Payroll Giovanni är nya 100s?

4:47 30 Maj 2016

100s

 

Det här inlägget är typ en fortsättning på det här inlägget om Funkiga bukten och avsnitt 104.

Innan 100s bytte namn till Kossisko och började göra musik som låter som annan musik (disco? prince?) var han de internationella fanbäraren för genren positiv 90-tals nostalgi. Med positiv 90-tals nostalgi menas* rap-musik som är nostalgisk över sitt förflutna utan att för den delen låta gammeldags tråkig.

Det har ju alltid funnits nostalgisk rap-musik låter som gammal rap-musik på ett dåligt sätt. De senaste åren har vi hört t ex Jocke Badass och Jocke Cole. Om de vore nostalgiska kockar och inte nostalgiska rappare skulle man kunna förklara deras nostalgi med att de gör mat på råvaror som överlevt 90-talet. Då menar jag inte viner som åldrats och blivit bättre. Kocken Jocke Badass gör sin TopHat-strut på mjölk som mjölkades 1993.

100s var Bay-rapparen som lät jävligt mycket 90-tals bay, framförallt som Too Short, utan att för den delen låta föråldrad och otidsenlig. 100s använde sin tids primörer men kokade ihop något inspirerat av 90-tals recept.

100s tillhör det förgångna, det är ju väldigt tydligt t ex genom att han inte finns längre. Sedan Ice Cold Perm släpptes 2013 har vi inte hört mer rap från honom. Men just hans specifika nostalgi och kvalitets-leverans av kombinationen 90-tal och 2010-tal lever vidare. Hur hela den kedjan hänger ihop läser och hör ni i funkiga bukten-inlägget (och den uppdaterade Funkiga bukten-Spofity-spellistan).

Det här inlägget handlar om en för mig ny rappare inom genren! Förutom mina favorit Ezale och Nef The Pharaoh och Mozzy visar det sig alltså att Payroll Giovanni är toppen! Han är visserligen från Detroit men det spelar ingen roll när han gör musik idag.

Det var egentligen allt jag hade att säga om den saken. Här är hans senaste skiva:

 

 

 

Skivan är toppen. Brainstorm låtar massa som Young Gully och en hel del Livewire. Where I’m From låter massa som The JackaReal Plug låter massa som en DJ Fresh-produktion från 2008, inklusive funk-refrängen som kunde va tagen från en E-40-skiva från 1996. Jag kan fortsätta men skit i det, lyssna istället.

Senast i förrgår trodde jag att Payroll Giovanni gjorde musik som lät som Hoodrich Pablo Juans musik pga blandade ihop deras namn på nåt sätt. Det roliga är att för några år sedan gjorde han och hans grupp Doughboy Cashout musik som lät ungefär som den musik folk som idag gör musik som låter som Hoodrich Pablo Juans musik gjorde på den tiden. Hängde ni med?

Skitsamma. Så här landsort lät han 2012:

Sådär låter rappare som antingen lägger av med rap eller flyttar till Atlanta och börjar göra musik som låter som Hoodirch Pablo Juan (alltså trap). Men Payroll Giovanni har istället blivit nya 100s?

Det var nog allt.

Det här är en av Payroll Giovannis bästa videos:

 

 

Så här ser Payroll Giovanni ut.

Skärmavbild 2016-05-30 kl. 16.46.48

 

/Hugo

*fastslaget i den internationella konferensen ARMÖ (Alla Rimliga Med Öron) år efter år sedan 1986.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg