Är det något att ojja sig över?

13:00 5 Maj 2017

Margaux Dietz:

VI skålade för Don Pablo i bubbel, precis som tidigare så räcker det verkligen med en klunk eller två.
Det är smaken jag saknat och bara känslan av att ha något roligt i glaset. //Maggis

Maggis har precis tryckt ut en bebis som hon legat och ruvat på i sisådär 9 månader – give or take någon vecka – och så ska folk förfasas över att hon väljer att dricka några klunkar bubbel eller vin?
Det är väl MER än konstaterat att det är totalt ofarligt för bebisen och även fast Maggis inte druckit alkohol på 9 månader så läs hon väl knappast bli full och tappa Don Pablo i en gatubrunn av några klunkar?

Tycker ni att detta är provocerande?
Inte ens om hon satt och ammade och drack några klunkar bubbel samtidigt skulle jag känna mig provocerad – jag hade förmodligen gått fram och försökt ge henne en high five, trots att hon inte haft några händer över att möta den med.

128 kommentarer | “Är det något att ojja sig över?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anonym skriver:

  Du verkar glad i alkohol

  1. Bloggbevakning skriver:

   Om att tycka att några klunkar bubbel är at vara glad i alkohol så är jag absolut det!

   1. Anonym skriver:

    Rekommenderar ofta ett glas vin o lottade ut va de tröja eller mobilfodral med vin-nånting 😉

   2. 🏊🏼‍♀️ skriver:

    Alltså, ett eller två glad vin med goda vänner, eller ensam framför en bra serie/bok är ju underbart.

 2. S skriver:

  Det enda som är provocerande är att alla andra lägger sig i vad hon dricker.

 3. Anonym skriver:

  OT: Det verkar som verkligheten kommit ikapp catten…
  https://instagram.com/p/BTrahSHAAIh/

  1. Melina skriver:

   Kan inte se troligtvis för att jag är blockad. Vad står det?

   1. Anna skriver:

    (Bild på en sjö) ”Imorgon är det 1 år sedan jag stod här och fick domen, på exakt samma ställe som ikväll. Om ca 3,5v är det dags för min nästa rättegång, och jag är livrädd. Livrädd för att jag riskerar enfängelse dom… #livrädd ”

    1. Melina skriver:

     Tack för hjälpen.

    2. M skriver:

     Löjligt när hon själv VALT att begå brott. Vad hade hon själv tänkt sig? Att lagen liksom hoppade över just henne och att det inte skulle ha några konsekvenser? Förstår inte hur hon kunnat sticka huvudet i sanden tills nu.

 4. Anja skriver:

  Jag tycker det är provocerande. Växte upp med en alkoholist till föräldrar.

  1. Lina skriver:

   Trist och tragiskt men det innebär inte att alla andra som dricker är alkisar vet du. Jag tycker faktiskt att du bör söka hjälp om du provoceras av ett helt normalt förhållande till alkohol bara för att du själv fick en trasig barndom.

  2. yar skriver:

   Jag växte också upp med alkoholister. Jag tycker att det är ok att dricka lite lite alkohol så länge någon annan vuxen har ansvaret över barnen och inte låter barnet se den vuxne full.

   1. 🏊🏼‍♀️ skriver:

    Varför ska man behöva barnvakt om man dricker lite lite alkohol? Ingen blir ens påverkad av lite lite alkohol.

  3. Camimami skriver:

   Camcam växte även hon upp med en alkis till pappa. Dock nykter sedan 27 år.

   Så att bli provocerad när det kommer till att andra dricker alkohol, då finns det ”stöttningsgrupper”. Alanon, Alateen, Alatott, Vuxna barn till alkoholister o.s.v. Himla bra grupper om man tappat bort sig själv som medberoende.

   Ikväll… ska jag dricka rosé när vi grillar här i skogen.

   1. D skriver:

    Då är det väl ännu mer så att Camcam borde ha förståelse för att vissa tycker att barn och alkohol är en tveksam kombination? Att ge tips om olika stödgrupper för att det finns människor som inte tycker att man behöver dricka det första man gör är bara nedlåtande.

    Flera stora profiler i sociala medier har ju gått ut med att deras dryckervanor inte var så ”goalz” ändå , trots att nog många sett upp till dem. Är det så viktigt att dricka redan på BB som M gjorde så undrar jag om man inte har lite fel prioriteringar.

    Att du dricker rosévin, fine, men kanske inte så relevant då du har vuxna barn, förstår inte vitsen med kommentaren?

    1. aVac skriver:

     Du vet om att det finns rekommendationer kring hur mycket alkohol man kan dricka utan ”risk” som ammande kvinna va? Det är betydligt mer än ett par klunkar. För övrig har bröstmjölk samma promille som blodet och bevisen får i sig 0,2% om mamma är aspackad. Det är mindre alkohol än i fil och saft. Med det sagt rekommenderar jag ingen att vara packad kring barn men moraliserande​t bör innefatta pappor i samma utsträckning som mammor. Det är något jävla trams rent ut sagt att män inte ifrågasätts alls och en kvinna ifrågasätts för några klunkar.

 5. Anonym skriver:

  Var ojar sig folk? Har kollat kommentarerna på inläggen och ingen nämner alkoholen mer än någon som sa att hon är värd ett glas. Är det någon annanstans? Alltid bra att backa upp ett påstående för att inte skapa förvirring.

  1. Emma skriver:

   Nån har kommenterat här på bloggbevakning (ett eller två inlägg längre ner) och fått mycket mothugg men också flera som håller med

 6. Anonym skriver:

  Blir inte provocerad av att hon dricker utan mer av dubbelmoralen när det gäller alkohol kontra socker. Minsta lilla socker och folk gnäller om skadorna med sockret, men ett glas vin är ju coolare att dricka än ett glas apelsinjuice så det är väl därför, det handlar om yta och status. Det är finare att köpa kex och vin till fredagsmyset än popcorn, godis och läsk. Alla som gnäller över sockerkonsumtion men dricker alkohol borde hålla tjäften och rannsaka sina egna vanor istället för andras.

  1. M skriver:

   Har Margaux gnällt om socker någonstans? Eller varför menar du att det är dubbelmoral att hon dricker några klunkar bubbel? Eller pratar du om två olika saker vilket betyder att det inte är befogad kritik mot Margaux?

   1. Anonym skriver:

    Texten var inte riktad till Margaux utan handlar om dubbelmoralen i kommentarsfälten här, om du läser inläggen om socker så förstår du vad jag syftar på. Tror inte ens Margaux skulle ta åt sig, eftersom jag skrev folk och inte ett namn, men om du vill vara sekundärkränkt åt hennes vägar så är det ok.

    1. M skriver:

     Ok. Blev lite otydligt när du blandar in Margaux men sedan syftar till folk i kommentarsfältet i samma mening. Jag har läst många kommentarer i tidigare inlägg men jag har aldrig läst att någon uttryckt sig om att socker är farligt men att hen samtidigt tycker att vin/bubbel är ok. Var har du läst detta?

     Var i mina tre frågor utläser du någon sekundärkränkthet? Är man sekundärkränkt bara för att man ställer några frågor för att man inte förstår resonemanget eller inte håller med din åsikt?

    2. Alexa skriver:

     Du kan ju inte säga att det är dubbelmoral om inte SAMMA person som ojar sug över socker samtidigt hyllar alkohol. Annars är det väl som med alla andra åsikter – vissa ratar socker, andra hyllar det. Vissa förfasar sig över ett glas vin, andra älskar det. Det är liksom inte sammankopplat.

  2. Anonym skriver:

   Anonym – coolare att dricka vin än juice?? Kan berätta för dig att juice innehåller betydligt mer socker än vin, beror iofs lite på vad det är för vin. Men all form av alkohol innehåller inte mängder med socker som en del tror, en del alkohol innehåller faktiskt nyttiga välgörande ämnen – läsk, godis och juice är betydligt värre när det gäller just sockermängd, och något av det värsta för kroppen man kan stoppa i sig är ju faktiskt chips, men gott ibland är det.

  3. An{}nym skriver:

   Margaux dricker nog inte för mycket alkohol bara för hon dricker ett glas vin på bild

  4. An{}nym skriver:

   Du orden i munnen lite på folk som har gnällt över sockerkonsumtion. Har dom sagt att alkohol är mer okej än socker? Varför inte fråga dom det gäller istället?!?

 7. Aa skriver:

  Tar man några klunkar mousserande, gör varken till eller ifrån, om man inte är alkolist. Sitter man på ”lokal” och tar ett glas, så kan det lika väl vara sockerdricka. Självklart ska hon få dricka vad hon vill, utan att någon ska bry sig!!

 8. Anonym skriver:

  Jag tycker det tragiska är att alkohol är så otroligt viktigt för henne. Jag fick barn hösten 2015, har inte druckit alkohol sen jan 2015. Dvs över 2 år sen. Alkohol är inte ett dugg viktigt för mig, tycker det borde förbjudas, skulle spara samhället massa pengar.

  1. Hanna skriver:

   Så för att det inte är viktigt för dig tycker du de borde förbjudas?

   1. Anonym skriver:

    Japp för alkohol fyller noll funktion. Det är skadligt för kroppen och förstör för så många. Är inte personligt drabbad men det räcker ju med att gå förbi systemet 0955 så står alagarna på rad.

    Folk som absolut måste ha sitt alkohol är wt.

    1. Hanna skriver:

     så antingen ska man hata alkohol eller så är man a-lagare?

     1. Anonym skriver:

      Nej? Men vilken funktion fyller alkohol? Att bli full. Det är wt och tragiskt när sånt är så viktigt för folk.

     2. M skriver:

      CamCam!! Lägg till listan att det är wt att vara full!

      Ajsing bajsing på er som blir fulla någon gång ibland! Håll er på mattan om ni inte vill bli sedda som wt!

    2. X skriver:

     Och folk som inte dricker alkohol är osofistikerade och outbildade.

     1. M skriver:

      Exakt. Mycket mer wt att inte dricka vin till maten, att inte uppskatta en god champagne och kunna dricka med måtta. Typiskt wt att utgå från att alla dricker för att bli berusade.

     2. Anonym skriver:

      Haha, va? Och alla vi som inte tycker om alkohol för att vi tycker att det smakar illa då? Jag gillar varken vin, öl eller sprit (JA, jag har smakat på många sorter av allt, men det är helt enkelt inte gott). Oj vad outbildad, osofistikerad och WT jag känner mig… Eller inte!

     3. Ƭĥe real Hmm skriver:

      @anonym: Sakrams min vän det var sarkasm. 😉

    3. 🏊🏼‍♀️ skriver:

     Alkohol fyller en funktion som smakförhöjare i de flesta maträtter. Som smör eller salt med skillnaden att de som dricker för mycket i sällsynta fall blir våldsamma.

  2. X skriver:

   Och där kom Familjelivs kommentaren vi alla väntade på…… Kommentaren som förhäver skrivaren samtidigt som den ska få alla andra att skämmas lite.

  3. Sofia skriver:

   De flesta som dricker alkohol gör det nog inte för att det är otroligt viktigt för dem utan för att det är gott eller för att de vill bli mer eller mindre påverkade.

   Det är inte ett dugg viktigt för mig heller men jag dricker ändå gärna några drinkar ibland för att det är gott. Onödigt att göra ett problem av ett icke-problem liksom? Alkoholism är ett problem, absolut, men de flesta som dricker är inte alkoholister.

  4. Amanda skriver:

   Alkohol är skitviktigt för mig. Precis som choklad, sushi, råbiff, hockey och deckarserier. Jag har noll tendenser till problemdrickande, bli aldrig berusad men det är gott, trevligt och avkopplande och det är faktiskt viktigt.

   Njutning, fest och avkoppling är viktigt, vilket världens pussiluskor och hälsohetsare verkar ha svårt att förstå. Får du samma effekt av grönkålschips och bubbelvatten så good for you, även om jag har lite svårt att skaka tanken att det i själva verket är den självvalda moraliska överlägsenheten som smakar bäst.

   1. Alexa skriver:

    I love you 🙂 Och byt ut hockey mot fotboll så har du mina favoritgrejer i en lista också 👍

   2. EnsamvargISkogen skriver:

    Ta bort sushi och lägg till grönsakssoppa eller pyttipanna så vill jag gärna titta på hockey med dig (speciellt om du är Leksing 💙) 😎!

    1. Amanda skriver:

     Nope, men sambon är. Han kan säkert sno ihop en habil pytt också så fixar jag drickat!

   3. Bjork skriver:

    Kung är du Amanda! Håller med dig till 100%!
    Folk borde sluta vara så dömande, lite alkohol är inte skadligt, snarare tvärtom. Att festa för mig är avkopplande.
    Så länge det hanteras med måtta såklart.
    Och detta säger jag trots att min morfar söp ihjäl sig.

  5. Anonym skriver:

   Men herregud. Så du tycker att man inte ens ska kunna ta ett glas vitt eller rött (eller rosé för den delen) till maten? 😅

  6. Anonym skriver:

   Du borde ju verkligen ta och tagga ner.. Sköt dig själv och skit i andra.

  7. Johanna skriver:

   Jag tycker att allmän rösträtt borde förbjudas. Och yttrandefrihet. Och tryckfrihet.

   Men rör för i helvete inte min alkohol!

 9. Hanna skriver:

  För en vecka sedan flyttade jag och min sambo till vårt nya hus!
  Vi väntar barn och har bf 21 maj, snart alltså.

  Jag ser sååååå mycket fram emot att dricka ett glad bubbel med min sambo i kvällssolen på vår baksida, (Vilket kommer ske efter barnafödande) för att få fira livet lite!

  Tror jag ska festa till det med en cigg oxå faktiskt

  1. Anonym skriver:

   Och sen döper ni barnet till valfritt y-namn 👌

   1. M skriver:

    Hahaha ja kan väl inte bli mer wt än när någon köpt ett hus, burit på ett barn i 9 mån och tagit sig igenom en förlossning och därmed fått sitt första lilla mirakel och därför vill fira med ett glas bubbel på altanen. Hujedamig!

    Finns väl inget annat tänkbart namn än ett y-namn i det läget!

    *obs, kan finnas spår av ironi*

   2. Milly skriver:

    Döp barnet till Chassy eller Alaya vettja.

   3. Hanna skriver:

    HAHAHA tillåmed jag såg de roliga i det!
    Alltid tänkt att de bara är möken som har y-namn, aldrig tänkt att jag själv är möken.
    Kanske ska överväga ett y-namn ändå 😂

    1. ... skriver:

     Möken? För mig betyder möken – fisen, prutten. ☺️

   4. Anonym skriver:

    Vad är ditt problem?? Att dricka alkohol är inte wt. Att bete sig som en familjelivs-bitch är däremot extremt wt.

  2. yar skriver:

   om du ska ta en cigg så får du inte amma.

   1. Hanna skriver:

    Okej. Jag ska inte. Lovar.

   2. aVac skriver:

    Enligt vem? Familjeliv? 😂😂😂

 10. Kristina skriver:

  Även fast forskning visar att det inte är farligt då lite alkohol passerar över i mjölken så finns det ju andra risker med alkohol och hanterandet av spädbarn. Det behövs ju liksom inte många klunkar innan man får annan doft på andedräkten, små subtila ändringar i rörelsemönster osv osv. Det kan vara sånt som en vuxen inte mörker men ett spädbarn i mammas famn märker Och kanske blir oroliga. Alla gör som dom vill men mig provocerar det nog lite 😊 Å andra sidan är det bara några bloggare jag sett göra så och de inläggen behöver jag inte läsa. När jag fick barn kring 10 år sedan var det inget ”man” gjorde.

  1. TRiX skriver:

   Det är sant, men Don Pablo har väl två föräldrar? Det är nog inte många som skulle lyfta ögonbrynen om pappan tar en klunk öl eller två, för Margaux finns ju där lixom.. Tycker att Margaux kan få unna sig lite bubbel eller vin, om hon vill. Det påverkar inte bröstmjölken och så länge en vuxen är tillgänglig för att vaka över bebis så är det väl ingen fara?

  2. Amanda skriver:

   Du får en annan doft på andedräkten av att käka curry också. Och jag vet inte hur det såg ut i dina mammakretsar på 00-talet men för tjugo-trettio år sedan och i resten av världen är det DEFINITIVT någonting ”man” gjorde och gör.

  3. yar skriver:

   Då är det ju tur att de flesta barn har TVÅ föräldrar . 🙂

  4. Harmagedon skriver:

   Det där lilla argumentet är så härligt. Små subtila ändringar i andedräkt…mmm…för det är ju inget annat som förändrar sånt.

   Jag ska hålla min alkoholnivå på en konstant jämn nivå så mina barn inte behöver märka någon skillnad! Får helt enkelt se till att dricka vin varje dag istället för någon gång till helgen. Då finns det ingen liten skillnad som kan ge dem livslånga trauman.

   OBS! Mina barn har passerat spädbsrnsåren med råge och den taxiverksamhet jag nu bedriver på deras uppdrag gör det omöjlig att upprätthålla någon alkoholnivå i min kropp överhuvudtaget.

   1. MmeMim skriver:

    Bästa inlägget hittills! 😆

    /Från en annan taxichaufför.

 11. Anonym skriver:

  Jag tror det krävs någon som vuxit upp med en alkoholiserad förälder för att verkligen FÖRSTÅ varför alkohol och barn inte hör ihop. Min pappa är väldigt normal utåt, har ett bra jobb, vänner, osv. Inåt, not so good. När jag var 9 fick jag låsa upp toadörren med en kniv och dra ut pappa, som hade däckat (naken dessutom), och försöka få honom att vakna så han kunde lägga sig i sin säng. Jag tänker aldrig, i hela mitt jävla liv, tycka det är OK att man väljer att dricka en enda droppe alkohol när man har barn. ALDRIG. Man behöver inte vara alkoholist för att barnet ska påverkas, man behöver inte ens bli full. Jag bryr mig inte om alla pro-alkoholkommentarer som kommer följa här under. Ni har inte sett er egen pappa skjuta sig själv med en nyårsraket för han var för full för att fatta vad han gjorde.

  Ps. Det var jag som häromdagen skrev kommentarer om min svåra OCD. Nu vet ni var den kommer ifrån. Ha en bra helg allihopa, drick inte. :))

  1. M skriver:

   Och jag är uppväxt med två munskänkar till föräldrar, följde med på vinprovning som 11-åring och såg mina föräldrar skåla i champagne så fort vi firade något. Idag njuter jag av bubbel och rödvin och mår väldigt bra. Nu väntar jag mitt första barn, och när det är ute ska vi skåla med champagne!

   1. Anonym skriver:

    Grattis till dig som lyckades få en så fantastisk relation till alkohol… Jag tänker inte skamma dig för något. Däremot tycker jag det är tråkigt att folk direkt kopplar ihop positiva händelser i livet med alkohol.

    1. Amanda skriver:

     Folk kopplar ihop positiva händelser med tårta och ballonger också. DET säger liksom inte så mycket.

     1. Anonym skriver:

      Ja, för tårta och ballonger är ju jämförbart med alkohol…………

     2. Amanda skriver:

      Nej, det är det naturligtvis inte, men det är inte heller något problem för de allra flesta av oss att koppla ihop alkohol med festligheter. Det ÄR festligt med alkohol. Och de flesta problemen börjar när det inte längre är därför man dricker.

     3. M skriver:

      Problematiken med alkohol skapas ju när fest-drickan plötsligt åker fram även när det inte är fest… Att fira något med Champagne är inte samma sak som att dricka starköl i trasiga mjukisbyxor på en bänk utanför Ica kl. 07.56 en tisdag… och onsdag… och torsdag… och fredag…

     4. S skriver:

      @anonym: det är väl bättre om man förknippar alkohol med just festligheter och inte med vardag??

    2. 🏊🏼‍♀️ skriver:

     ”Skamma” är inte ett svenskt ord.

     1. hej skriver:

      Nyordslistan 2016 består av 43 ord som på ett eller annat sätt etablerats i det svenska språket. Listan ger en bild av hur samhället och språket hänger ihop. I år har exempelvis fenomenet delningsekonomi, ett ord som fanns med på förra årets lista, gett upphov till flera nya ord.

      Fakta: Här är årets 43 nyord
      Skamma — få någon att känna skam

     2. 🏊🏼‍♀️ skriver:

      Det är inte med i SAOL.

     3. hej skriver:

      Nej, det är inte alla ord som är med i saol. Språket finns ändå

   2. VaC skriver:

    Mina föräldrar är också munskänkar. Det har druckits ofta och jag har varit med på många vinprovningar och har alltid fått dofta på vinet och beskriva mina asiossation​er. Vad jag har fått med mig hem ifrån är att man dricker för att det är gott och förhöjer smaken inte för att bli full. Blir man full är det pinsamt och man har gjort bort sig och går hem.

    Men visst jag har hemska föräldrar som druckit i sällskap av barn… Suck!

  2. J skriver:

   Nu är inte alla så lättpåverkade att de totalt tappar kontrollen över ett glas vin.

   Jag är helt på linjen att det är vrålvidrigt att bli full framför sitt barn, men att ta ett glas vin/öl till maten (om man inte blir packad, såklart) tycker jag är helt okej!
   Jag vet själv när jag var liten hur obehagligt jag tyckte det var när vuxna var fulla, och hur arg jag blir när min styvpappa blir full framför min 9-åriga lillasyster. Usch, jag blir äcklad och arg bara jag tänker på det. Måste man häva i sig massa bärs så man blir full när ens barn är med? Jag tycker det är ett så konstigt beteende.
   Nu råkade jag rinna iväg lite här pga började bli arg.

   Jag kan säga att när jag skaffar barn så kommer jag aldrig bli full framför mitt barn, men ett glas vin på altanen i sommarsolen kommer nog slinka ner.

   1. Anonym skriver:

    Vem har sagt något om ett glas vin? Inte jag i alla fall. Min pappa drack 8-10 starköl och en flaska whiskey varje fredags- och lördagskväll. Jag tänker inte säga att jag tycker det är OK att dricka när man har barn även om man inte blir full, för jag tycker faktiskt inte det. Jag får panikångestattacker när folk öppnar burkdrickor, för det påminner mig om när pappa öppnade öl efter öl. Ser jag någon gå förbi med systembolagkasse så får jag också panikångest. Det är inte konstigt att jag känner så starkt om det här, och jag tycker ni är ganska respektlösa när ni ska försöka ”omvända” mig eller förklara varför jag har fel. Ni gör som ni vill. Punkt.

    1. Ninni skriver:

     Tror ingen vill omvända dig. Däremot kanske förklara varför de inte får panikångest av att någon öppnar öl. För i min omgivning är inte det en vanlig reaktion.

     Du menar det nog inte, men jag får känslan när jag läser dina inlägg att du tycker alla borde låta bli, anpassa oss efter dig eftersom du hade en bsrndom inget barn ska behöva ha och därigenom får jag känslan att du vill omvända mig. Men sånt här är alltid svårt eftersom man kommer från två totalt olika världar och ännu svårare blir det i skrift

    2. Camimami skriver:

     Anonym… som jag skrev ovan. Har du testat Vuxna barn till alkoholister? Jag som medberoende förstår exakt vad du menar med ljudet av ölburken.. För att inte prata om klicket när en spritflaska öppnades. Jag stelnade till och rös över hela kroppen.

     Tack vare många, många möten… kan jag skratta åt det idag… och vi skrattar tillsammans Camipapi och jag.

    3. 🏊🏼‍♀️ skriver:

     Det är snarare du som behöver proffesionell hjälp för att slippa få ångest när någon öppnar en burk med dricka eller går förbi med en klinkande kasse. Du behöver ju inte dricka alkohol men du måste ju kunna sitta bredvid någon som öppnat en Cola på bussen.

    4. hej skriver:

     ”Vem har sagt något om ett glas vin?”

     Det är det inlägget handlar om, att hon dricker klunkar/nåt glas

  3. Anonym skriver:

   Jag får väl lägga till också att jag inte är en av dom som hoppat på Maggis eller andra föräldrar. Jag har inte sagt till pro-alkoholföräldrarna är ovan att de är dåliga föräldrar eller något. Jag tycker min pappa var en värdelös förälder. Jag tycker alkohol borde förbjudas. Men jag tänker inte lägga mig i enskilda föräldrars beslut, däremot tänker jag på ett övergripande plan sätta mig emot alkohol+barn i kombination.

   1. J skriver:

    Nej jag förstår. Inte min mening att ”omvända” dig eller vara respektlös.
    Håller med om att barn + alkohol inte hör ihop. Speciellt inte fylla + barn.

   2. Helena skriver:

    Jag tycker att du har en viktig röst i den här debatten. Även om de flesta inte har varit med om eller ens verkar vilja förstå den ytterlighet som du har varit med om så tycker i alla fall jag att det är viktigt att den verklighet som fanns för dig och som finns för många inte tystas ner bara för att det inte blir så för alla. Det ÄR riskabelt med alkoholförtäring. För de flesta går det ”bra” men när det går dåligt går det så jäkla dåligt att det inte går att ignorera.

  4. yar skriver:

   Men tänka sig. Jag har både sett min ”pappa” skjuta sig själv med en nyårsraket och drsgit ut hsn däckad från toan med byxorna nerdragna var och varannan dag. Ändå så tycker jag att det är helt ok för vuxna att dricka, för jag vet att inte alla är lika äckliga som han som bidrog med sperma till min existens. Jag vet att de flesta vuxna kan kontrollera sig. Däremot så tycker jag att man ska vänta med alkoholen tills barnen sover och se till så att det finns en annan helnykter vuxen som kan ha ansvaret över barnen.

   Jag tycker verkligen att du borde söka hjälp.

 12. En annan Andrea skriver:

  Jag stör mig så mycket på folk som frågar varför en mamma måste göra x eller y nu när hon har barn. Varför inte, så länge det inte skadar barnet? Det kommer alltid någon som minsann har avstått från mögelost i fem år efter barnets födelse och förväntar sig att få pluspoäng trots att det finns noll fördelar med deras uppoffring.

  Sen har säkert de flesta någonting som inte känns rätt för dem personligen, men det innebär ju inte att alla borde göra likadant. Jag, till exempel, skulle aldrig drömma om att åka till t ex. New York eller Thailand utan min son eftersom det skulle kännas så jobbigt att veta att jag inte kan ta mig hem snabbt om något skulle hända.

  Den känslan är så stark för mig att jag har svårt att relatera till folk som åker iväg långt från barnen frivilligt, men om jag tänker på det rationellt förstår jag ju att risken att något allvarligt händer är så liten och att barnen inte märker skillnad på om mamman är på spa i Ystad eller shoppingweekend i New York. Noll pluspoäng till mig, alltså.

 13. Milly skriver:

  Nä men vet ni vad som är wt?
  När en förälder sitter och röker vid sidan om gungställningen där ungen gungar i detta nu.

 14. D skriver:

  Jag fick mycket kritik i inlägget nedan för att jag tycker att det är onödigt att någon med ett veckogammalt barn har med alkohol i flera av inläggen. Står fast vid min åsikt.

  Alltså, jag hade inte reagerat om barnet var några månader, men hon fick barn för typ en vecka sedan, hur kan det vara så viktigt att få dricka? Har man inte druckit på 9 månader och har fullt av hormoner i kroppen så vet man ju heller inte hur man kommer att agera, oavsett hur tolerant man annars är mot alkohol. Varför utsätta sitt alldeles nyfödda barn för det? Och visst, barnet har två föräldrar, men jag blir inte förvånad om Margaux kille också dricker. Nej, alla måste inte tycka som jag, men jag ser det ändå som problematiskt att dessa tjejer med många följare i sociala medier tycker att det är en helt normal kultur att börja dricka igen redan på BB.

  Sedan är det ju inte ett okänt fenomen att man omdömet försämras, det är svårare att dra gränser och att veta man klarar av när man har alkohol i kroppen. Har man druckit ett glas kan man ju lika gärna dricka två, osv. Det pratas mycket om en vit jul för barnens skull, men varför är det här mer ok? (Jag har egna barn, och nej jag är inte nykterist)

  1. VaC skriver:

   Jag drack en öl (ja en hel) när jag kom hem från BB. Varför? För jag var sugen på en och för att jag kunde. Det påverkade varken mig eller mitt barn negativt.

  2. 🙃 skriver:

   vad gör det för skillnad att vänta ett par månader? Jag förstår inte resonemanget? Jag har aldrig varit en stor konsument av alkohol och det är inte en vanlig del av min vardag, men ett par dagar efter att vi kom hem från BB så tappade jag upp ett bad, slängde i en badbomb och tog ett glas vin. Varför? För att efter nio månader vara ”fri” att göra vad jag vill, för att jag äntligen kunde vara helt ensam igen, att jag kunde reflektera över vad som hade hänt och för att jag helt enkelt ville. Jag hade kunnat vara ”duktig” och låta bli, men varför? För vems skull och hade det gjort så att jag mådde bättre? Nej. Skadades min bebis? Såklart inte.
   Jag ger upp min kropp i 9 månader och människor och samhälle ska ge fan i att moralisera över vad jag gör med den sen. (Nej, fylla och barn går ALDRIG ihop)

 15. Ellen skriver:

  Folk får fan spänna av lite! Vi hade en piccolo i BB-väskan för att fira killens ankomst!

  1. Amanda skriver:

   Du är min nya föräldraförebild.

  2. M skriver:

   Vi kommer också ha med en liten flaska champagne för att fira på BB. Det förtjänar jag efter att ha krystat fram ett barn.

  3. Anonym skriver:

   Me too 👏🏻👏🏻👏🏻

 16. Tessan skriver:

  Jag skulle aldrig själv dricka vid graviditet eller amning. Står för det och tycker såklart att det hade varit fint om många tänkte så då det uppenbarligen finns folk som har svårt att avstå spriten trots barn- både män o kvinnor som blivit förälder!

  Jag struntar i om andra gör det sålänge jag slipper sopa upp spillrorna efter röran sen. Vet att folk provoceras av MIG som tycker detta så finns ingen lätt utväg ur träsket. Kom ihåg själv som liten hur jobbigt det var när mamma o pappa drack o blev sådär konstiga och hur pappa somnade på soffan efter alkoholintag. OBS är inte nykterist och kan visst dricka men inte när jag har barn runt mig som jag förväntas vara en närvarande förälder till.

  1. VaC skriver:

   Är helt med dig varför man inte ska dricka när man är gravid eftersom bebisen påverkas men varför avstå vid amning? Det påverkar inte barnet mer än om deras pappa dricker. Jag hoppas du har samma krav på en eventuell partner.

   1. Tessan skriver:

    Fast varför ens dricka om man inte vill det under amning? Alla gör som dom vill. För mig skulle det inte kännas bra alls. Det är ju sjukt att folk blir så provocerade av att en kvinna avstår. Absolut, min partner ska inte heller dricka men varför hetsa till alkoholkonsumtion? Varför är alkohol normen jämt? Dessutom säger socialstyrelsen att risken för plötsligt spädbarndsdöd minskar bla av att föräldrarna avstår alkohol och rökning. Finns ju inga hälsovinster med alkohol. Låt alla göra som dom vill men finns ingen anledning att trampa på den som väljer att göra ett personligt val att avstå!

    1. Anonym skriver:

     Du gör givetvis som du själv vill men snälla sluta moralisera över hur andra kvinnor gör. Det finns ingen korrelation mellan plötslig spädbarnsdöd och alkoholkonsumtion. Föräldrar som dricker mycket har STATISTISKT större sannolikhet att drabbas av plötslig spädbarnsdöd men om det beror på andra faktorer (som låg socioekonomiskstatus) eller just alkoholen finns det inga belägg för. Att dricka måttliga mängder alkohol under amning är inte problematiskt även om det inte är nödvändigt eller enligt din mening inte tillför något. Att kvinnor inte kan dricka måttliga mängder alkohol utan att bli ifrågasatta medan nyblivna pappor dricker hur mycket som helst utan att någon lyfter på ögonbrynen är så otroligt bakåtsträvande. Du gör ditt val men snälla har du ett behov av att moralisera kan du väl göra det angående pappors alkoholkonsumtion för jag tror du gör större skillnad där.

     1. Tessan skriver:

      jag har aldrig moraliserat över nått, bara talat om hur jag vill ha det. Du däremot moraliserar friskt!

 17. K skriver:

  Jag tycker att det är svårt, vet inte riktigt vad jag ska tycka. Personligen har jag ingen alkoholism i släkten eller själv haft problem med att hantera alkohol. Alkohol har liksom, i mitt liv, alltid fungerat förhöjande. Jag njuter verkligen av ett glas gott rödvin till mat eller ett krispigt glas vitt vin i solen (vilket jag tänkte ta mig ikväll). Och alkohol fungerar verkligen som ”festmarkör”, eftersom det är med festliga tillfällen som jag förknippar det. Därför kan jag verkligen förstå grejen med att fira en bebis ankomst med bubbel – för bubbel är ju det festligaste som finns typ! Men jag kan såklart se att detta är problematiskt. Även om alkohol inte har inneburit problem för MIG, så vet jag ju om att väldigt många är drabbade av alkoholism (och att det runt varje människa som drabbas finns säkert tio drabbade anhöriga). Jag tycker att det är problematiskt att vi (inkl jag, alltså) använder någonting som så många inte kan hantera, för att markera fest. Det vore ju väldigt mycket bättre om vi kunde växa upp och lära oss att en skivad apelsin är det festligaste som finns. Win win, liksom. Vi måste väl kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt? Nej, det är ingen fara med två klunkar alkohol för en nyförlöst mamma (som hanterar alkohol så bra att hon håller sig till två klunkar) och ja, det vore bättre om vi hittade en annan ”festmarkör” på samhällsnivå.

  1. Anonym skriver:

   ”Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.

   Läs om andra effekter av alkohol i broschyren ”Tänk efter i vilket sällskap du berusar dig!” som ges ut av Folkhälsomyndigheten. Barnhälsovården ger råd om föräldraskap och alkohol.”

 18. Inte nykterist men.. skriver:

  Att ta med sig och dricka en flaska rödtjut på förlossningen, helt sjukt i mina ögon. Även om det handlar om ett glas, eller tre klunkar. Jag längtade ihjäl mig efter brieost, men inte fasiken smugglade jag med det i BB-väskan. Min prioritet låg väl knappast på vad man saknat i nio månader.. utan vad man fått efter nio månader.

  De tio pappadagarna som följde då min dotters pappa var hemma med oss… hittade vi på saker nästan varje dag, hon kom mitt i sommaren, och än idag gör det mig så ledsen att kolla på alla bilder från de två veckorna och överallt syns en öl vid hans sida.

  Jag såg det inte då.. men det kom sen.. och än idag ångrar jag att jag inte tidigare sa ifrån att alkohol hör inte ihop med en nyfödd.

  Som ovan sa, många propagerar för en vit jul, för att respektera alla de barn som lider av föräldrars alkoholvanor. Inte minst barn hos ”fina familjen” där fasaden glittrar så fint utåt.

  Att på var och varannan bild, från att ens bebis är nyfödd, ha ett glas skumpa/rödvin/öl… helt ärligt. Jag förstår inte tankebanorna.

 19. Hedda H skriver:

  Champagne är roligt att fira med och jättegott!

  Enda skälet att inte dricka när man ammar är att ”man kan tappa barnet”. Citat från läkare.

  Det är när man anser att det inte är fest om det inte är alkohol, det är då man har problem. När folk frågar ”varför?” när man inte vill ha vin på en fest. Eller när man säger till ungarna ”ta inte läsken, den ska jag ha till groggvirke”.

  Ibland när det är fest köper jag inte alkohol. Jag tycker att så länge jag blir ifrågasatt bara för att jag ibland väljer att inte bjuda på vin så är familjen (föräldrar och syskon) alldeles för bortskämda.

  När jag bjuder på fest satsar jag lika mycket på alkoholfri dricka som på vin. Jag går omvägar för att hitta den där speciella drickan som passar till maten. Jag frågar glatt om man vill ha vin eller isthé och skulle aldrig avkräva en förklaring varför någon väljer att inte dricka vin. Som många gör.

  Vill du ha en läsk till groggvirke så säg till ungarna att du också vill ha en flaska. Att den ska bli groggvirke är ovidkommande och ger konstiga signaler om att alkoholen är viktigare än den borde vara.

 20. Hedda H skriver:

  Jajustja. Jag brukar köpa fina kristallglas på loppisar som barnen får välja bland när det är fest. Vill de ha samma fina vinglas från Orrefors som mamma så får de självklart det. Föräldrarna brukar sätta i halsen, men jag tycker att det är konstigt att bara för att det är alkohol får man finare glas!

  1. 🏊🏼‍♀️ skriver:

   Vi lät kotte 1 dricka alkoholfritt vin (och då menar jag verkligen 0,0%) när jag var gravid med kotte 2 ut vinglas i plast. Hade grannarna sett oss hade de anmält oss till soc…

 21. Malins bilder skriver:

  Här omkring ser jag vården göra ”reklam” för att man inte ska ta ut små babys bland folk pga risk för RS-virus. Därför känns det lite konstigt att se att de tar med sin pytte lilla ut på restaurang? Och Ja, jag kan tycka att så som det framställs här är det lite väl mycket alkohol.

  1. Jj skriver:

   Det rådet brukar gälla från nov till mars/april ungefär då risken att få det är förhöjd

  2. M skriver:

   Risken för RS är i princip över just nu. /Haft två RS-bebisar 🙂

 22. Elin skriver:

  Som nybliven förälder provocerar hon mig något oerhört. Inte nödvändigtvis med just drickandet även om jag själv valt att avstå även under amning men för att hon målar upp en bild utav att livet är så glamöröst. Jag själv har knappt vågat lämna huset med en skrikande bebis, amning som krånglar, kräk överallt osv. Tre dagar efter hennes son kom la hon ut på insta stories att hon var ute och shoppade. Någon dag efter det så hon hos frisören. Jag vet att det är olika för alla men tänker att yngre följare får en skev bild av hur tuffr föräldrarskapet är.

  1. Anonym skriver:

   Men so what?! Det kanske inte är så tufft för henne. Eller ska man lida för alla andras skull då eller vad?

  2. Hedda H skriver:

   Några timmar efter förlossningen gick jag hem och bakade samtidigt som jag ringde släkten och bjöd in till fika och bebisbesikning. Vissa trodde att jag skulle ligga matt och blek i en säng. Istället sprang jag runt med kaffekannan. För vissa är det så enkelt. Livet är orättvist. Tuff skit.

   När barnet var en vecka gammal lastade jag in honom i en mjölkback och åkte ut och fiskade med min far. Tyckte att det var enklast eftersom mina bröst sinar så fort jag kommer i närheten av en mjölkpump.

  3. Jj skriver:

   Olika perioder är väl olika tuffa samt att man är olika som bebisar/mammor.
   Ska hon stanna hemma för att göra dig nöjd? Då är det ju en skev bild hon visar upp.
   Jag har själv haft väldigt snälla och lugna bebisar och har själv mått bra så för mig har det aldrig varit ett problem att ta med dem nånstans om jag vill.
   Dock väljer jag de stunder jag tar med min treåring om man säger så…

   Sammanfattat: ingenting är fel, varken att vara hemma och ha panik och knappt hålla huvudet över ytan eller att vara iväg och ha ett ”glammigt” liv.

  4. x skriver:

   Jag gick långpromenad med hunden både före o efter (samma dag) jag fött första barnet. Träffade en kollega som förfasade sig. Vadå tänkte jag, bebis sover, min man vaktar o jag har gjort ett hästjobb dvs krystat ut 3,5 kilo, låt mig få göra det jag helst av allt vill.

  5. yar skriver:

   Tråkigt att du har det så tungt med nyfödd. Men för många så ÄR den tiden väldigt lätt. Bebis sover nästan dygnet runt, man behöver bara byta blöjja och dra fram bröstet några gånger per dag.

   Varför kan du inte lämna hemmet? Ta med extra kläder åt dig och bebis så spelar det ingen roll att hon kräks. Vågar du inte amma bland folk så kan du alltid leta upp en toa, någon bänk på avskiljd plats eller sätta dig i bilen osv. Och bebisen skrik är ju för att den vill någonting. Sök på youtube efter baby whisperer eller vad hon kallades, där förklarar hon vad skriken betyder och det stämmer faktiskt. Iallafall på båda mina barn.

   tex när bebisen skrik låter som ”näää” då är den hungrig. När bebisen låter ”eh” så är det en rap som vill ut. När bebis skriker ”aoow ow owwh” typ så är bebis trött/övertrött.

   1. Anonym skriver:

    Men vilken dryg jävla kommentar. Vill man stanna hemma efter att precis fött barn behöver man inte rättfärdiga det. Det finns inget ”det är bara att”. Jag var hem a med min man i över en vecka innan vi träffade någon. Sen var min man hemma med mig första månaden för att vi behövde den tiden. Jag hade både en tuff förlossning och graviditet. Ja helt ärligt var första året riktigt kämpigt. Förstår att det kan vara provocerande med kvinnor som har väldigt lätta förlossningar och som hoppar upp ur sängen med bebis i famnen men så länge de som haft en tuffare upplevelse är öppna med den är det egentligen inte problematiskt. Men att sitta och skriva dömmande skit på internet för att en kvinna tar den tid man behöver för att återhämta sig är ju bara tramsigt.

    1. yar skriver:

     Ojdå. Med så mycket vin i kroppen förstår jag att det blir lite svårt med läsförståelsen.

  6. Tuss skriver:

   Elin, förstår dig precis. Själv hamnade jag i förlossningsdepression och FÖR MIG är det sjukt provocerande att läsa om allas lätta förlossningar och om hur mycket det älskade sina barn från första början. Det får mig att känna skuld mot min fina lilla son… Nu när bebis är snart sju månader börjar jag äntligen kunna njuta. Det blir lättare och det blir bättre. Du är inte ensam ❤

   1. Anonym skriver:

    Känn ingen skuld det är vanligt även om man inte har en förlossningsdepresion. Lovar att det blir bättre efter första året. Du är en kämpe och har verkligen ingen anledning att känna skuld. Du är en fantastisk mamma och alldeles tillräcklig <3

 23. N skriver:

  Har inte någonting emot alkohol i måttliga former. Men väljer Trocadero eller Coca Cola att dricka då jag tycker att det är godare.

 24. vvv skriver:

  Själv dricker jag inte då jag misstänker att jag är alkoholist och alkohol inte kopplas till något kul hos mig, mer ångest dåliga beslut och bakfylla. Men jag umgås med människor som kan dricka och flera av dom är föräldrar. Mina problem ska ju inte begränsa deras njutning. men märker jag att någon påminner om mitt gamla jag i beteendet (typ super på toaletten sista rasten innan man slutar) kommer jag prata med den om det. Men här ser jag inget toalett-sup iaf så alla kan nog va lugna.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg