Har bloggare riktiga jobb?

10:30 24 Jul 2016

GabJoss:

joss

Gaby Joe tycker att det är tråkigt att många äldre inte ser bloggare som ett riktigt yrke.
Om man bloggar med samma intensitet som Paow – så nej – men bloggar man med en specifik inriktning så är man väl mer av en skribent?
Eller?

Är det att många som lever på att blogga är kassa på att skriva, mest slänger käft med sina läsare och hela tiden klagar på hur jobbigt det är att behöva uppdatera någon gång per dag som gör att det är svårt att ta dem på allvar som en yrkesgrupp?
Jag skriver ”dem” men egentligen borde jag väl mena ”oss”?

Vilka bloggare tycker ni kan klassas som någon som utför ett seriöst arbete och vilka glider bara på en räkmacka?

42 kommentarer | “Har bloggare riktiga jobb?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Emelie skriver:

  Kissie och Blondinbella 🙂

 2. Elle skriver:

  Så fort man kan leva på det man gör och har det som ensam inkomstkälla, anser jag att det är ett jobb.
  Bloggare, konstnärer, skådespelare, ingenjörer, vårdbiträden…. you name it.

  Vissa göra sina jobb bra och andra sämre, oavsett arbetsinriktning.

  1. Erica skriver:

   Exakt Elle, tjänar man pengar på det så är det ett jobb!

  2. Annan Anna skriver:

   Håller med dig, Elle.

 3. Djurfamiljen skriver:

  Gabjoss, Blondinbella och Kissie tycker jag absolut är duktiga och flitiga med sina bloggar! Tycker det är ett jobb att blogga 🙂

 4. M skriver:

  Tycker Annica Englund gör ett grymt jobb. Har både bloggat och pluggat. Ger grymma skönhets och träningstips. Den som verkar glida mest är väl Dessie ….. Alla dessa möten och samarbeten som aldrig syns. Dålig uppdatering

 5. Anna skriver:

  Jag tycker inte heller att blogga är ett jobb. För mig är ett jobb mer än något som ger en inkomst. Gud, varning för flumattack..

  Jobb är ett ansvar. Där de allra flesta ansvarar på något sätt för att ge människor i Sverige en tjänst. Vissa står på lager och paketerar varor för att dem ska nå ut till folk som har beställt saker eller företag som behöver något. Vissa jobbar inom bygg och monterar ihop hus som vi kan gå och handla i sedan. Vissa sliter många timmar inom restaurangen-branschen för att vi andra ska kunna gå ut och äta när vi känner för det.

  Hur är bloggarna ett jobb? Vad kan dem ge oss? Möjligtvis en stund ifrån vårt eget liv. Någon form av nöje.
  Jag tycker inte gabby utför ett jobb. Hon bloggar om sitt liv. Som verkar ganska så inrutat och tråkigt (imho). Hon kan ta ledigt precis när hon vill. Det finns inga måsten för att hon ska producera inlägg. Det är ingen persons (förutom någon ensam stalker) vars liv inte kan fortsätta pga att hon inte uppdaterar en dag.
  Jag skulle tro att hon inte känner ”åh gud vad härligt att vara ledig idag” för hon kan vara ledig när som helst när hon inte bloggar.

  Eh ja. Slut på flummet.

  1. Pigan skriver:

   Då räknar jag med att du inte heller är intresserad av sport, inte äger en tv och inte heller gillar kultur? ? är inte det liknande jobb som ger pengar utan att egentligen tillföra något som är nödvändigt för vårat leverne? ?

   1. Anna skriver:

    Äger faktiskt inte en tv och kollar inte på sport. Så var det ju två av tre rätt!
    Tycker absolut ändå att ovanstående är någon form av jobb då det bidrar till vårt ”nöje” eller intresse. Man kan ju säga att man är intresserad av att glo på tv-serier eller älskar fotboll. Däremot har jag aldrig träffat någon vars intresse är att läsa bloggar. I mitt fall så är det defintivit mer av ett tidsfördriv.
    Kanske kan man däremot säga att ens intresse är att skriva blogginlägg? Så det är mer ett intresse som ger pengar, än ett jobb? (Tydligen var jag inte klar med flummet..)

   2. Pigan skriver:

    Jag är helt med på hur du tänker! ? äger heller ingen tv och gillar inte sport ? tycker bara att det är tråkigt att det är ok att tjäna mängder med pengar på något som egentligen inte ger något men inte ett annat! Om du förstår mig? ? i min värld kan det väl finnas bloggar (som denna) som bidrar mer än typ formel 1? Gasch. Ja vet inte om ja fick fram min poäng… #flummare2

   3. Elle skriver:

    Eller är journalist eller författare. 🙂

   4. Chris Johanson skriver:

    Kultur mm ger alltså inte människor något nödvändigt??? Jaha…. Vad vore livet då? (fast jag tror det var menat ironiskt ?) fast nog finns det bloggar som väl har mycket övrigt att önska… Men då läser man ju inte dom antar jag ? Chris

  2. lkh skriver:

   Håller med.
   Dessutom saknar de så mycket som ett vanligt jobb har… Tror det är jävlit nyttigt att kunna lära sig umgås med människor man inte väljer själv, att ta ”order” från andra, att ha arbetskamrater mm.
   Tycker man märker speciellt på Kissie att hon inte har någon arbetslivserfarenhet, hon är väldigt o-ödmjuk och lever i sin egen lilla bubbla där bara hon styr.

   ”Idag är jag bakis så jag jobbar i morgon ist” funkar nog bara för bloggare för övrigt..

   1. sofie skriver:

    Kan nog tycka att diverse sportproffs inte heller är ett jobb. Tycker det är samma som bloggare, en sysselsättning som genererar pengar. Jobb är för mig när man har ett arbete att gå till eller utföra. Menar inte att det inte ska få finnas eller att de behöver skaffa sig ett ”riktigt” jobb. Jag gillar ju båda att läsa bloggar och kolla på idrottsevenemang. Men tycker inte att det är ett jobb ”precis som alla andras”.

 6. A skriver:

  Självklart kan bloggande räknas som ett jobb, men jag skulle vilja påstå att man inte lär sig särskilt mycket om arbetslivet om man enbart har bloggat. Exempelvis Dessie har glidit på en räkmacka de senaste åren, tack vare att hon var ung och dum och drog till sig en publik när bloggandet var nytt. I dagsläget skulle jag bli förvånad om hon skulle få ett seriöst jobb av den ”karriären” hon påstår sig ha. Blondinbella däremot har en nischad blogg och tar sig an uppgiften högst seriöst, och har även en karriär vid sidan av.

  Det är, enligt mig, sunt förnuft att inte ägna sitt liv åt att enbart blogga med tanke på att man bör skaffa sig andra erfarenheter och meriter så att man, om det behövs, någon gång kan skaffa sig ett annat arbete att livnära sig på. Det är viktigt att ha utbildning på pappret och det ska man inte heller sumpa för att det går att tjäna pengar via sociala medier, som man inte behöver någon direkt utbildning för som det ser ut idag.

 7. YoutubeSV skriver:

  Smygreklam igen CamCam… sorry! Ta bara bort om du vill 🙂

  En NY SNÄLLARE och bättre uppdaterad Youtubeblogg om våra SVENSKA YOUTUBERS

  In och kika, less på att den som redan finns inte uppdaterar så jag tog saken i egna händer och skapade en NY!

  http://youtubeSV.blogg.se

  1. Milan skriver:

   Men det räcker, seriöst.

   1. YoutubeSV skriver:

    Ber om ursäkt. Har bra postat två kommentarer men det får väl räcka så då:)

  2. HHanna skriver:

   Ett tips om du vill få läsare till din blogg är att kommentera ämnet som inlägget handlar om och enbart länka din blogg under ditt alias.

  3. Ajajajaj skriver:

   alltså detta är väl 100% Madde aka SB som har startat upp denna blogg? som någon annan kommenterat- så skriver dom exakt likadant…. sneaky sneaky

   1. JoMenTjena skriver:

    Blir lite full i skratt om det skulle vara så. = tillbakakaka. 😀

   2. Lovisa T skriver:

    Intressant! De skriver precis likadant, hon trycker mycket på saker SB föll på som att det blir mycket uppdatering, SNÄLLA kommentarer och att hon ska skriva om massa olika. Har också gått snart ett dygn sen SBs senaste inlägg.

 8. J skriver:

  Jag tror att man är relativt naiv och bakåtsträvande om man hävdar att det inte är ett jobb att bedriva en blogg. Sedan kan man hävda att vissa sköter dessa jobb bättre än andra, men det förändrar inte det faktum att de faktiskt tjänar pengar på det de gör.

  Ett arbete är inte längre bara fysiska arbeten där du måste infinna dig på en arbetsplats samma tid varje dag, varje vecka. Arbetsmarknaden utvecklas och blir mer flexibel. Om det inte hade funnits någon efterfrågan eller intresse för bloggar, då hade de helt enkelt inte existerat. Med andra ord förser de oss med någonting vi uppenbarligen vill ha och får således betalt för det. Simple as that.

  1. Elle skriver:

   Många borde nog läsa Alexander Bards uttalanden om framtidens arbetsmarknad. 70% av dagens olika jobb kommer att försvinna. Storbolagen som inte hinner med i snabba svängningar i markanden kommer att minska… kanske t.o.m. försvinna.
   Framtiden består inte enbart av utbildning. Det viktigaste är de nätverk man knyter till sig.

   Ja, han har haft rätt förr, om man nu läst alla hans böcker.

 9. Josephine skriver:

  From the top of my head så anser jag att Paula har glidit på en fet räkmacka under de åren hon har bloggat.

  Tycker faktiskt att alla bloggare glider på en räkmacka genom sina bloggar, men vissa tar sin blogg mer seriöst än andra.

  1. Sofie skriver:

   Paula är så fånig. Jag kan inte alls ta hennes falskhet och hon om någon har verkligen glidit på räkmacka. Älskar dessutom hur hon försökte läsa en utbildning, låtsas hennes ambition i livet var att bli barnmorska, boosta det till alla, för endast att bevara sin ”image” som en ”god snäll människa”. Löjligt nog raderar hon alla kommentarer som ifrågesätter henne – Och jag har dessutom blockats helt från hennes blogg. Även Hugos där jag aldrig skrivit någonting. Hon är riktigt psyko brud 🙂

   1. J skriver:

    Spontant låter det som att du förtjänar att blockas om du slänger dig med, visserligen särskrivna, begrepp som ”psyko brud” till personer du inte känner. 🙂

 10. Emelie1 skriver:

  Rent spontant tycker jag att modebloggare är mer jobb än låt säga Dessie och Egoina. Det kräver bra mycket mer än att skriva vad man gjort under dagen, listor och mobilbilder. Visst kan en lista ta tid att svara på, men att redigera bilder, ta outfitbilder i snygga och inspirerande miljöer (och hitta dom!), och klädkollektioner där man faktiskt DESIGNAR kläderna och inte bara sättet sitt namn på något.

  Sen har ju alla bloggare med inkomst ett jobb. Så är det ju faktiskt bara. Så detta är väl mer en definition av vem som jobbar hårdast och är mest seriös helt enkelt.

  1. C skriver:

   Men Egoina har ju ett ”riktigt” jobb på sidan om bloggen så det går inte riktigt att jämföra henne med Dessie som bara har bloggen. 🙂

   1. Emelie1 skriver:

    Jo men nu pratade vi ju om själva bloggen huruvida den ansågs som ett jobb eller ej 🙂

 11. Z skriver:

  Det känns som att det är många ”vad tycker ni?”-inlägg som bara ska locka enstaviga kommentarer.

  Trist.

 12. Elin skriver:

  Tycker BlondinBellas blogg är hennes jobb! Hon är definitivt profesionell, oavsett vad man än tycker om henne personligen. Kan dock inte se samma professionalitet eller engagemang i Gabriellas blogg. Hon skriver lite som hon vill, godkänner inte kommentarer som inte hyllar henne till skyarna och bloggen har tappat sin glöd, personlighet och sin röda tråd sedan hon flyttade tillbaka till Umeå.

 13. leonoratherese skriver:

  Tips på hur du enklast sparar dina redigerade bilder från instagram som du inte vill publicera, till mobilen =)
  http://leonoratherese.vione.se/

 14. Sara skriver:

  Kissie tycker jag faktisk (hör och häpna) är den som är mest ”jobb-bloggare”. De andra (blondinbella och Kenza tex) har andra jobb också. Men kissie satsar helhjärtat på bloggen och är hennes enda inkomst (tror jag).

  1. Emelie skriver:

   Men bu har ju Kissie också en del sidospår. Skapa skillnad kampanjen, skapa skillnad podden, boken. Det är ju saker som kommit via bloggen, men som inte har med själva bloggandet att göra. Precis som Kenza och Blondinbella.

   1. Sara skriver:

    Ja just det ja ?

 15. J skriver:

  Jag tycker att bloggande självklart är ett jobb, allt som man tjänar pengar på och skattar för är ett jobb. Men håller med övriga kommentarer om att om man enbart har varit bloggare hela livet så saknar man nog en hel del värdefull livserfarenhet, vilket man speciellt märker på vissa bloggare. Jag tycker att Blondinbella är den som tar sitt jobb mest seriöst, hon verkar se sina läsare som kunder och svarar alltid, till och med de mest kritiska och ifrågasättande kommentarerna på ett professionellt sätt. Medan om man skriver ett vänligt tips till Dessie om något hon kan förbättra i sin blogg får man ett drygt svar tillbaka. Detta tyder enligt mig på en brist på att kunna ta konstruktiv kritik, vilket man ju får från bl.a chefen om man har ett vanligt ”9-5” jobb eller från sina lärare om man studerar.

  1. Danie skriver:

   Om man definerar ett jobb som något man tjänar pengar och skattar för så blir många bloggare arbetslösa ;P

   1. J skriver:

    Kan stämma, har inte så stor koll på bloggarnas ekonomi 🙂 men gör de inte det så är det ju inget hederligt jobb, nej.

 16. Fia skriver:

  Linn Olsson gillar jag 🙂 bra uppdatering , fina bilder och intressant .

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg