Guleed och Svaj-Rex

8:10 23 Aug 2015


Guleed, bild från Grandsmack.se.

Den här veckan har det kommit mer fet svensk rap än på länge. Jag var inte beredd! Jag har knappt hunnit lyssna, mer än snuttar på mobilen. Jag insåg när jag öppnade min laptop för 15 min sen att jag inte ens öppnat den sen jag gick hem mitt i en skoluppgift kl 17.09 i torsdags. Orimligt kan tyckas, en torsdagkväll, en hel fredag, en hel lördag och 85% av en söndag utan att öppna sin laptop. Sånt är livet!

Men! Jag hade tänkt lyssna ordentligt nu men jag orkar inte, jag väntar tills Petter Fyr Sjuttons utlovade sammanställningsblogginlägg dyker upp på ng.se/vbdfr. Trots trötthet tog dock min nyfikenhet över och jag lyssnade på två sånger jag kände att jag verkligen ville höra. Först ut, hela helgen har Malmö-människor hintat om att nån som heter Guleed har släppt dunder producerat av Durumkid. Och häromdan såg jag att norska superproducenterna (super pga superbra) Basmobeats har producerat en sång som heter $vai-Rex av en artist som kallar sig Patrik $vaisi. Eventuellt har jag blandat ihop artistnamn och titel här men skitsamma, tyckte det var fett att heta Patrik Svaisi pga Patrick Swayze är sån ikon och ”svai” betyder alltså swag på norska (svajigt). 

Perfekta sånger för två poänger jag tänkt göra ett tag, men jag har inte fått tillfälle innan.

1) Det finns numera väldigt mycket svensk rap av helt okända artister som låter väldigt spännande. Det kanske inte släpper MVG-spår ännu, men potentialen och avsikten är ofta väldigt fet och det är ofta VG+++++. Minns ni när Ivory och Vem? var de enda som passade in på den beskrivningen? Nu känns det som att det finns 100 stycken 2013-Ivory. Här är ett bra exempel, Guleed med Ingen annan:

2) Poäng 1) innebär tillsammans med den spännande MVG-rap som släppts i år (med Mwuana i täten) att Sverige första gången på sen iPhonen uppfanns faktiskt har lika spännande och intressant rap som Norge. Ikapp men kanske inte förbi. Kanske förbi. Men Norge har inte tappat det iaf. Och Patrik $vaisi (eller $vai-Rex) sång $vai-Rex (eller Patrik $vaisi) är ett bra exempel på det:

/Hugo

En kommentar | “Guleed och Svaj-Rex”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. superblice skriver:

    Actually, I think it’s very great to be called Patrik Svaisi, as ”svai” means ”swag” in Nautical Uy (svajigt), and Patrick Swayze is such an icon. The potential and meaning of the song are often audacious free games.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg