Varje dag är internationella sömndagen!

13:00 20 Mar 2017

Paula:

Tydligen var det den internationella sömndagen den 16:e mars – något som även Paula verkar ha missat.
Sömn alltså – finns det något bättre? Efter att ha levt med sjukdomen Insomni under en längre tid så uppskattar jag varje god natts sömn mer än guld och ädelstenar. Att inte kunna sova är så vidrigt att jag inte ens önskar min värsta fiende det.

Och vet ni vad det bästa är? Nu när jag är min egen chef så kan jag sova hur jag vill! Helt underbart!
Givetvis kliver jag inte upp kl 05.30 varje morgon för att skriva inlägget som kommer upp kl 06 utan det tidsinställs så klart och jag kan snarka vidare medan ni har någonting att läsa.

Paula listar några punkter om sömn på sin blogg och jag håller med om dem alla. Jag funkar inte utan sömn  – gör ni?
– Lättirriterad – check.
– Mindre stresstålig – check på den.
…and the list goes on.

Alla ni småbarnsföräldrar som går på minimalt med sömn – ni är mina hjältar!
Som jag förstått det så har kvinnan någon typ av hormon i kroppen som gör att hon lättare kommer ner i djupsömn om hon blivit väckt av bebisen men mannen då?
Den stackars saten har väl inga hormoner i kroppen?
Vad gör man? Skilda sovrum? Sover i skift?

29 kommentarer | “Varje dag är internationella sömndagen!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. A skriver:

  Hur går det att vara sin egen chef? Är du hittills och fortfarande nöjd med beslutet? 🙂

  1. Bloggbevakning skriver:

   Ja, jättenöjd! Nu får jag även tid att fokusera på min rehabilitering vilket dumt nog har fått stå tillbaka för bloggen och vanligt jobb tidigare.

   1. A skriver:

    Så skönt att höra! Vilket stort steg. Så modig och bra att du sätter dig själv (och ditt mående) först! ?

    1. Bloggbevakning skriver:

     <3

 2. M skriver:

  Här är det mannen som oftast matar bebisen (två veckor) på natten eftersom denna mamman både har svårt att vakna och sedan svårt att somna om. Mycket tacksamt, dessutom tror (vet) jag mannen tycker det är lite mysigt att bara vara han och bebisen en stund medan övriga familjen sover 🙂

 3. I skriver:

  Varför är det synd om mannen? Det är oftast mammorna som drar största lasset. Hormon? Skulle vilja ha mer av det där hormonet i så fall för jag är alltid trött (lite zombievarning tom).

 4. Anonym skriver:

  Olika i alla familjer men för oss har det funkat att sova separat eftersom man ammat nätterna igenom och mannen jobbat vidriga tider på jobbet, stiger upp 3-4 på morgonen. Alla nöjda och glada så. Sen turas man om lite när mannen är ledig så att man kan sova ut lite då och då

 5. Hej skriver:

  Kvinnan får ett påslag av oxytocin när hon ammar, därför sover hon bättre och lättare trots lite sömn. Ammar man inte så har man inte det påslaget. Däremot är mamman oftast mer lättväckt när det gäller barnen, inbyggt.

  1. M. skriver:

   Haha berätta det för min make, jag sover igenom hela nätterna fortfarande. Medans maken vaknar vid minsta lilla ljud ifrån vår tvååring. Jag var helt omöjlig att väcka under dom första 6 månaderna ?

  2. Anonym skriver:

   Hah, tänk om ensamstående pappor fick recept på minidos oxy under spädbarnstiden, vilken jävla grej!

   (Skämt)

   1. Hej skriver:

    Nu skrev jag ju att mammorna oftast är lättväckta inte att det är så till 100% ?, speciellt ammande mammor. Ammar man inte så hör man inte till den kvoten med påslaget oxytocin. Klart det finns pappor som vaknar istället för mamman men dessa hör till en minoritet.

   2. Hej skriver:

    Nu skrev jag ju att mammorna oftast är lättväckta inte att det är så till 100% ?, speciellt ammande mammor. Ammar man inte så hör man inte till den kvoten med påslaget oxytocin. Klart det finns pappor som vaknar istället för mamman men dessa hör till en minoritet..

 6. A skriver:

  Vår ettåring sover som tur är hela nätter (mellan 19-08) och har gjort sen ett halvår tillbaka. Snart kommer nästa, har lite förträngt hur det är ATG bli väckt var 3 timme nätterna igenom men förhoppningsvis överlever vi denna gång också ?

  1. Carro skriver:

   Passa på att vila nu innan bebis 2 kommer! Vår dotter var som eran och sov 12h i streck till lillasyster föddes, nu vaknar stora tjejen ett par ggr varje natt och är väldigt orolig. Kan tydligen bli så av omställningen men behöver inte bli så. Ville bara tipsa om att försöka ladda lite innan om ni har möjlighet, jag missade själv den lilla detaljen ?? lycka till med lillasyskonet

   1. A skriver:

    Är typ orolig för det ? Jaja sova får man väl göra när man är död

    1. Susanna skriver:

     Hahah, jag ska bli katt i mitt nästa liv! Jag ska bara sova och lämna bort mina ungar efter tre månader. Synd att livet inte går ut på att sova!

     /25 veckor kvar tills första föds

    2. Carro skriver:

     Precis! Sen behöver man inte lika mycket sömn ändå som småbarnsfamilj, de små sprider så mycket glädje att energin fylls på ändå!

 7. Josefiné skriver:

  Min son är 11 månader, under hela den tiden har pappan gått upp 2-3 gånger. Jag tar alla mornar, alla nattningar, alla helger. När jag väl ber honom att ta bebis på morgonen så ska han ligga kvar i sängen och ”vakna lite” först. Då blir jag klarvaken och går upp istället. Har pratat med honom och han säger att jag ska säga till på morgonen så går han upp men det blir samma sak varje gång.
  Är lite bitter pga det, pratat med honom flera gånger. I övrigt är han en superpappa. Blir bara irriterad när han säger att han är så trött hela tiden ..
  Vissa dagar undrar jag om man kan dö av sömnbrist för de känns verkligen så .. idag tyckte bebis att det var morgon 4:30 ..
  Att det skulle vara synd om pappan har jag svårt att förstå. Iaf i våran relation.

  1. Anonym skriver:

   Power till dig ✊? Får hjälp lite då och då under natt/morgon men jag drar största lasset (med både barn, hus, hund och katt… han jooobbbaaar ju så sånt är jobbigt ?). Tror de flesta män inte skulle överleva en vecka att göra de många mammor gör!

  2. Anonym skriver:

   Urk vilken rutten inställning pappan verkar ha till lagarbete 🙁 Starkt av dig att ha dragit lasset i 11 månader än så länge.

   Om det inte löser sig innan skolåldern tycker jag du ska ge honom 10 år av ‘eftersom du ändå är vaken kan ju du hämta/lämna från ALLA störiga hockeyträningar/bokklubbar/annat och sedan jaga snorisen på stan sena fredagskvällar. Debatter om piercings, köpa ut alkohol, resor, pengar och mopeder kan du också lösa.’

   Synd att det inte kan fungera så i praktiken bara… Lycka till med både barn och baby daddy, hur som helst!

  3. M skriver:

   Har en son på 6månader, pappan har nog gått upp 2 gånger på natten hittills, jag tar alla morgnar också, och allt förresten. Därför ska jag jobba i sommar, i 5 veckor ska jag säga – det är du som är pappaledig, jag tänker inte ta nånting! Haha nej men typ. Pappor behöver vara hemma för att inse hur tufft det kan vara.

   1. Anonym skriver:

    Amen to that! Skit bra gjort. De fattar ju verkligen inte annars tyvärr. Känns som om det borde räcka med att förklara men icke!

  4. Anonym skriver:

   Så var det hos oss också många gånger (ok han har gått upp mer än 3 ggr även om det inte känns så). Nu är han föräldraledig och jag ”ger igen med samma mynt”. Nu fattar han och har faktiskt bett om ursäkt. Han förstod inte (eller ja kunde ibte relatera till) hur jobbigt det faktiskt var att vara hemma med bebis. Sen kan jag ju tycka att det är semester att vara hemma med en 1-åring som sover hela nätter jämfört med att vara hemma med en 6-månaders som vaknar varannan timme hela natten.

   Tackar partriarkatet ödmjukast! Är i alla fall glad att han fattar om än lite sent. Tycker väldigt synd on de vars partner inte är föräldraledig alls.

   1. Anonym under Josefine skriver:

    Min partner var hemma två veckor ? Men har fått hjälp från partnerns pappa tack och lov annars hade jag aldrig överlevt. Ensamstående föräldrar är för alltid mina hjältar ??

 8. Yolo typ skriver:

  Efter att ha fått två barn så kan jag nu somna hur som helst. Förut bredde jag ut mig och vände och vred mig men nu kan jag ligga blickstilla på minimal yta.

  1. Anonym skriver:

   Haha passa på med en liten powernap lutad mot kundvagnen i kassakön ?

 9. Mallan skriver:

  Hos oss har mannen aldrig, jag säger A L D R I G, hunnit vakna till liv innan jag flugit upp och tagit hand om nattvaken bebi. Men jag är sjukt lättväkt och han är sjukt svårväckt. Så, han har aldrig behövt ha separat sovrum om en så säger.
  Han har istället få ta alla nattningar och många tidiga morgnar.

 10. sanna skriver:

  Idag är det internationella glädjedagen 😀

  Påtal om ”dagar”

 11. LILLGAMMAL skriver:

  Jag vet inte riktigt hur man fixar sömnbrist år efter år men på något sjukt sätt så gör man det – för att man måste 😉

  Har man barn med svåra sömnproblem så går det inte över automatiskt heller ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste kommentarer