Finns det någon mat som går att äta både till frukost och middag utan att den verkar malplacerad? En rätt som köttätare tillika veganer blir lika tillfredställda av? Som till och med de krångliga glutenfria människorna kan trycka i sig (förutsatt att man använder majs- istället för vetetortillas)? Ja det finns det.
Låt mig presentera den mycket demokratiska rätten: Quesadillas med svarta bönor och koriander. Din nya frukost, brunch, lunch, middag och mellanmål. Går snabbt, är gott, kan varieras efter humör och vad som finns i kylskåpet.
Tillvägagångssätt:
- Hetta upp lite olja i en panna eller kastrull. Lägg i lite salladslök, en finhackad klyfta vitlök, färsk chili om du har (annars torkad). Ta fram ett packe svarta bönor och häll av det otrevliga spadet, jag brukar spola av de lite också för säkerhets skull, och så öser du ner dem också. Nästa steg är att på något vis få med lite tomat i ekvationen. Färsk hackad, tomatpuré eller krossade burkisar. Ta vad du har, men låt det inte bli tomatsås av det hela – det ska mer fungera som ett mosigt bindmedel (mmm, gott, mosigt bindmedel). Ja, den det gamla vanliga: smaka av, salta, lägg till sånt som du vill ha mer av. Ställ åt sidan.
- Ta fram en panna. Helst grillpanna, men det är inte så noga. Lägg på en tortilla i torr panna, sedan lägger du på fyllningen, som i mitt fall var bönröran tillsammans med riven ost och färsk koriander, antingen på halva ytan så att du kan vika brödet dubbelt och vända, eller på hela så att du kan lägga på ytterligare ett bröd ovanpå och vända alltsammans.
- Hetta upp. Vänd. Hetta upp. För över till skärbräda. Skär upp i tårtbitar. Ät!
Tänker du äta din quesadilla till frukost kanske du vill ha ett stekt ägg till, eller ha i en massa bladspenat? Är det middag och du äter kött kanske du vill ha något animaliskt i, som kyckling eller nötkött? Oavsett vill du nog servera den tillsammans med en stor blobb creme fraiche och valfri stark sås på flaska – till exempel en sån här.
Lycka till och god helg!
/Slaktarn
Om man är en sådan som har klassiska svenska tacotillbehör hemma rekommenderar jag att göra dessa med tacosås och cheddardipp mellan brödskivorna, oväntat gott