Vem?

11:04 25 Feb 2017

YogaGirl:

FullSizeRender (19) IMG_7187 (1) IMG_7188 (1)

Vilka kvinnor är det som kritiserat Rachel Bråthen Schonevalds beslut att föda hemma i en pool? Det har kommit upp i en podd men jag har inte lyckats lista ut vilken?
Rent spontant känns det som någonting exempelvis Katrin Zyto skulle kunna slänga ur sig men istället för att sätta mig och lyssna igenom alla poddar med två kvinnliga deltagare så tänker jag att någon av er kanske redan vet?

Men vad handlar det om? Att kritisera en annan kvinnas val av förlossningsmetod – är det inte fullkomligt och totalt upp till kvinnan som ska föda? Att kritisera det känns ungefär lika fräscht som att kritisera en annan mammas val att amma eller inte amma och någonting vi borde vara förbi vid det här laget.
Vill hon ha en naturlig förlossning hemma utan smärtstillande så ska hon väl få ha det?
Jag personligen skulle aldrig våga det men det handlar ju mer om mig och min personlighet än om henne.

35 kommentarer | “Vem?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Jessica skriver:

    Hannah och Amanda

    1. Bloggbevakning skriver:

      Ja, det kunde man väl ge sig fan på.. =) Systrarna Smygreklam.

      1. Anonym skriver:

        Och så har du inte lärt dig någonting från ditt inlägg om Sindy. Du köper första bästa kommentar som skriver vad du vill höra utan att lyssna igenom podden först för att ha bägge sidor klart för dig.

        Du får banne mig skärpa dig på det här med källkritik om du vill lära din bonusdotter, för du suger på det. Du verkar älska att göra snabba omdömen och spä på dina förutfattade meningar. Blä!

        1. Bloggbevakning skriver:

          Men det ÄR ju Hannah och Amanda. Jag sitter och skriver ett inlägg om det as we speak.

    2. Anonym skriver:

      Fast vad konstigt? Yoga girl är ju ”signad” på deras företag Perfect day

  2. Anonym skriver:

    Cissi Wallin har väl nämnt det också, eller har jag drömt det?

  3. Cim skriver:

    Tycker det är jättehäftigt med dom som VILL & VÅGAR föda hemma. Det vore det bästa, bara lugn & ro. Jag har nästan fött i bilen 2 gånger & fick med sista beviljad igångsättning för att vi har flera barn hemma som behöver barnvakt samt 4-5 mil till förlossningen. Jag hade säkert kunnat föda hur lätt som helst hemma då jag knappt har värkarbete utan vattnet bara går & så pang, krystvärkar & barnet kommer snabbt. Därav igångsättning, som jag egentligen inte vill ha men jag vågar inte föda hemma. Jag är för mesig! Annars hade jag gjort det, bara låta kroppen bestämma…

    1. Elly skriver:

      Ja. Det är häftigt att vissa VILL och VÅGAR. Men. Det innebär också att man VILL och VÅGAR ta konsekvenserna av att något går väldigt fel. Det kommer säkert gå bra men jag har alltför många i min närhet där barn eller mamma inte hade levt idag om de inte hade varit på sjukhus.

      1. Cim skriver:

        Finns MÅNGA gånger det gått fel PGA sjukhus också. Barn som dött pga fel av barnmorskor, läkare som väntat för länge med snitt eller försökt dra ut barnet alldeles för länge & våldsamt så det dött, mammor som fått stora skador. Vården gör inte alltid rätt. Förlossningar STRESSAS på sjukhusen, som att vi tror att kvinnors kroppar inte kan föda utan inblandning. Sånt bör också tänkas på… allt är inte farligt bara för att man inte är på ett sjukhus.

        1. hej skriver:

          ”som att vi tror att kvinnors kroppar inte kan föda utan inblandning”

          Mödradödligheten är ett jävligt stort problem

          globalis .se/Statistik/Moedradoedlighet

          ”Delmål för mål 3
          3.1 Till 2030 minska mödradödligheten i världen till mindre än 70 dödsfall per 100 000 förlossningar med levande barn.”

          globalamalen .se/om-globala-malen/mal-3-sakerstalla-god-halsa/

    2. Binki skriver:

      Toppen att föda i badkar – det gjorde jag på sjukhus! Glad att det inte var hemma, efter födseln ser vattnet ut som om en haj just käkat en säl ?

  4. Jeanette skriver:

    Fredagspodden tror jag hon menar. Men som jag minns det så¨kritiserade Hanna och Amanda inte att hon skulle föda hemma utan att hon i en intervu i mama sa att förlossningar haussas upp för mycket idag… ett uttalande som man kanske ska vänta med till efter man faktiskt har fött åtminstone, eller ännu hellre strunta i att uttala eftersom det förminskar varje förlossningsupplevelse som faktiskt varit ett trauma. Det är säkert inte illa menat men fullständigt aningslöst. Och om jag inte minns fel så var det detta Hanna och Amanda adresserade, så jag tror att Yogagirl helt enkelt har missat poängen i just det fallet.

    1. Julis skriver:

      Fast de fnissade och suckade över henne på ett sätt som är helt onödigt. Ok, fattar att YG uttalande inte är helsmart, men tycker att deras sätt att bemöta det var ännu värre.
      Hannah & Amanda klarar inte när någon kritiserar dem, men själva kan de gå hårt åt andra.

  5. Fred skriver:

    Reklam?

    https://www.instagram.com/p/BQ219SCDkWp/?taken-by=pascalidou

    Hon tillhör ju kaviarvänstern, så inte lätt att veta.

    1. Bloggbevakning skriver:

      Alexandra går faktiskt till samma frisör som min sambo och det är inte Creative Headz så det där är nog inte reklam. =)

      1. Matilda skriver:

        Va? Då är det ju reklam?

        1. Bloggbevakning skriver:

          Ja, du har helt rätt. Jag läste om en gång till. Hon är alltså en svikare! =) Japp, då är det där reklam om hon inte betalat för det.

  6. Lisen skriver:

    I min föräldragrupp är vi lite blandade nationaliteter och därför är barnmorskan lite van vid olika kulturer. Det jag har förstått är att om man är från Holland (hör inte Aruba dit?) så är hemmafödslar mkt vanliga och därmed är det vanligt att barnmorska kommer hem dagligen till familjen i tio dagar. Det kan man då jämföra med hur man gör i vår kommun då vi föder på sjukhus och får stanna 1-4 dagar och sen besöker barnmorskan familjen en gång. Tror att många skulle tjäna på att ta reda på kulturella skillnader innan man börjar döma.

    Som gravid så upplever jag också att mååånga som jag stöter på har väldigt mycket ”information” som jag inte efterfrågat och ofta inte vill ha, kan tänka mig att det är värre som känd på sociala medier eftersom det bara är att kommentera och eftersom många inte ens kan tyda signaler om att alla gravida kanske inte vill ha synpunkter på sin resa face to face….

    ska tillägga att jag aktivt under hela graviditeten undvikit sociala medier med gravidfokus och då framförallt familjeliv och berättat det för folk för att jag vill fokusera på mig själv och det ”positiva”. Många äldre tar det istället som: ”då måste jag berätta om blabla som blev lämnad ensam på rummet och fick föda själv. Jag säger inte att du borde vara rädd, men det är samma sjukhus som ditt…” så tyvärr Camcam tror jag att vi har en bit kvar kring samtalet kring mammor och gravida

    1. I skriver:

      Jag är från Holland och det stämmer det du säger. Dom flesta föder hemma och då kommer det en barnmorska hem till en som hjälper till och håller koll dom ca första 2 veckorna så allt går bra. Skulle nåt inte stämma inför sista kontrollen inför födelsen så får man åka in till sjukhuset och föda där.

      Min mamma födde mig & mina syskon hemma.

  7. Ella skriver:

    Läs bloggkommentatorernas inlägg om det! Uääh sjukt jobbigt ord att skriva btw

  8. Ul skriver:

    Innan jag födde barn ville jag föda hemma och jag hade läst ”föda utan rädsla” men min förlossning hade inga värkar med pauser så jag kunde aldrig slappna och vila innan nästa värk. Hade jag varit hemma hade jag fått panik av smärtan men krystningsfasen och tiden efter hade varit så mycket trygggare hemma. Det var den lätta delen av förlossningen och jag fick inte en skråma, men jag vet ju inte om det blir samma sak denna gången ? Så jag hade inte vågat

  9. Hanna skriver:

    Lyssnade häromdagen på just det avsnittet (föredrar mord&skräckpoddar annars hehe) och tyckte inte det var så himla krititskt? Typ bara ifrågasättande av VARFÖR med allt som kan gå fel när man har tillgång till bra vård, men att ett av kriterierna för hemmafödsel just är att man får ha Max 30 min till sjukhus.
    Och ja, så kanske de drog paralleller mellan vaccinmotståndare och de som valde hemmafödslar (men är ej säker kommer inte ihåg exakt) och att bara för att man gjorde det förr i tiden och det är såååååå naturligt behöver det inte vara det bästa alternativet för det.

  10. Anonym skriver:

    Jag skulle aldrig chansa när vi ändå har möjlighet att få akut hjälp vid behov på ett sjukhus. Dock skiter jag i hur andra gör för det är inte mitt barn de föder.

  11. svr skriver:

    Den okunskapen som råder bland norm-födande kvinnor i sverige är fan skrämmande. Jag valde att föda med planerat snitt och var därför tvungen att göra en jävla massa efterforskning, bl a hitta för- och nackdelar med vaginal förlossning. Under tiden passade jag även på att läsa om exempelvis vatten- och hemmaförlossningar, eftersom dessa enligt studier innebär mindre stress för mamma och barn. Hade jag inte fått snitt beviljat hade jag också övervägt att föda hemma.

    Att välja att föda hemma är INTE synonymt med att inte hinna till sjukhus. En vattenfödsel hemma är INTE synonymt med att föda i 40 grader varmt vatten i ens eget badkar.

  12. Anonym skriver:

    Vågar knappt prata om mina 3, älskar att föda. F
    Så fort jag berättat om det får jag alltid höra ”JAMEN SÅDÄR ÄR DET INTE, DET ÄR INTE FEL MED BEDÖVNING”.
    Har alltså fött helt utan smärtlindring alla tre gånger. känner dock inte att jag har rätt till mina fina förlossningar. Utan jag ska vara tyst.

    1. C skriver:

      Självklart har du rätt till dina fina förlossningar utan bedövning. Jag hade en rakt igenom toppenförlossning med bedövning. Hade inte velat göra någonting annorlunda och hoppas att allt ska gå exakt lika bra nu när jag snart stör inför min andra förlossning. Gärna med bedövning.

  13. Kajsa skriver:

    Jag har fött 2 barn utan vidare fysiska konsekvenser förutom det psykiska, att vara på ett sjukhus, ett kalt obehagligt sjukhus, främmande människor och lukten av sterilt överallt har satt sina spår. Avsky för sjukhus. Min dröm är en lugn harmonisk förlossning hemma. Det är det jag haft svårast att acceptera, att situationen inte blev i närheten av trygg och harmonisk som jag önskat. Om jag blir gravid igen och graviditeten går som den ska så tänker jag inte under några omständigheter föda på sjukhus. Aldrig. Låt kvinnor få bestämma själv för fasen känner jag, även om det går bra på ett sjukhus så är det väl precis lika viktigt att låta kvinnan bestämma. Inte kul att komma hem som ett förnedrat mentalt mähä, som jag var.

    1. Hann skriver:

      Fast kvinnor får väl bestämma själva? Även om läkare kan rekommendera att du föder på sjukhus då kan de inte tvinga dit dig.

      1. Kajsa skriver:

        Då har du förmodligen inte pratat mrd barnmorskor och personer i närheten om tankar på att föda hemma. För det blir ett sju jävla liv. Nedtryckt och ifrågasatt. Nej, man väljer inte alltid själv när sjukvården får ett sånt fruktansvärt inflytande på en i den känslomässiga och hormonella sits man är i.

  14. Lili skriver:

    Jag har fött båda mina barn på sjukhus. Det gjorde mig trygg! Att veta att det fanns erfaren personal. Smärtlindring och akutvård om det skulle bli något fel. Fick jättebra hjälp. Är så tacksam för det.

  15. M, skriver:

    Detta med vart man väljer att föda har helt med personen att göra. Jag hade vattenfödelse utan bedövning för det var det som var rätt för mig, och jag hade tex aldrig kunnat föda hemma för med min första var jag alldeles för rädd och var fylld med ångest och kände att jag behövde kunnig sjukhuspersonal runt mig 24/7. Vi behövde stanna på sjukhuset i 3 dagar och jag fick ett eget rum bredvid toaletten och jag kände mig bekväm och trygg. Enda jag saknade var ett täcke ? Men att på något sätt kritisera någons val av förlossningsmetod känns tråkigt och onödigt!

  16. Anonym skriver:

    Hade jag inte fött i förlossningssal med kompetent personal så hade jag dött, på riktigt.
    Var och en gör som man vill, men man måste komma ihåg att saker och ting inte alltid blir som man tänkt sig och att det inte bara är en som drabbas om det går fel.

  17. Sofia skriver:

    Hade inte jag fött mitt första barn på sjukhus är det inte säkert att varken han eller jag överlevt. Då var min graviditet helt normal så ingen hade kunnat förutspå att jag skulle blöda så mycket (fick sövas och opereras direkt efter förlossning och fick blodtransfusioner efter) eller att sonens syresättning skulle sjunka så att läkaren fick klippa för att snabbt få ut honom. Så, inför min anda förlossning så var valet rätt enkelt, jag har blivit sjukt ödmjuk inför att vad som helst kan hända… Och för att inte skrämma livet av någon som ska föda så kan jag meddela att förlossning nummer två var mycket bättre och att jag trots en hel jävla massa stygn är helt återställd!

  18. Anna skriver:

    Det enda jag kunde tänka var hur ohygieniskt det är att dom sitter i poolen hon sen ska föda barn i…. visst den går att rengöra men där ligger dom och dricker drinkar när hon ska föda ett barn där om några veckor. Och att jag hade dött om min mamma fött mig hemma och att det därför nog kan vara bra att inte avdramatisera förlossningar helt

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg