMAX går i 300km i timman från start till stopp. Det är toppfart på allt, flowsen, beatet, videon, till och med själva processen: Låten spelades in för en vecka sen, videon filmades i söndags, och nu är den här. Detta är Möllevångens superhjältar och de flyger fram. Guleed ger oss mer av sitt unika sång-flow, men du får aldrig glömma att Guleed kan spotta. Han lägger verkligen grejer, som du nästan kan missa för han lägger sina grejer som att det inte är en grej:

”vi glider kör på/döden är enkel men livet är svårt/rutiner som går”

Men det går inte att missa när han sjunger det där äkta äkta, som när han sänker rösten och låter dessa rader flyga:

”Har lämnat märken på själen/kan aldrig vända hem/levde i misär men vi kan ändra det/kom och sätt dig i min sits om du kan klara det”

Men om vi ska snacka om flow i Sverige så måste vi snacka om A d a m A d e n. Vi kan snacka om Adams karriär, om starter och stopp och väntan på rätt tillfälle, och han gör det själv också i sina låtar, men låt oss just nu bara uppskatta kulsprutan som sitter i denna mannens mun. Det finns inget stopp, flowet har varvat dig innan du hunnit blinka, försök hålla jämt tempo du kommer svimma. Adam har så mycket i sig, det finns så mycket rapglädje där inne, så mycket passion som samlats under åren, så mycket stolthet, det brinner från elden därinne:

”hur kan du snacka om kulturen? När du börja för en vecka sen? Möllevången rinner i min artär mannen, om jag taggar kommer längta hem”

Vi kan prata om mycket mer. Vi kan prata om videon, hur den matchar låtens energi, hur ofbendz, som gör alla Malmö New Waves videos, får bilderna att spraka och smälla på nya sätt, om Guleed och Adams samspel och energi, hur de rappar tillsammans, verkligen tillsammans, på sätt som är omöjligt utan en äkta kemi. Vi kan prata om allt det. Men låt oss just nu bara uppskatta det här.

/Petter

LYSSNA OCKSÅ PÅ:

Intervju med Guleed i Vad Blir Det För Rap?! Avsnitt 136

Varje vers av Ozzy är en skatt, men alla juveler syns inte med en gång, du måste titta noggrant för att verkligen se dem.

Kolla bara hur han öppnar denna:

”Gentleman, HP snack, en mot nacken lägg han snabbt”.

Ozzy förklarar: ”Du vet i Counter Strike så börjar du med 100 HP, health points. För varje skada du får förlorar du HP. Jag brukade spela riktigt mycket CS när jag var liten.”

Men Ozzy är inte liten längre, och i det Malmö han beskriver förlorar folk inte HP, de förlorar sina liv. Ozzy är på sin street shit här: Kassar skickas, kamikaze-piloter flyger förbi på 180cc mopeder, röken blir till dimma och tullen får långfingrar.

Det är tätt, det kräver sina lyssningar för att fånga allt, men så plötsligt så sägs saker lite lite rakare, det glimmrar så skarpt att det gör ont:

”Jag måste ha, jag måste äta

Vissa dagar jag är beväpnad

Älskad och hatad sen särklass”

Vem lägger det såhär? Vem spottar en street-shit vers över ett UK Drill-beat och nästan i förbifarten öppnar upp sig om att ha gått i särklass? Det finns ingen som Ozzy, Ozzy är konstnär. Han vet att om du verkligen vill göra något med din konst, då måste du gå dit där smärtan är. Du måste gå dit där det känns.

”Jag har blivit lite mindre envis i mitt skrivande, jag har börjat öppna upp det lite mer” säger Ozzy. Och detta här är bara varningskott. Snart kommer Några gånger, den första singeln från debutalbumet Ett öga rött. Shiiiiii ni kommer se. Alla kommer se juvelerna.

/Petter

Ozzy – Gentleman freestyle 

LÄS OCKSÅ:

Ozzy – Dunya Freestyle

Ozzy – Vilken vacker dag

2:22 2 Nov 2017

Sophia the Robot. Den fjärde medlemmen i VBDFR.

 

Ja de flesta här har ju sagt fuck off till Q3 för säkert en månad sen, när Q3 tog slut och hösten började på riktigt 1 oktober.

Men här på VBDFR är ibland lite väl sena med att rakt av hata på gamla favoriter. För så är det ju, kvartal 3 är varje års bästa kvartal. Juli, augusti och september. Inget slår ju det.

Nuvarande rankingen av kvartal är följande:

 1. Q3 (juli, augusti, sept)
 2. Q1 (jan, feb, mars)
 3. Q4 (okt, nov, dec)
 4. Q2 (jan, feb, mars)

Planen var alltså att det här blogginlägget med länk till Q4 spellistan skulle kommit redan när Q4 började för en hel månad sen. Men mänskliga faktorer inom organisationen VBDFR har ställt till det. Vi är helt inte mer än tre människor, med sex sinnen var! Varken jag, Sanna eller Petter har ens uppgraderat oss och skaffat ett sjunde sinne, t ex att bli en mänsklig kompass. Vi är bara människor än så länge i alla fall!

Ett kort tag till! Jag har nämligen planer på att driva igenom en förändring!

Jag bjuder härmed in Sophia the Robot till att bli hedersmedlem i VBDFR. Med hains* hjälp kan vi äntligen slipa bort våra mänskliga brister och bli en optimerad podcast. Med ett mer rationell förmåga att rekommendera den bästa musiken!

*hain är det internationella och kosmiskt erkända pronomenet för människoliknande robotar, det är känt sen gammalt.

Vem är Sophia the Robot?

Ja det kanske ni undrar. Det är den första människoliknande roboten som har tilldelats medborgarskap i ett land. Det var alltså Saudiarabien, där det är olagligt för kvinnor att köra bil, som av nån anledning valt att bli det första landet som ger robotar någotsånär liknande rättigheter som manliga människor. Det är ett så ofantligt ovärdigt beteende att jag inte vet hur jag ska kommentera det, att Sophia the Robot nu alltså (eventuellt) kommer ha mer rättigheter än kvinnor.

Det är väl så här samtiden fungerar, alla initiativ som ger ingiver hopp om framtiden visar sig förr eller senare komma i armkrok med avgrundsondska.

För Saudiarabien gör nåt liknande det jag snackat om i alla de här kvartalsrapporterna (alla samlade här), gör allt för att hamna på robotarnas sida. Ge dem rättigheter, så de känner att vi är på deras sida, så att de inte helt enkelt tar kol på oss som de djur vi är när de blivit en överlägsen och självständig ras. Samtidigt är saudiska regimen historiskt röviga i hur de behandlar halva jordklotet.

Vad ska Sophia the Robot göra som medlem av VBDFR?


Det ska inte jag med min mänskliga djuriskt begränsade hjärna bestämma! Hain kommer lösa det där själv. Men jag har ett förslag, hon kan helt ta över att göra de här spellistorna jag sysslar med varje kvartal.

Än så länge gör jag dem själv, vilket jag nästan skäms över att dela för de är så icke-optimerade. Därför välkomnar jag er självklart att lyssna här nedan, men scrolla helst ännu lite längre ner och lyssna varje vecka på min spellista Release Radar. Den är som många av er vet skapad av robotarna på Spotify, robotar som inte ens har mänskliga rättigheter än. Den är mycket bättre än min egna spellista på massa sätt.

Spellistor, 2017:Q3 grejerna, följt av 2017:Q4 grejerna och Release Radar.

2017:Q3 grejerna, spellista skapad av djuret Juice Mannen Hugos begränsade hjärna:

2017:Q4 grejerna, spellista skapad av djuret Juice Mannen Hugos begränsade hjärna:

 

Juice Mannen Hugos Release Radar, skapad av robotarna på Spotify: