”den vita linjen där talet rinner ut”

11:41 23 Okt 2015

Fredag, 10:33

God morgon. Sitter och äter nån gröt. Önskar jag hade lite bröd, så jag kunde prousta lite mackor. Läser en recension av Katarina Frostensons nya diktsamling, Sånger och formler. Det är en bra titel! Tydligen beskriver hon en smartphonesladd med orden ”den vita linjen där talet rinner ut”. Vackert! Söt och salt lit. Bra sätt att starta dagen. Det är kul att jag och Anna Axfors har den här bloggen nu. Anna är verkligen en bra poet. Eller Nelly Saxfors, som jag brukar kalla henne. Själv är jag nog mest känd för att jag skrev en dikt en gång som hävdade att det var en bra grej att man rev Klarakvarteren i Stockholm. Jag har skrivit en ny dikt om Stockholm nu, den går såhär:

 

gick förbi ett gäng

slussenvänner precis

de stod vid slussen

de såg inte glada ut

 

Gillar att man kan använda genomgående små bokstäver när man skriver dikter! Det är ett så kallat skrivtips i den eviga skolan betitlad ”konsten att läsa och skriva”.

 

I den här bloggen tänkte jag fortsätta förena mingel och poesi. Eftersom det är det jag gör. När jag inte jobbar som publikvärd gör jag mingel och poesi. Sen kommer jag kanske skriva lite om prosa också. Bloggens titel är mest ett skämt. Anna har till exempel skrivit massa prosa. Det är sant! Och vi planerar att kollektivskriva en rörande konceptroman om 9-åriga Niklas Strömstedts dagar på psyket 1967 (tänk typ Alexander Ahndorils Ingmar Bergman-bok, Regissören). Men det är poesin som behöver vår populism. Den är kanske sexig, men den ska bli sexigare.

 

(Blir störd av min telefon som ligger på laddning… den vita linjen där talet rinner ut!.. jag har lagt upp så mycket bilder från bokmässan på Instagram genom åren så varannan like jag får är från Göteborgs centralstation, och det är så opersonligt! Det stör mig nu när jag ska blogga, man ba: chilla Göteborgs centralstation, jag kommer på onsdag.)

 

Ikväll kan jag tipsa om en poetry reading på Konstfack i Stockholm. Amerikanska konstnären och poeten Bunny Rogers läser! Hennes diktsamling My Apologies Accepted som kom 2014 är bland det bästa jag läst! Här är en dikt från den:

CRRvWLMXAAEAxkK

”Stockholm syndrome dies harder”, så bra.

 

Hanna Rajs Lundström läser också. Hon är en favoritpoet. Hennes e-bok CRISTINA som kom på Ett av Sveriges största förlag (bra svenskt poesiförlag med ett bra namn) i fjol är ett mästerverk. Du kan läsa den gratis, nu. Och upptäcka Dennis Cooper, på kuppen. Sen kommer jag läsa några dikter också. En som handlar om polisen. Den är jättekort och helt sann. Alla är välkomna och det finns en bar (men tyvärr inga hundar).

 

Och imorgon ska jag blogga från Stockholm Literature-festivalen. Det blir kul. Vad som helst kan hända där, nej, jag skoja bara, man vet precis vad som kommer hända!

 

Fint att vi som aldrig skrev prosa är igång. Jag ska försöka slå ut som en bloggblomma minst några gånger i veckan. Dela ut några Burraus debutantpris med tillhörande motivering. Skriva några lunchdikter. Lägga upp massa bildtexter under bilder. Först tyckte jag att bloggen skulle heta DAGENS DIKT, men jag och Anna fegade ur av rädsla för Sveriges radios jurister. Plus att Dagens dikt redan har en så stark närvaro här på internet, med nån stackars praktikant som följer folk på twitter i ett rasande tempo. Hungrigt!

 

Här är förresten ett till fredagstips, en gratis antologi som är fantastisk. Den heter KARKASS (1) och det är Forlaget Kadaver som sammanställt norska, svenska och danska poeter, 9 stycken… Ska skriva lite mer om den sen. Och nästa vecka händer det massor. Kritiker nummer 37, Drömmar är inte förhandlingsbara, som introducerar sex samtida författarskap från Saudiarabien och Bahrain för första gången på svenska, presenteras på Författarförbundet. Kul att mingla på Författarförbundet! Inte varje dag liksom. Hoppas vi ses där. Hoppas Gunnar Ardelius är där, han är så trevlig.

 

//Elis Burrau

En kommentar | “”den vita linjen där talet rinner ut””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. köpakörkort skriver:

  När du kör i Sverige är det också viktigt att följa trafiksäkerhetsreglerna. För det första måste alla i en bil eller lastbil bära säkerhetsbälte när en viss hastighetsgräns överskrids

  tet. Alla förare måste också stanna vid rött ljus och stoppskyltar när de går till och från jobbet. Det finns också lagar som säger att du inte får dricka alkohol och köra bil, vilket gör det ännu farligare för förare som redan är berusade eller har alkoholförgiftning. I slutändan förblir alla säkra på vägen om de följer dessa regler.

  När du kör i Sverige är det också viktigt att veta när du inte behöver följa reglerna. Du kan till exempel svänga vänster i en korsning om det inte finns en skylt som säger att du inte kan. Vita trafikljus betyder att du inte kan svänga vänster i en korsning. Även om du är i en samåkning med tre eller fler personer behöver du inte stanna vid busshållplatser. Denna regel gäller dock bara i städer med fler än 15 000 invånare. Men om du är fastspänd och det finns gott om plats bakom dig kan du köra över en stoppskylt utan att någon stör dig. Detta kallas ”motorcykelstil”.
  köpa körkort, köpa körkort
  Alla resenärer kommer att berätta att svenska förare är kända runt om i världen för att vara försiktiga. Människor kommer från hela världen bara för att se det med sina egna ögon. Svenskar är väldigt bra förare på grund av deras lands unika geografi, men alla förare måste följa säkerhetsreglerna oavsett var de kommer ifrån. Dessutom kan alla utan säkerhetsbälte åka bakom en spännad person och inte riskera någonting alls. Att vara i ett annat land gör bara upplevelsen bättre då alla anpassar sig till svensk kultur på sitt sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg