Håller de roliga männen på att bli galna?

10:13 11 Nov 2015

Hej, eftersom detta är en litterär blogg känner jag mig skyldig att berätta om dagens litterära skandal.

Det är att Victor Malm gästrecenserade en bok i Aftonbladet – ”Kringlan” Svenssons och Nanna Johanssons nya fantasyroman Omänniskor. Utan att ha läst boken ser det ut som en rättvis och helt normal recension, ganska positiv. Men det är inte det som är skandalen utan att K. Svensson blev jättekränkt:

12227043_10153298170738196_1269778347180428318_n

Vad fan händer, håller “de roliga” männen på att bli galna? De vill så gärna vara vanliga hederliga män som får spy ur sig sin sexism, rasism och allmän oeftertänksamhet i tid och otid, men eftersom utvecklingen kommit längre gör de det nu i skydd av att “de är smarta”.

Nej, de säger inte det rätt ut, men de tycker att de är så jääävla intelligenta och  att deras djuuupt smarta tweets står över vanliga flashbackinlägg. Dessutom har de en liten svans av yngre killar efter sig som tycker att “detta är briljant”, “hahaha, att ingen fattar att X driver med dem, då har de lyckats” (citerar ingen särskild här utan min hjärna kalkylerade ihop en mening från de 25 år då jag hört killar prata).

Ahhhh, detta är min hat-grej i livet: när män njuter för de tycker att de “knäckt en kod”, och detta finns på alla nivåer i samhället: män som ler för sig själva och njuter av att runka sin egen hjärna för att de läst en sida på Wikipedia, de finns från A-kursernas föreläsningssalar till nån töntig kille på fest som berättar om Ipred typ (det är bästa exemplet jag kommer på, har uppenbarligen inte varit på fest sedan 2007). Till när man kommer hem till folks pappor och de ba “Ivar Lo Johansson är Sveriges bästa författare genom tiderna.” 

Men åter till svenska komikermän. Lagar och regler som i övrigt gäller i samhället gäller inte dem när de “skojar” eller “håller på med satir”. De här kanske egentligen ganska medelmåttiga männen tycker de är djupt intelligenta, och de saknar tiden då de fick vara klassens clown ostört. Hoten och hatet rättfärdigar de med att ”det finns en djupare tanke bakom”. Det är därför Henrik Schyffert kan skriva sådana här sexistiska påhopp:

Henrik Schyffert.

Och sen säger han till SVTJag vet att jag låter galen i tweetsen. Men om allt fler ropar bajs och kiss så kanske ängsligheten lägger sig.”

Ängsligheten i det här fallet = kulturella/intelligenta människors ord för ”PK”. (Låter inte så bra att säga PK ju.)

Alltså, “jag vet att jag låter galen i tweetsen”. Han vet, är medveten, därför är det en annan sak. Förnumstigheten i detta gör mig galen av irritation. Att rikta påhopp och hot mot en person är en annan sak än att bara skriva en tweet där man använder ord som bajs och kiss. Att säga något till en annan person på internet är samma sak som att säga detta till personen IRL. Detta är typ A och O i kunskap om internet! Men dessa ålderliga människor verkar tycka att internet är en låtsasvärld, som K. säger i en intervju i DN: “Så ont kan väl inte en tweet göra”. Suck, en mening är en mening, oavsett om den skrivs i en tweet eller ej.

Komikermännen pratar ofta om hur lättkränkta vi blivit i Sverige (för att vi inte gillar deras skämt), men det är väl definitionen av lättkränkthet: när man inte förstår när det är läge att ta emot en viss kritik/bedömning utan att se det som personligt påhopp (i det här fallet att det som står i en helt saklig recension uppenbarligen inte stämmer överens med författarens egen bild av sig själv/boken/sin övriga verksamhet, och då tycker han att det är rätt att “ge igen” med hot, sexism och allmänt hat).

Fatta att om man kallar Åsa Linderborg för fitta så kallar man henne för fitta, punkt slut (K. har nu tagit bort sina tweets btw). Det finns inget “briljant” i det bara för att man försöker utmana normen eller vad fan det är man försöker göra. Inte så jävla normbrytande nämligen. Kom fram ifrån stenen ni ligger under och inse att ni, trots att ni är män, lyder under samma regler som alla andra.

Konstigt att de som vurmar så för yttrandefrihet och håller den högst av allt, så ofta är de som missbrukar den?

//Anna

__________

UPPDATERING:

När jag skrev hade jag inte lyssnat på det här bortklippta ljudklippet ur en podd som spelades in igår och det är tur för då hade jag inte haft ord!!!!

(lyssna ca 34 min in på egen risk)

25 kommentarer | “Håller de roliga männen på att bli galna?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Leffe Delo skriver:

  Skitbra skrivet och så jävla sant. Jag tror de roliga männen har en djup kris nu faktiskt, speciellt när de roliga yngre får dem att drunkna i bruset. Hybris är väl ett bra ord dessutom. :)

 2. Mann1 skriver:

  Håller med on allt förutom att du insinuerar att Ivar lo Johansson inte skulle vara typ bäst i världen för det tycker jag att han e :)

 3. Lasse skriver:

  Vad är det för spån i ljudklippet?

 4. MÖLLE skriver:

  Vem är Kringlan Svensson??

 5. M skriver:

  Bra skrivet, detta är spot on! Ett fenomen en är så sjukt trött på. Suck är allt jag känner.

 6. Tobbe skriver:

  Bra skrivet och så sant. Blir ledsen av att både läsa och höra vad de säger. De är sorgligt att personer hålla på så här och inte tänker sig för. Att bete sig på det här sättet och hota en person med påhopp… jag har inga ord.

 7. Sonja skriver:

  Det är inte första gången Kringlan ballar ur. Vad är det för recension? lägg in länk i inlägget!

 8. iii skriver:

  Men varför sprider ni vidare skiten?!

 9. Chairman Mjau skriver:

  Jag älskar Kringlan, han är på riktigt roligast i Sverige. Enligt mig. Men det här var RIKTIGT svårt att försvara. Det har brunnit i skallen på honom.

 10. Piotr skriver:

  Tack! Mycket bra.
  Henrik eller ”Kringlan” – plumpa, vulgära och vidriga. ”Satir” kanske de anser själva. Jag hör bara ett par loosers som vill ha uppmärksamhet till varje pris och därför sänker sig till förpubertal slöddernivå.
  Nästan på gränsen till att jag tycker att Åsa borde anmäla vettvillingen.

 11. Magnus Betnér skriver:

  Det måste städas upp i media. Åtminstonde i statlig media. Det är obegripligt att man 2015 på SVT sänder ett program där en priviligerad vit heterosexuell man kan hålla på att fjänta sig utklädd till kvinna eller transperson (vilket det nu ska föreställa?).
  Det där Tiffany Persson är exakt samma sak som ”black-face”. Man slår neråt.
  Ingen inom kulturetablisemanget törs kritisera, exakt som det i artikeln ovan, men för kvinnor och transpersoner är det inte speciellt kul att heterosexuella män hela tiden hånar och förminskar oss. Jag tycker Tiffany Persson är lika illa som att säga att vi borde få stryk.

  1. Fred skriver:

   Jag förstår ditt resonemang Magnus och viljan är det inget fel på. Men det blir problematiskt så fort man endast får skämta i en riktning eller när en lite grupp ska diktera villkoren för vad som är upp och vad som är ner, rent hierarkiskt.
   Om vita kränkta män inte får skämta om kvinnor (ej i försvar för osmakligheterna Kringlan sysslade med) riskerar vi att underminera hur det är att vara kvinna.
   Jag tror merparten förnuftiga människor anser att kvinnor har samma värde som män och att detta bör återspeglas i exempelvis lönenivåer. Att inte få skämta om kvinnor är att säga att de är för delikata och utsatta för att klara skämt. Det blir en självuppfyllande profetia.
   Om vi värderar sociala grupper olika får vi också ett delat samhälle. Sociala tillhörighet får aldrig diktera det mänskliga värdet.

   1. Kark skriver:

    Fast frågan är om män klarat humor på den nivå som många kvinnor tvingas stå ut med. Det skämtas verkligen inte på lika villkor.

   2. Martha skriver:

    Men ärligt, att skämta om och att förlöjliga/håna/trycka ner är ju såååå olika saker. På 1920-talet var blackface=kul för mörkhyade sågs som en sämre sorts varelser det var ok att förlöjliga/håna/bränna på bål i USA. Nu har fler lärt sig skillnaden på vad som är skoj för alla och vad som bara är skoj för vissa (men jävligt jobbigt för andra). Saknas då att lära sig när det gäller den här ”män klär ut sig till stereotyp och overklig kvinnofigur”. Skämta gärna om oss kvinnor, men förlöjliga oss inte. Tryck inte ner oss. Sluta håna oss! Vi är halva mänskligheten, vi är inte sämre än er på nåt sätt. Om vi får känna av det lite oftare vore det jättetrevligt.

 12. nick skriver:

  Schyfferts tweets är ju angående Sverigedemokraterna, så han kanske ändå är ”okej” i sammanhanget? Inte för att jag är insatt.

 13. Havregrynsgröt skriver:

  Uppenbarligen mår KS väldigt dåligt + är full. Jag tycker hans sätt skvallrar om att han är extrem psykisk obalans. Sen är det ju fruktansvärt det han säger, men som sagt, han verkar inte må särskilt bra. Om man reagerar så på en recension som inte ens är särskilt taskig så är man nog inte på topp.

 14. Gegen Hipsters skriver:

  Dessa hipsters som lallar runt… ni förstår varför jag avskyr hipsters va?

  Spelar ingen roll om vederbörande var berusad av diverse droger eller inte. Hipsters ska ut.

 15. erik skriver:

  lysande!

 16. Nils skriver:

  Inte för att jag försvarar Kringlan på något vis, men de andra personerna hanterar Kringlans utbrott med en form av nervöst jakande för att få honom att lugna ned sig. Jag tror inte att någon av de andra personerna tycker att det är kul med vad Kringlan säger. De försöker bara gå honom till mötes så att han slutar och lugnar ned sig.

  Om man någonsin varit och festat med ett grabbgäng där festen spårat så vet man vad jag menar.

  1. Bella skriver:

   Tips: Om du vill få ett grabbgäng att sluta upp med sexistisk skit, säg ifrån istället för att nervöst jaka och gå till mötes!

 17. Rillo skriver:

  Floskelmänniskorna på Nöjesguiden fortsätter att leverera. Så sömnigt och så förutsägbart. Plus ändå för att artikelförfattaren lyckades undvika att nämna strukturer.

 18. Mattias skriver:

  Bra skrivet… Jag blir mållös när jag hör/läser utspel som typ Kringlans. Schyffert och gänget tror att det är fräscht att låta som en roast från 1998. Mata inte trollet…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp