En vecka senare: #TLK20år-recension!

9:15 5 Maj 2014

(bild från Kumbas insta)

Förra söndagen var det så dags för Så Mycket Bättre: The Latin Kings edition på Hamburger Börs i Stockholm där stora delar av den svenska rap-scenen samlats för att framföra TLKs kanske mest beydelsefulla album: 1997 års ”I Skuggan Av Betongen”. Dogge var inte där, däremot så hade alla som var där antagligen sett honom på ”Cykel på köpet”-reklamen på vägen dit. Stämningen var kärleksfull, publiken var blandad, ridån var av sammet. Två tredjedelar av Vad Blir Det För Rap, Sanna och Petter, samlar sina tankar om kvällen såhär en vecka senare.

 

Sanna :

Jag visste verkligen inte vad jag skulle förvänta mig, det kändes som att det kunde bli hur fan som helst, men det var extremt fett! Jag tyckte inledningen satte tonen med Petter, Kumba och Silvana Imam som körde ”Passa micken”. Först var Petter ensam på scen, och jag tänkte ”kul” sen kom Kumba in och jag slutade andas typ. Hon var så grym. När sen Silvana kom in också så tänkte jag typ ”okej, det här kommer bli hur bra som helst”

Petter:

Silvana och Petter Alexis får ursäkta men jag såg typ bara Kumba när hon va på scen.

Sanna:

Hehe, samma här. Jag blev helt mållös. Hur kan man komma typ från ingenstans och vara så grym? Jag tyckte hon var bäst på hela kvällen, helt ärligt. Jag blev helt golvad typ.

Det här är tredje versen jag hört från henne någonsin, vilket gör det så extra imponerande att hon är med och inleder en av årets största svenska hiphop events och fullkomligt slaktar.

Petter:

Japp, vi är överens. En sak jag tänkte på var hur Petter och sen Timbuktu, som ju är superstora i ”vanliga” världen, bara var två i raden av rappare under kvällen. Alla, veteraner som nykomlingar, var på samma nivå, det kändes som en så kollektiv grej hela tillställningen.

Sanna:

Kan du välja någon favorit från kvällen? Bortsett från Kumba alltså.

Petter:

hmmm typ inte? Linda Pira och Dani M var definitivt en av highlightsen dock.

 

(bild från Sallas insta)

 

Sanna:

Ja. Och Joy och Namo!

Petter:

Både Linda o Namo körde camo, väldigt 90-tal Operation Desert Storm. Det var överlag mycket bra styling under kvällen.

Sanna:

Verkligen! Men det jag slogs mest av under kvällen var nog ändå att helvete vad svensk hiphop är bra just nu. Vi har ju pratat mycket om det där, är det en överdriven hype? Efter igår kan jag säga rakt ut att svaret på den frågan är nej.

Petter:

Varning för #StarkTes: Att vara i publiken igår var som att vara svenskt rap-fan i allmänhet 2014: man var totalt bortskämd, det bara kom in fett på fett på fett non-stop.

Sanna:

Ja, och NYTT! Jag är överlycklig över att det kommer så många nya rappare, att dom alla är så sjukt grymma, och att många av dom är tjejer. Jag är egentligen lite trött på hela ”äntligen tar tjejer plats i svensk hiphop”-diskussionen, men det blev så tydligt igår. Det finns så många grymma tjejer, och det har det nog alltid gjort, men dom har inte alltid synts på det sätt dom gör nu. Jag älskar det.

Men Petter förlåt, kan vi prata om Jenny Wilson?

Petter:

LOL ja strax. Men bara för att stanna på ämnet lite, OCH på tal om fet styling, vem var den tjejen i helvit outfit som körde med Femtastic? Hon var ju CHOCK-bra. Trots att hon körde på engelska som jag ju hatar vanligtvis :)

Sanna:

Det var Sabina Ddumba! Herregud, kanske det fetaste någon gjort? Jag visste inte ens att hon rappade. Årets bästa överraskning! Nu förväntar jag mig att hon släpper ett helt rapalbum.

Petter:

Ok Jenny Wilson, jag vet inte… hon ”tappade texten”…? Kvällens enda skämskudde-moment!

Sanna:

Vad gjorde hon ens där?

Petter:

Visa på ”bredd”? Annars är jag nöjd med att det var så lite sånt, att man verkligen höll det inom den svenska rap-familjen. Väldigt skönt att slippa nån typ Mikael Wiehe-person som skulle visa att rap är ”accepterat” nu. Det var en show full av eget självförtroende. Och det var fint att just Mohammed Ali körde ”Shuno”, passade perfekt. Ska man ta in ”inte-rap” i ett sådant här sammanhang så var det så mycket fetare att man också hade med Revolution Poetry, som ju gör en grej som är något annat än rap men med väldigt stark koppling. Det kändes helt logiskt och som någonting som skulle passat in på original-skivan nästan.

(bild från Revoultion Poetrys insta)

 

Sanna:

Verkligen! Du vet ju hur jag känner inför poesi (utan beats) men det var fett.

Petter:

På tal om dina känslor: jag vet också hur du känner inför Promoes skägg.

Sanna:

LOL. Ja. Han och skägget var där. Varje gång han rappade om att åka tunnelbana tänkte jag på när Promoe åkte med ett tåg jag jobbade på när jag var konduktör på SJ. Men det kanske är en annan historia

Petter:

”Rackade” han nått?

Sanna:

Hahahaha. Nej. Men jag gillade att dom körde ”Top Dogz”, som jag älskar, synd bara att inte Stor, Linda Pira, Natty Silver och Dani M kom in och körde ”Mitt folk” efter det, det hade jag verkligen tyckt om. Top Dogz-produktionen är så tidlös. Så himla himla bra.

Petter:

Ja det var en chans dom missade, precis som dom missade att köra någon slags allsång på slutet när alla var på scen. Till exempel ”Fint Väder”, hade kunnat bli en trevlig ”We are the world”-stämning!!

Sanna:

Vem saknade du igår?

Petter:

Rosh.

Sanna:

SÅ SNABBT SVAR! Jag hade tyckt det varit kul om någon från So Blue hade varit med.

Petter:

Kvällens gulligaste: DJ Taro, Mack Beats och Nebay som körde ”Snubben” tillsammans med Adam Tensta. Du kände inte igen honom va? Det är han som är med på ”New Shit” från Ison o Filles senaste album tillsammans med Rosh. Han kändes bara så peppad o full av energi, plus hans jacka var skitsnygg.

Sanna:

Kände inte igen honom, men jag har ju hört honom. Han är grym, och var väldigt bra på scen!

Petter:

Ja kände ju i o för sig inte igen Allyawan i skägg och jag är ju ändå göteborgare.. Japp Göteborg claimar Allyawan, även om han e från Jönköping…

Sanna:

Jag tänker att det är helt ok av Göteborg.

Petter:

Ok men vad tycker du i allmänhet om den här typen av hyllningskonserter? Ändå något ganska nytt för genren?

Sanna:

Jag är helt klart FÖR sådana här grejer så länge det utförs på ett såhär proffsigt och snyggt sätt. Men jag brukar ju vara ganska mycket emot nostalgi….

Petter:

Jag är ju automatiskt skeptisk till allt som liknar det som rockmusik håller på med men ja håller med om att så länge det görs såhär bra så är det fett. Plus att det ju faktiskt inte ens kändes särskilt nostalgiskt?? Mer som en lägesrapport om hur svensk rap är just nu.

Sanna:

Men i allmänhet hoppas jag verkligen att nostalgin inte eskalerar i svensk rap. Historien är viktig, och vi måste hedra alla föregångare, men historien får inte bli en låsning. Man måste blicka framåt. Vi har ju pratat massor om detta, och jag gillar att vi har en så stark hiphophistoria i Sverige och att den uppmärksammas, men ibland kan jag undra hur scenen sett ut om det inte varit så.

Petter:

Jag säger som Stockhausen: en dag om året ska man lyssna på gammal musik, de andra 364 ska man lyssna på ny musik. Känns som att vi valde helt rätt dag i söndags.

 

(bild från Grandsmacks insta)

 

 

4 kommentarer | “En vecka senare: #TLK20år-recension!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. SAFE TOTO skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
  ->-> 카지노사이트 .COM

 2. SafeToto skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game ->-> 토토사이트 .COM

 3. SafeToto skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
  ->-> 카지노검증업체 .COM

 4. SafeToto29 skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
  ->-> 토토사이트

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp