den poetiska julkalendern: lucka 2

12:01 3 Dec 2015

Hej! Dags för lucka 2 i ”vi som aldrig skrev prosas poetiska julkalender”. Jag (Elis) öppnar den, vilken ära!, och vad hittar vi där om inte lite godtyckliga skärmdumpar från den underbara filmen The Perks of Being a Wallflower! Jag är sjuk och förutsägbar och den fanns på Netflix och den innehåller en hel del litterärt stoff, om ni fattar vad jag menar ;)

Men först ska alla gå in och läsa Felicia Mulinaris text I väntan på hoppets poetik på bästa bloggen (politiskpoesi.wordpress.com). Förkrossande bra!!!!

 

OKEJ LUCKA 2 i DEN POETISKA JULKALENDERN:

Skärmavbild 2015-12-02 kl. 22.59.37

En Paul Rudd-spelad lärare med avslappnat och minimalt (men ändå existerande) ‘Döda poeters sällskap’-komplex ställer en skön fråga till klassen. Det här är typ i slutet av filmen. Gissa vem som räcker upp handen? Om man inte sett filmen kan det vara lite svårt eftersom jag inte skrivit vad den handlar om, men javisst: den enda som räcker upp handen är den söta, töntiga killen som spelar huvudrollen och som jag låg och mysidentifierade mig med här i sängen. (Han är lite som Tobey Maguires karaktär i ‘Wonder Boys’, annan höjdare som slutar med att Michael Douglas sparar sin roman i Word!) Han gick från feg och deprimerad panelhöna till ”alltid civilkurage i prosans tjänst” på ett läsår! Swing it, magistern!

 

Skärmavbild 2015-12-02 kl. 22.21.39 

Perfekt julbild! Gissa vem som fick en kostym av secret santa!? Jo, den söta, töntiga killen! Han fick också en skrivmaskin av Emma Watson, så nu kan han börja skriva dikter eller poem, precis som Jesper Waldersten!

 

Skärmavbild 2015-12-02 kl. 23.29.50

Vet inte alls när den här filmen ska utspela sig, men det måste i alla fall vara innan internet eftersom en stor grej (SPOILER) är blandband och att de inte kan få reda på vem som gjort ‘Heroes’ av Daivd Bowie. Och för att huvudpersonen (den söta, töntiga killen) lämnar in den här uppsatsen fullkomligt handskriven! Han älskar verkligen Paul Rudd!

 

Skärmavbild 2015-12-02 kl. 23.28.53

Befogad fråga som får…

 

Skärmavbild 2015-12-02 kl. 23.29.10

… världens töntigaste svar! MEN: det gör inget! Detta är killen man inte hejar på! Detta är den söta, javisst, men dryga killen! Fienden! Han droppar dock en väldigt rolig replik sen, som kommer som en liten bonus här till alla mina DJ-vänner (speciellt tillägnad Carl Michael Edenborg vars DJ-set på Stockholms internationella poesifestival var under all kritik!):

 

Skärmavbild 2015-12-02 kl. 23.28.27

Ljuv poesi!

 

Skärmavbild 2015-12-02 kl. 23.30.16

Emotionell scen där den söta, töntiga killen ska få en bok av Paul Rudd! Gissa vilken!? ‘I Love Dick’ av Chris Kraus? Kathy Acker? Eileen Myles? Sylvia Plath? Anne Sexton? Nej, jag skoja bara. Haha. ‘Catcher in the Rhye’ såklart! I den här filmen verkar de inte känna till kvinnliga författare! (Som i ‘Döda poeter sällskap’.) Den klarar inte Bechdeltestet men den klarar testet som går ut på att det inte är en riktigt indiefilm förens en ung vuxen antingen hög eller ledsen eller euforisk lägger sig ned och gör en snöängel.

 

Skärmavbild 2015-12-02 kl. 23.30.31

Vilken fin och uppoffrande gest!

 

Jag älskade verkligen den här filmen. Perfekt julkänsla! Imorgon blir det lucka 3! Spännande, Anna kanske väljer nåt från den fina Duras-filmen, vem vet? Hon twittrade i alla fall så här roligt och bra:

 

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 00.00.15

 

God jul!

/Elis

En kommentar | “den poetiska julkalendern: lucka 2”

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg