den poetiska julkalendern: lucka 5

4:46 5 Dec 2015

Efter succén med lucka 3 i ”vi som aldrig skrev prosas poetiska julkalender”, en lucka bakom vilken filmen The Perks of Being a Wallflower dolde sig med sin rikedom på krystade litteraturreferenser, så är det dags för nästa amerikanska film som utspelar sig i skolmiljö och innehåller en märkligt castad engelskalärare! Men en film av en helt annan karaktär! Kul med viss diversitet i det här komplexa bloggkonceptet. Det var på uppdrag av konstnären och trendsättaren Hilde Retzlaff (@hildesfetastil, kolla in hennes julkalender på Instagram!) som jag tog mig an Donnie Darko här i sjuksängen. Den där filmen som alla såg för tusen år sen, men som jag såg först nu. Den där filmen där en 20-årig Jake Gyllenhal har bra frisyr och möter en man i kanindräkt som heter Frank när han är ute och promenerar i sömnen. Till skillnad från den töntiga, söta killen i The Perks of Being a Wallflower så är Jake Gyllenhal i titelrollen Donnie mer skev/lite creepy, men också söt! Och de delar naturligtvis liknande literära ambitioner och en förkärlek för social inkompetens! Fullt möjligt för mig att identifiera mig här med, med andra ord (när jag gjorde ett sånt där celebrity look-alike-test en gång så fick jag Jake Gyllenhal,  80% eller nåt, andra gången jag gjorde det så fick jag typ Ian Wachtmeister, man borde göra ett sånt där test fast med poeter). Och i denna film har vi dessutom Drew Barrymore i rollen som märkligt vettig/rolig/vass/lack engelskalärare! Originell dynamik. Maestro, ge oss lite bilder! Ge oss lite julkänsla!

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 22.34.38

Såhär borde alla se ut när någon berättar om sin poetiska praktik! Eller sina poetiska drömmar! Eller jag menar; alla ser ut såhär när man gör det! Det är så realistiskt. Det är inte mer än rätt!

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 22.34.56

*Du vill verkligen ha kontroll över hela den konstnärliga processen, från ax till limpa, och då menar jag att limpan är en illustrerad diktsamling, auteur-style. Berätta mer, snälla. Sluta aldrig prata.*

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 22.18.54

Drew Barrymore gör entré! Uppfriskande att det inte är Kerouac/Salinger/Hemingway/Fitzgerald/bla bla bla som sätts under litteraturluppen, utan en annan skön snubbe!

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 22.22.57

Först fick en annan i klassen frågan och hade helt fel såklart (hon hade inte ens läst hela boken, lol), men skönt att Nietzsche-boy här visar var skåpet ska stå! Han räckte inte ens upp handen, coolt!

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 22.59.19

 Lite härlig vandalism senare så börjar man fatta att litteraturen kanske har en vansinnigt negativ inverkan på ungdomen, precis som Marilyn Manson…

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 23.00.27

… konspiration eller ej, häftigt att lite ord på några papper kan ha en sån genomslagskraft i ett samhälle och i rum utanför texten! Och kulturdebatter i aulan… alla filmer borde innehålla minst en kulturdebatt i aulan. (Vad hände med aulan förresten, som koncept, visst är det ett underskattat rum!? Eller är aulan mer av en sal?)

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 23.01.50

Här skrattade jag rått! Trots att jag knappt vet det själv. Vad säger det om mig egentligen? Stort plus till Donnie Darkos föräldrar i denna film, annars. De hade verkligen hjärtat på rätta stället rätt igenom, och ett stort kulturellt kapital som grädde på moset! Men ändå liksom laid back.

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 23.01.18

”Den är ironisk.” Det är verkligen svaret på allt när det kommer till text. Det lärde jag mig på Biskops-Arnö. ”Du ska tillbaka till universitetet” är också ett ganska bra svar på tal, men man vill ju inte verka konservativ.

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 22.46.22

Typisk sån kille som ska överanalysera allt. Väldigt bra stil dock! Unknown death 2002. Sådär ser alla ut i Oslo just nu.

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 23.09.32

Drew Barrymores kille jobbade också på skolan, som nån sorts naturlärare eller nåt, jag vet inte. Han hade i alla fall ett boktips. Typiskt bra baksidestext om en författare på en bok, eller sån fliktext, eller blurb: ”Hon var lärare, och innan dess var hon nunna – och nu har hon skrivit den här boken om att resa i tiden.” Kvinnan de pratar om heter dessutom Mormor Död, fast på engelska. 

Skärmavbild 2015-12-04 kl. 00.03.28

Drew får såklart kicken för att hon har integritet och står på sig i den subversiva kvalitetlitteraturens tjänst. Hon hinner ha en sista liten privatlektion där hon lär ut engelskans vackraste ord till lilla Donnie under stjärnbaneret. Engelskans vackraste ord är ”källardörr” och det är antagligen symboliskt!

Skärmavbild 2015-12-03 kl. 23.58.38

Detta är en så värdig reaktion när man blir uppsagd från läroverket! Drew Barrymores engelskalärare går rätt in i toppen på listan över den amerikanska high school-filmens coolaste. Så mycket förtryckt litteratur som skriks ut i denna frame. 

 

Sådär! Lucka numero cinco. En underbar film, det där. Jag hyllar ju bara grejer. Avslutningvis kommer dagens lästips som inte alls har med Donnie Darko eller att hylla grejer att göra, mer med OEI. Fast OEI har ju med allt att göra, och allt inbegriper ju även Donnie Darko och den där evinnerliga hyllningspraktiken… Nåja, Lyra Ekström Lindbäck har skrivit en väldigt intressant text/recension om antologin Den engelske kanal 2015 som Vagant inte ville publicera. In och läs den på Lyras blogg så kan vi diskutera i små tvärgrupper sen. Mingel och poesi!

 

/Elis

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg