Man lär sig någonting nytt varje dag.

18:00 23 Apr 2017

Petra Tungården:


Saxat från Tunis blogg.

Är det jag som är lite bakom flötet eller finns det fler där ute som inte fattade vilket ”M-ordet” som åsyftas här i en kommentar hos Tunis är?
Jag var tvungen att följa den bifogade länken likt en lydig hundvalp för att få reda på vad det faktiskt betyder.


Saxat från metro.

Alla andra ord på listan var självklara för mig men just detta mmmmmmmmm-ord på nummer 2 hade jag ingen aning om.
Herregud, jag har sagt det förr och jag säger det igen – HUR ska man veta när ett ord helt plötsligt blir ”problematiskt”?
Har detta ord varit problematiskt länge? Hur kan jag i så fall ha missat det och hur ska man undvika att missa sådant i framtiden?

Samma sak med det nya trendordet ”funktionsvariation” som jag redan skrivit om och som jag upptäckte först efter att Elaine skrivit om det.
Men vem säger att den förändringen är för alla? Jag fick massor av kommentarer från människor med tolkingsföreträde som minsann visst ville att man skulle använda ordet ”funktionsnedsatt” och inte såg något problem i det alls.

Så kan man någonsin göra rätt?
Hur man än vrider och vänder på sig som en mask för att inte kliva någon på tårna så känns det som att det finns alldeles för många tår där ute att kliva på utan att man ens vet om det.

Det verkar finnas en enorm sekundärkränkthet när det kommer till känsliga ord.
Ibland är den som skriker högst inte ens berörd på något vis men ska ändå ha flest och mest högljudda åsikter av alla medan någon annan som faktiskt berörs mest kan rycka på axlarna och inte bry sig om någon råkar säga ”rullstolsbunden” i stället för ”rullstolsburen”.
Det är i alla fall den uppfattning jag fått men så har jag ju inte heller tolkningsföreträde i frågan och spekulerar mest.

90 kommentarer | “Man lär sig någonting nytt varje dag.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. L skriver:

  Det här börjar gå för långt. Det är ändå stor skillnad på att säga n-ordet och använda ordet mulatt. Är det nedsättande att bli kallad åsna och vad ska man säga annars? Ljusbrun? Pepparkaka? Det blir fel om man även säger svart eftersom personen inte är helt svart. Haha ärligt jag orkar inte.

  1. wigwag skriver:

   Något m-ord finns i vart fall INTE! MULATT MULATT Jä…vla MULATT Jä..vet! För det har Elaine sagt. Tillåtet alltså..Enligt Elaine.

   1. M0 skriver:

    Jag förstår inte riktigt vad du vill säga. Med din argumentation så är väl ord fula om man lägger till ordet ”jävel” eller ”jävla”? ”JÄVLA KVINNA! KVINNOJÄVEL!” -> då kan vi inte använda ordet kvinna längre?

    Verkar som om m-ordet är olika använt hos olika personer. Kanske lika bra att skippa det så slipper man såra någon, och bra att samtidigt känna till att vissa inte menar något illa när de säger det.

  2. M skriver:

   Men ge dig… mulatt är för det första inte en bennäming på hudfärgen hos en person. Inte heller när man säger att någon är ”svart” eller ”vit” benämner man rätt hudfärg eftersom ytterst få är kolsvarta eller kritvita. Och varför måste du beskriva någons hudfärg? Om polisen frågar efter ett signalement kan du använda korrekt färgton, typ, ljusbrun, blekt röd, solbränd eller liknande men utöver det behöver du knappast vara så detaljerad.

   1. L skriver:

    Det bestämmer jag och inte du. Jag föredrar att vara detaljerad så polisen får tag på den som har gjort det vare sig personen är vit eller svart.

    1. M skriver:

     Blir ni två ofta ombedda att ge signalement av polisen? Så pass ofta att ni i vardagligt tal måste använda ordet mulatt? För jag menade att utöver OM polisen ber om signalement behöver man inte någonsin beskriva en persons hudfärg.

     1. L skriver:

      Ja? Du vet ju inte vad jag jobbar med.

     2. M den förste skriver:

      L, du borde jobba på din läsförståelse. OM polisen ofta ber dig om detaljerat signalement är det berättigat att beskriva en persons hudfärg. OM du nu ha ett sådant yrke behöver du ju inte känna dig träffad, eller hur? Men majoriteten av oss behöver ytterst sällan lämna signalement så folks hudfärg bör vara irrelevant i vardagen.
      Men jag får en absolut känsla av att du är sorten som gärna vill hävda din ”rätt” att använda de ord du vill oavsett om de sårar andra eller inte….

   2. Sanny skriver:

    Fast man måste ändå ge korrekt signalement. Om man säger ”ljusbrun”, jaha? Latino, solbrun, mulatt, iranier, vad är det?

    1. :) skriver:

     Precis.
     Ett korrekt signalement för att få fast en brottsling är viktigare än att någon kanske kan känna sig kränkt.
     Är det en som ser ut att komma från ett sydamerikanskt land så är det vad man ska uppge i ett signalement tillsammans med hårfärg, hudfärg, ögonfärg, ja varenda detalj man kan uppbringa.

    2. M den förste skriver:

     Kan du se skillnad på en iranier, risker, turk, kurd, arab osv? Latino…kanske, men många tror min man är från Mellanöstern trots hans latinoursprung. Så att förlita sig på nationaliteter tror jag är ytterst riskabelt för ett bra signalement….

     1. Wolfie skriver:

      Dock är ju mulatt – det ord vi diskuterar – ej en nationalitet utan just en etnicitet.

     2. M den förste skriver:

      Wolfie, självklart är mulatt varken etnicitet eller en nationalitet. Men personen ovan talade om nationaliteter, därav min kommentar.

 2. P skriver:

  Jag som mulatt använder själv ordet mulatt, förstår ej vad det dåliga skulle vara?

  1. Alexa skriver:

   Eller hur! Vem bestämde att det plötsligt var rasistiskt och kränkande?

   1. snälla skriver:

    Tycker alla bör förstå att det är nedsättande att mena att den vita föräldern är liktydig med häst och den svarta med en åsna, vilket är bakgrunden till ordet. HUR kan det inte ses som kränkande?

    1. Fsftw skriver:

     Snälla : Är du ljus eller mörk?

  2. Anonym skriver:

   Jag har mixade gener, och blir ledsen när någon kallar mig för m-ordet. Tycker inte att det är okej, aldrig varit det förut heller

 3. Kattis skriver:

  Nä det är inte alltid lätt att hänga med, men behöver det vara en grej då? Blir man tillsagd att något ord är problematiskt är det väl bara att säga ”okej, det visste jag inte” och sen försöka låta bli att använda det igen. Jag visste inte heller att m-ordet var så jävla illa till exempel. Det var bara vad vi så där jag växte upp, i en invandrartät förort till Göteborg. Hade åtminstone tre i mim klass som beskrev sig själva så. Från min sida sett har det aldrig varit ett skällsord. Men när jag hade flyttat till Malmö och någon talade om för mig vad det betyder och varifrån ordet kom så var det ju bara att börja jobba bort ordet ur vokabulären. Ingen gör alla rätt alltid men man kan ju försöka. Och vill man inte försöka är det ju upp till en själv, men bestämmer själv hur man vill framställa sig som person.

  1. M0 skriver:

   Kanske är det en regional grej då. Mulatt har aldrig varit laddat i min bekantskapskrets heller och används av flera av mina vänner för att beskriva sig själva. Det är typ lika laddat som ordet ”färgad” eller ”mörk”.

   Men om det används som skällsord i andra regioner så förstår jag om det är laddat hos vissa och nåt man i så fall bör vara försiktig kring hur man använder.

   1. Mira skriver:

    Är ”färgad” inte ett dåligt ord? Undrar på riktigt här, kan fortfarande inte allt om svenska, men vet att ”colored” är det väldigt illa att kalla någon i typ USA.

    1. M0 skriver:

     Är det det? Sedär – i så fall nåt som vi inte heller har hängt med kring. ”POC” = ”person of color” trodde jag var vedertaget och helt neutralt. Vad är ett bättre ord nu?

     Kanske är det ett tecken på att jag och min bekantskapskrets börjar bli lite äldre. De ord vi har använt (även om oss själva!) har fått en annan innebörd än vad de gjorde längre tillbaka i tiden.

     1. Mira skriver:

      Person of color är ju helt okej att säga, men ”colored” kommer från tiden i USA när de delade upp allt för svarta och vita. Vet inte om det ordet är okej i andra engelsktalande länder, därför jag frågade om ”färgad” är okej på svenska, det har ju inte samma historia.

     2. M0 skriver:

      Mira: Du har helt rätt, en googlingssession senare bekräftar att ”färgad” inte rekommenderas längre. Det tolkas som att normen är vit.

    2. Androgyn skriver:

     Safe:a och säg rasifierad..?

     1. Lo skriver:

      Dock har jag lärt mig att rasifierad är något en BLIR, inte något en är. Så det kan också bli fel. Det lärde jag mig av vänner med tolkningsföreträde i frågan. Känns rimligt att det är de som begreppen berör som en bör lyssna på, tänker jag! (Med det sagt: det är svårt att hänga med i terminologin när den ändras så ofta som den nu gör. Det är helt enkelt inte lätt att säga rätt. Vi får alla bara anstränga oss, lyssna och försöka göra vårt bästa – mer kan vi inte göra.)

    3. Anonym skriver:

     I Sydafrika säger man white, colored, black or indian.
     Att kalla en colored person för black är INTE okej. Colored är i Sydafrika en egen ”härstamning” (i brist på bättre ord).

     1. Linda skriver:

      Tänkte just skriva det.

      Sydafrikanerna som är coloured kallar so
      ig själv det och oss andra white and black. De som är black kallar andra white and coloured.

      Det finns skolor som är kategoriserade som black, coloured och white schools. Det betyder dock inte att alla på en white school är just white.

      Sen är ju sydafrika generellt fortfarande ett väldigt rasistiskt land men de som är normala (majoriteten) är rätt obrydda. Man är inte så himla lättstött. Värre i Sverige.

  2. p skriver:

   +1 på den! Om nån som heter Carl säger att han inte vill bli kallad för Calle slutar man väl bara säga Calle? Behöver ju inte vara svårare än så 🙂
   Är ju svårt att veta vem som tar åt sig av vad osv men tar någon illa upp av nåt man sagt är det ju bara att be om ursäkt och säga att man inte hade koll på det. No need for drama 🙂

   1. Alk skriver:

    Så jäkla bra formulerat! Man blir lite mörkrädd av vissa kommentarer här men du ger mig hopp! Kan camcam inte typ highlighta din kommentar 😁

 4. Wolfie skriver:

  Vet en väldigt känd youtuber – 2Chips1Cola – som är mixed. Han använder M-ordet och är uppenbarligen okey med det, så hur ska man veta?

 5. hej skriver:

  Det känns som att folk som säger ”man kan ju inte säga nåt utan att kränka nån” har typ åtta ord som exempel på saker man inte får säga nu för tiden?? M-ordets betydelse har alltid varit lika illa, liksom mula= en hybrid

  1. Androgyn skriver:

   Upplever det också lite så, att det är en märkning av ”icke renrasig” där man inte hör hemma i något fack. Läst en del intressant om hur det är problematiskt på individnivå. Jag hittar ingen länk som jag garanterat tycker är bra just nu, men jag misstänker att jag läst om det eller fått länkar hos ”Vardagsrasismen” på facebook.

 6. Mira skriver:

  Jag förstår ändå varför folk är försiktiga med det ordet, jag har aldrig själv sagt det för 99% av gångerna som jag har hört det har varit i negativa sammanhang så det har blivit negativt för mig. Det finns ju vissa ord som man aldrig hör utan ”jävla” innan, då blir ordet helt plötsligt förolämpande även när det inte är det i sammanhanget. Do I make any sense?
  Tror dock att jag tyvärr hör från ignoranta människor för mycket, de är så högljudda.

 7. Silverräven skriver:

  Blir lite larvigt att inte kunna skriva ordet mulatt i en diskussion. Det är ett ord som finns, men som iaf jag inte tycker är ok att säga om en annan människa. Men i en diskussion som denna kan man väl skriva själva ordet?

 8. Anonym skriver:

  Jag fick lära mig att det var fel att använda ordet mulatt på gymnasiet av en tjej som hade svart mamma och vit pappa, hon ansåg att det var nedlåtande eftersom man jämfördes med djur som har föräldrar från två olika raser, åsna och häst.
  Vi människor är alla samma ras, homo sapiens oavsätt hudfärg eller etnicitet.

  1. R skriver:

   Det fanns en gammal ordbok på mitt högstadium där mulatt var definierat som ”korsning mellan människa och neger”. Case in point.

   1. Caroline skriver:

    Åh fy! Tur att utvecklingen går framåt så vi slipper sådana beskrivningar nuförtiden.

 9. T skriver:

  När vi ändå pratar om det ”mörkhyad” är det ett okej ord att använda? Är verkligen nyfiken för har ingen aning.

  1. D skriver:

   Jag beskriver mig själv som mörkhyad (är född i ett utomeuropeiska land och har brun hud) så det hoppas jag verkligen! Kallar faktiskt min unge för mulatt också ( hen har en vit pappa) , visste inte att det var nedsättande.

 10. Androgyn skriver:

  Att man inte ska säga det visste jag, och skällde på en ungdom för att han använde det för några veckor sen. Att det kallas m-ordet vete faaaaan med. Fast, det behövde kanske inte vara vedertaget, då man kanske hade fattat om man lyssnat på podden.

  Ungdomens svar var ”men jag är det själv, då får jag säga så!!!” vilket i samanhanget var lite sådääääär med tanke på att han riktade det mot någon annan, som inte ”är det” själv, och som inte visste vad ordet betydde innan jag förklarade vad som menas plus att det inte var okej att använda ordet. Fan svårt ibland azzo.

  1. Susawoo skriver:

   Jag tror inte att du kommer särskilt långt med att skälla på någon. Tänk dig själv, hur positivt reagerar du om någon börjar gasta på dig om saker du kanske inte vet? Gyllene regeln är kanske någonting att tänka på?

   1. Androgyn skriver:

    Gasta på? Vad jag syftade på var egentligen ”tillrättavisa”, vilket är något jag tycker att jag får och bör göra när minderåriga i min omgivning säger fula saker åt varandra.

    1. Susawoo skriver:

     Du skrev att du skällde på en ungdom. En utskällning tenderar att innefatta höjd röst.

 11. Susawoo skriver:

  Vi satt och pratade om detta igår. Den ene i hushållet arbetar nära med människor och håller således koll på vad som är okej och inte okej att kalla personer, eller vilka ord som inte är okej.

  Det vi pratade om är hur en ska veta allt detta. Det finns ju folk som reagerar hyfsat normalt och påpekar bara att ”du kanske inte ska använda det ordet p.g.a. det och det”. Och så finns det ju de som börjar skrika om ord, och att en bör läsa på. Hur ska en veta vad en ska läsa på om? Särskilt som icke-rasifierad och kanske inte umgås med rasifierade? Min poäng är att om en inte vet vad en ska leta reda på, hur ska en då veta vad som inte är okej? Nej, jag säger inte att det är någons ansvar att utbilda andra, bara att vi befinner oss i en svår situation.

 12. J skriver:

  Ett tips är att läsa Jason Diakités familjebiografi ”En droppe midnatt” som handlar om ”att vara både svart och vit i en värld där du inte kan vara både och”. Fantastisk läsning och lärorik på många sätt.

  I övrigt: om en omedvetet använder ett ord som någon upplever som kränkande är det väl inte svårare än att säga att en inte visste att ordet kunde upplevas så, be om ursäkt och försöka tänka på det i framtiden? Alla kan RÅKA trampa någon på tårna – det gör en inte till en dålig människa. Om en individ däremot, fullt medveten om att denne kommer att såra någon, använder sådana ord… Ja, då är väl ”respektlös” en rätt så rimlig beskrivning av denne? Det är ju inte någon vidare enorm uppoffring att låta bli att använda ett gäng ord för att respektera andras känslor och upplevelser.

 13. Anonym skriver:

  Jag rekommenderar instagramkontot ”svart kvinna”. Jag har lärt mig mycket där!

  1. Anonym skriver:

   Fanna heter hon som skriver den. Min bästa kompis storasyster. Hon är sååå bra!!

  2. Anonym skriver:

   JAG MED! Skäms över att jag LÄTT hade kunnat ta på en tjejs hår och ba ”wow vad annorlunda det känns” innan jag följde Svartkvinna. Tur att man lär sig! Det handlar inte om att vara töntigt pk, det handlar om att upptäcka strukturella beteenden som sårar.

 14. Andj skriver:

  Undviker det eftersom det ursprungligen liknar människor med djur vilket inte känns superkul. Tycker inte det är så svårt att undvika ett ord som folk kan ta illa upp för med god anledning. Hade inte velat bli kallad ett ord med rasistisk historik själv så jag undviker göra det mot andra.

 15. N skriver:

  Har en kompis som är mulatt själv och använder alltid det ordet, både för att beskriva sig själv och andra. Tex ”mulatter är jättesexiga” så har aldrig sett det som nedvärderande eller hört någon annan prata om ordet nedvärderande eller i dåliga sammanhang

  1. MN skriver:

   Förutom att historiskt och nu när personer har beskrivits som mulatter så brukar exotiserandet och sexualiserandet vara vanliga följeslagare. Jag fyller snart 35 och förstod som tonåring att ordet mulatt är problematiskt, att det har använts som ett nedsättande ord och att man inte bör använda det. Att vissa refererar till sig själva som mulatter är inte skäl nog att använda ordet, en del använder n-ordet om sig själva och det betyder heller inte att det är fritt fram.

 16. Andrea skriver:

  Förlåt mig men du verkar lägga ner ganska mkt tid på att reflektera över vad man kan säga å inte, varför denna ständiga rädsla över att säga fel benämning på människor å trampa folk på tårna?! Jag menar när du skriver om andra här på bloggen så är du ju inte rädd för att skräda orden precis. Eller handlar det om att man bara vågar säga sanningen bakom skärmen men är livrädd i verkligheten? Kanske något att reflektera över en smula. Eller så gör du bara som du gjort hittills å censurerar mulatt precis som det andra ordet för den ”renrasiga” versionen.

  1. Bloggbevakning skriver:

   Ja, Andrea – jag VET att du vill skriva N-ordet så fort jag skriver om Catrin Hedlund men du får helt enkelt acceptera att du inte får göra det här. =)

   1. Jag igen skriver:

    Å du gillar å inte alls svara på frågor som ställs utan hittar alltid på nåt annat. Buse ☺️

   2. Catrin Hedlund skriver:

    T.o.m jag använder ordet mulatt när jag ska förklara för andra var mina barn är ifrån om jag inte orkar dra länderna.. (eftersom Kevins pappa är fr Angola / Kongo, och kelians från Colombia )

    1. Bloggbevakning skriver:

     Va? Jag trodde Kelians pappa kom från Panetozland? =)

     1. Catrin Hedlund skriver:

      Ja tänk att det trodde jag med ett tag 😉 jävla tur att det inte var det! 😀

    2. hej skriver:

     Som om det rättfärdigar det? Nu när du vet historian bakom ordet, känns det lika självklart då?

 17. I skriver:

  Förstår inte problemet alls, det är inte svårt att sluta använda ett ord och inte heller kränkande. Det är ett ord som används om människor som har en egen åsikt om vad dom vill bli kallade så vad är det för fel på folk som inte vill respektera det? Jag visste att ordet var problematiskt, vet inte hur men jag vet också att många inte är medvetna om det. Jag rättar aldrig folk för jag själv är vit och har inte 100% koll samtidigt som jag verkligen inte orkar med kränkta människor som säger att ”man får inte säga något längre” och diskussionen som följer. All heder åt dom som orkar och dom som inte har något val. ✊🏻✊🏼✊🏽✊🏾✊🏿

 18. Vee skriver:

  Hej! Orkar inte läsa igenom alla kommentarer, men antar att någon innan mig förklarat att problemet är ju inte ens förklarat i bilden du la in, problemet ligger ju i att man liknar en människa med en mulåsna, i svenska akademiordboken från början av 1900-talet står det på mulatt: ”blandning mellan människa och neger”. Så ja då kanske man kan förstå VARFÖR det ursprungligen är nedsättande. Jag är mamma till mixade barn, som många kallar mulatter. Jag själv tycker inte om ordet men de är för små för att säga sin egen mening om det ännu. Precis som du säger tror jag många ”utomstående” kan ha starka principfasta åsikter medan de människorna det verkligen handlar om inte tar lika illa upp. T ex min familj är samer men vi tar inte illa upp för ordet lapp, trots att min mamma vuxit upp i en samisk skola på 50-talet. Man föredrar väl same, men ifall nån okunnig säger lapp blir jag inte förbannad men kanske förklarar hur ordet kan vara problematiskt. Aja. 🙂

  1. Anonym skriver:

   Tycker lapp är ett vidrigt ord och drabbas av skam när jag säger Lappland, haha, känns så fel.

 19. Kattfan skriver:

  Jag har en funktionsnedsättning eller vad det heter… funktionshinder? Funktionsvarierad? Mupp? ADHD:are? Dampunge? Om nån vill kalla mig för nåt som har med min funktions-what ever att göra så finns det massa olika varianter att välja mellan och jag kommer inte bli ett dugg kränkt! 😄 Har väl viktigare saker för mig…kanske?
  /hon med så många diagnoser så ni kan kalla mig ”vinstlotten” (i livets lotteri) haha 😂😂

  1. Alk skriver:

   Jag har adhd och har bland annat fått höra att jag har ett handikapp. Det var inget jag uppskattade och det sa jag tydligt men vänligt. Inget större problem än så egentligen. Skulle någon däremot kalla mig jävla dampunge skulle jag känna ett starkt behov av att slå hen på käften. Alla kan inte veta allt och det är ok. Blir däremot måttligt trött på personer som ska hävda sin ”rätt” att använda vissa ord.

   1. Brukar ha annat nick skriver:

    Vill bara tillägga att jag inte heller tycker om när någon säger att jag har ett handikapp.
    /En som dragit vinstlott nr 2 hehe

  2. Brukar ha annat nick skriver:

   Jag är bipolär och har ADHD och klassas för mina problem som funktionsnedsatt av både försäkringsbolag, Försäkringskassan och min psykiater.
   Jag vill inte bli kallad för ”funktionsvarierad”. För mig blir det som när folk får veta om att jag har en sjukdom/diagnos och säger ”fast alla är vi lite knäppa”, ”jag tror att alla har nån psyksjukdom på nåt sätt” och liknande. Ja, alla har sina egenheter och alla mår dåligt ibland, men att säga så är att förminska mina problem, för alla har inte en kronisk sjukdom eller en bokstavskombo. Alla behöver inte ta mediciner varje dag för resten av livet, alla har inte varit/behöver inte vara sjukskrivna i längre perioder, alla behöver inte ”verktyg i vardagen” för att kunna leva normalt.
   ”Varierad” tar bort ordets mening (känner jag), alltså att man har något som skapar hinder för en i vardagen. För vissa mer, för andra mindre. När jag har ett skov fungerar jag inte som vanligt = vissa funktioner hos mig är nedsatta.

   Verkar rörigt kanske, hoppas att det kommer fram vad jag menar.
   Vill också tillägga att det här är mina känslor, jag vet att många hellre vill att man använder ”funktionsvarierad”, men själv tycker jag att det tar udden av vad som menas. Don’t like it.

 20. A skriver:

  Off topic men lyssnade på ett tre år gammalt avsnitt av ”Fredagspodden” där Hannah sa att hon hade prövat nattljusolja mot pms men det hade inte fungerat. I HERS är just nattljusolja en av ingredienserna…men jag antar att det fungerar suuuuprrbraaaaa om man tjänar pengar på det?!😂😂😂

 21. Anonym skriver:

  I denna värld skall du enligt normen vara både beläst och insatt i samhället och olika individers identitet.

  – Du skall inte helst nämna någons färg, utseende eller beskriva den på något annat sätt än med eventuella namn. Och då inte namnet som givits vid födsel, utan det namn som presenteras.

  -Du skall kunna terminologi utantill utan att blinka (t.ex olika sexualiteter och dess betydelse. )

  – Du skall samtidigt vara empatisk och bry dig, samtidigt inte visa någon form av reaktion när det kommer delad information om privatlivet.

  – Kroppsformen skall du heller inte kommentera (även i positiv bemärkelse) då det kan uppfattas som kränkande.

  – Tala inte på ett personligt plan med personer, eller tydligare: Reagera inte på angiven information

  – Vetenskap, religion eller politik är också farliga ämnen.

  – Väderleken kan även såra då vi inte vet vad motparten står i klimatförändrings-frågan.

  – Du får tala om djurplågeri, människohandel, mänskliga rättigheter, och klimatförändringen OM du gör något åt saken.

  1. Andrea skriver:

   Jo det bästa för å vara helt anpassad till detta samhälle vore å vara född stum.

   1. Fsftw skriver:

    Eller så stänger man bröhålet…man måste inte säga allt man tänker

  2. Susawoo skriver:

   Glöm inte att äta hälsosamt, men unna dig också. Och träna ofta, utan att hetsa. Neglekta (svenskt ord tack) inte dina barn, men se till att ha egentid. Osv.

   1. mamanda skriver:

    Försumma 🙂

 22. Veronica skriver:

  Tänk vad viktigt det är för så många att ha ett ord för någon som har en svart och en vit förälder. Varför känner ni ens att ni behöver det? Blir ni förvirrade i er mani att stoppa in människor i olika fack? Har ni ord för människor med en förälder rån Mellanöstern och en från Europa också? Eller kanske någon med en mamma från Asien och pappa från Sydamerika? Eller det kanske inte är lika intressant?

  Det är 2017, skärp er. Får man reda på att ett ord är problematiskt och varför det är problematiskt så slutar man bara använda det.

 23. E skriver:

  Jag har lärt mig att ordet är nedsättande eftersom att det, precis som du beskrev, kan jämföras med mulåsna. En mulåsna är ju ett djur som är korsat mellan en häst och en åsna. Vissa drog då paralleller mellan den vita föräldrarna och hästen samt den svarta föräldern och åsnan (som då ansågs vara sämre jämfört med hästen).

  Enligt vissa kanske m-ordet inte är någon ”big deal”, men när man går tillbaka i historien och får reda på detta, så förstår man att ordet är högst olämpligt.

  Vad bra att du belyser detta i bloggen Camilla. På så sätt börjar fler reflektera över ordets olämplighet.

 24. Sacha skriver:

  Dum fråga kanske men när skulle man ens behöva använda det ordet? I dagligt tal alltså… Beskriver man en människa så? Har aldrig någonsin behövt använda ordet mulatt. Aldrig…

  Läste att någon skulle kanske behöva ordet om polisen frågar efter signalement. Vad hände men ögonfärg, längd, vikt osv.

  Jag är inte motståndare till just ordet, undrar bara varför endel anser att man måste ha det?

 25. Em skriver:

  En ytterligare del i varför ordet är nedsättande är att mulåsnor (som ordet syftar på) är sterila på grund av att det är två olika raser som korsats och inte ska kunna föra sina gener vidare. Tycker därmed att ordet rentav får nazistiska kopplingar, och skulle aldrig använda det.

  1. Anne skriver:

   Ja låt oss kolla upp historian bakom varenda jävla ord vi använder, bara så att vi inte säger något fel lixom! #Fortfarandekränkt

   1. Anne skriver:

    *Historien ska det självklart vara. Skriver för fort!

 26. Ted skriver:

  Du har Fjordor en ny mobiltelefon som dessutom går att slänga den i en vattenfylld vask.
  Betyder det att Allas vår Gabbi Joss kommer lämna sin man pga hans nya lur?
  Det är ingen nyhet direkt

 27. Vitingen skriver:

  Alltså ibland orkar jag bara inte med många av er här! N*** – mulatt – guling- röding: alla dom är ju ändå finare än en blek viting. Hur kan sånt här vara kränkande? Fattar faktiskt inte? Inga långa djävla förklaringar nu om slavar och så för det hör inte till vår tid. Säg istället varför du själv anser att det är fult att blir kallad något som har med din hudfärg att göra – är själv viting men hade hellre varit mullat eller n*** – utan tvekan. Sånt där väljer man ju inte dock.

  1. Anonym skriver:

   Hej!

   Jag är mixad, min pappa är från Nigeria och min mamma från Finland.
   M-ordet är ett ord som skapades under slaveriet som ett nedsättande ord för dem som var blandade svarta och vita. Hästen var alltså den överlägsna starka rasen, och åsnan var den dumma, sämre rasen, och de skapar mulan, som m-ordet kommer ifrån

   Det är inte alltid lätt att hänga med i vilka ord som används, men så snart som man blir informerad så är det ju perfekt att bara ta till sig informationen och inte använda ordet. Det kräver ju ingen ansträngning.

   Tex. i USA där nedsättande ord för svarta är otroligt känsligt, skulle man få i princip samma reaktion om du sa m-ordet som om du sa n-ordet.

   Ordet bör alltså ej användas oavsett vad man själv känner om det och om man tycker att det är fint eller inte.

   Jag använder ordet mixad om mig själv. Om någon vill veta mer specificerat så säger jag att pappa är från Nigeria och mamma från Finland, eller att min pappa är svart och min mamma vit. Enkelt.

   Kuriosa:
   Slavhandlarna hade en lista med 100 betteckningar på slavarnas hudfärg som användes för att bedöma slavens värde vid försäljning.
   Men oroa er inte! De flesta används ej längre :D. M-ordet fanns dock med.

   Men 50-50 (vit-svart) kallades för Marabou (sant!) Så nu får ni sluta äta choklad! (Skojar om att sluta äta choklad, så att ingen missförstår skämtet, man vet aldrig här)

 28. Andy skriver:

  https://www.youtube.com/watch?v=l315l3hmuaY
  Får seriöst spel när de snackar som fan och springer runt på tåget och filmar varje person som sitter där. Respektlöst.

 29. memesfun skriver:

  mulatt hit och mulatt dit , varför ska vi lägga värderingar i alla benämningar som FAKTISKT ger en beskrivning?
  frågan är om mulatter själva tar illa upp av att bli kallad det, eller om det är vänsteraktivister som viftar med sina pk händer som drar i trådarna.

  1. hej skriver:

   pröva att googla! finns många många som drabbats av det ordet som berättar vad dom tycker om det. ordet uppkom eftersom man la värderingar i ”raser”. varför ska man fortsätta med sånt? för att vara rädd för att bli kallad pk (som kan översättas till ‘sunt jävla förnuft’ nu för tiden..)??

   1. memesfun skriver:

    google kan vara till hjälp när det gäller många saker, men personliga åsikter kommer man aldrig ifrån och då kan jag likaväl hänvisa till mina vänner, vars ursprung indikerar mulatt men vars inställning till det är nada. Noll.
    På samma sätt som det inte är tillförlitligt att hänvisa till några som upplever det som kränkande, är det att hänvisa till människor som inte gör det.
    Min tolkning av det hela mynnar ut i att ju mer folk ska lägga sig i vad man bör och inte bör säga, desto större (i detta fall oönskad) uppmärksamhet får fenomenet.
    Jag står fasta vid att människor ser och beter sig annorlunda, och att man har olika ursprung.
    Om jag som vittne ska beskriva en gärningsman, ska jag då inte nämna att personen är mörkhyad eller vit? Då det yttre är det tydligaste signalement en människa kan ha, varför ska det skuldbeläggas och undanskuffas? Färgen på min hud, ursprunget i mina gener, dialekten i mitt språk; samtliga är en del av vem jag är. UTAN VÄRDELADDNING.

    1. hej skriver:

     Vi pratar inte om benämningar på hudfärger, utan en rasistisk formulering på en människa. Att säga att någon är svart eller vit är inga problem, vi pratar om ett specifikt ord som HAR väldigt mycket värderingar i sig. Det är sånt här etymologi handlar om! Jag hoppas att du klarar av att vittna i fortsättningen nu när du fått veta att det till och med finns en hel jävla vetenskap bakom språket

  2. Anne skriver:

   Vadå? Vi vill ju alla ha rätten att bli kränkta och sekundärkränkta för allt! #Kränkt

   Det har gått för långt med detta daltande med allt och alla. Jag använder vilket ord jag vill, så är det upp till andra att ta illa upp isåfall. Kunde inte bry mig mindre.

   1. Anonym skriver:

    du verkar härlig

 30. K-Town skriver:

  Jag hade faktiskt ingen aning om detta under stora delar av min uppväxt. Mina vänner som är mörkhyade reagerade självklart på n-ordet, men m-ordet var oladdat oavsett om de själva sa det, benämnde sig som det eller någon annan. Det användes verkligen aldrig som ett skällsord, för det fanns liksom inget negativt över det. Fick dock en utskällning av min mamma när hon hörde mig säga det i övre tonåren och förstod ingenting, tills hon förklarade.

  Jag är uppväxt i södra Sverige.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg