Nu behövs det faktiskt lite pepp!!

09:00 8 Maj 2017

Sindy Niklasson:

Sindy har enligt egen utsago blodförgiftning i hela kroppen och en massa problem med sin njure, och av det här inlägget att döma så kommer deras son Luna behöva komma till världen lite tidigare än planerat.
Prematur är ett barn fött före 37:e graviditetsveckans utgång enligt wikipedia och i skrivande stund är Sindy i vecka 30+6 om jag tolkar hennes senaste instagraminlägg korrekt där hon precis gått in i vecka 29.

Jag vet ingenting om bebisar som föds prematur men kanske har jag några läsare med erfarenhet som kanske kan hjälpa, stötta och peppa Sindy och Micke?
Vilken hjälp kan man få? Vad behöver man?
Hur länge behöver man stanna på sjukhuset innan bebisen får komma hem?
Vad kan man göra för att underlätta?
Jag skulle LÄTT ta hand om deras son och tussa ihop honom med min gudson ”Lilla Palt” som är i samma ålder så han får leka av sig medan mamma och pappa tar hand om den nya lillebrodern.
Moster CamCam ställer alltid upp!

Kom igen nu, mina Bloggbevakare!
Dags att kavla upp ärmarna och dela med sig av råd och hjälp!

Pekpinnar och annat strunt undanbedes i det här inlägget! 
Tack!

Tack för tips!

66 kommentarer | “Nu behövs det faktiskt lite pepp!!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. E skriver:

   Isis hette ena barnet..

 1. Sara skriver:

  Barn som föds innan vecka 35 är prematur, inte v 38 😊

  1. Bloggbevakning skriver:

   Jasså? Jag som till och med googlade. Ska ändra då!

   1. Louise skriver:

    Ett barn räknas som prematur innan vecka 37+0.

  2. Flisan skriver:

   Fast det stämmer ej! Barn födda före v 37 är prematura!

   1. Flisan skriver:

    Däremot så behöver alla som föder efter v 35 inte säkert hamna på en neonatalavdelning. Men det kallas fortfarande prematurt.

    1. Cim skriver:

     Min ena dotter är född i v 36+1 & räknas inte som prematur. Står inte ens i papperna. Hade hon fötts i 35+6 hade hon räknats som prematur. V 36 är ca 1 mån tidigt men det är inte att vara ”prematur”. Födas i v 29-30 är väldigt tidigt.

     1. Bloggbevakning skriver:

      Alltså, dina barn har typ de coolaste namnen jag hört!!!

     2. Grå skriver:

      Vad heter Cims barn?

     3. What skriver:

      Prematur betyder före mognad, för tidigt, omogen.

      Den medicinska definitionen på prematur är att barn ska vara födda före 37:e graviditetsveckans utgång. Föds barnet mellan 33:e och 37:e veckan så betecknas det som för tidigt födda (PT – Pre Term). Föds barnet mellan vecka 29 och 32 så betecknas barnet som mycket för tidigt födda (VPT – Very Pre Term. De som föds före den 29:e graviditetsveckan betecknas som extremt mycket för tidigt födda (EPT – Extremely Pre Term).

      / typ alla googlingar om prematurer

     4. Anonym skriver:

      Gå in på hennes blogg så ser du 😉 bara att klicka på hennes namn så kommer du dit

     5. Anonym skriver:

      Min dotter född i vecka 36+5 räknades som prematur, stod i alla papper också. Kan tyckas töntigt men så var det.

 2. Caroline skriver:

  Man kan behöva vara kvar på sjukhus till planerad förlossning. Så i deras fall kan det bli 8-10 veckor beroende på när de behöver förlösa henne och beroende på hur barnet mår/har påverkats av blodförgiftningen. Mår alla bra och behovet av kuvös inte är så stort hoppas jag de får komma hem tidigare. Två månader på sjukhus kan inte vara kul.

 3. Flisan skriver:

  Det kommer att gå så bra för dom! Att föda prematurt i Sverige idag är såklart en stor omställning för föräldrarna men Sverige är faktiskt ledande i prematur vård och överlevnad. Att föda i v 30 innebär sannolikt att barnet får andningsunderstöd (andas helt själv men får ett mottryck i lungorna som gör att de hålls uppe och inte säckar ihop) även att barnet får ligga i kuvös till en början för att kunna hålla värmen, sond kommer barnet få då den inte klarar av att äta själv och troligen även ”sola” då den lilla kroppen inte riktigt klarar av att bryta ner gulheten (bilirubinet) som uppstår då kroppen bryter ner döda blodkroppar.
  Det här är enkelt förklarat vad som kan hända och det finns inget som säger att allt detta händer eller att det inte kommer att hända mer grejer än det här.
  Cirka 5 v får man spendera på sjukhus, självklart anpassat till hur barnet mår.
  Heja er! Det kommer att gå bra, men det är en stor och jobbig omställning! Kram

 4. Emelie skriver:

  Hur fick hon blodförgiftning? Från sin tatuering?

  1. Ƭĥe real Hmm skriver:

   Havandeskapsförgiftning.

  2. P skriver:

   Raderad av CamCam.

   1. Cc skriver:

    Usch för sådana kommentarer 😡

   2. Elsa skriver:

    Är häpen över att det inte ens kan peppas när någon har det svårt. Ni som känner er träffade kan jag tipsa om följande. Skaffa en hobby, börja träna, slappa mer, klappa ett djur eller vad farao som får er båt att flyta!! Och sluta vara så jädrans elaka.

    Till Sindy: Ett stort heja heja och lycka till!!!

  3. M skriver:

   Av sin njurkateter.

  4. Linda ssk skriver:

   Blodförgiftning är ett förlegat och lite missvisande ord. Sepsis är det korrekta och det betyder att bakterier har tagit sig in i blodbanan. Det kan man få på flera sätt. I sindys fall är det troligast att det har med njuren och hennes nefrostomi att göra.

 5. My skriver:

  Det är synd att hon blivit sjuk, både för henne och bebbs som skulle vila o växa i mamma lite till! Hoppas allt går bra ändå!

  Men skrev du alltså rätt nu, son vid namnet luna?

  1. M, skriver:

   Japp, sonen ska heta Luna 🙂

 6. Angel skriver:

  Varför krångla med att åka runt och hämta babyboxar på olika ställen? Är väl lättare att gå till en affär/apotek och köpa det som behövs 😳

  1. Anonym skriver:

   Jag väntar mitt andra barn och babyboxarna har varit guld värda. Tycker inte alls det är konstigt att hon efterlyser hjälp med att hitta dem. Det är ganska vanligt.

   Heja Sindy, hoppas att allt går fint för er 🌸

   1. Angel skriver:

    Jag väntar också mitt andra barn och hämtar ut ett par boxar så var inget illa menat. Kände mest att det går snabbare att inhandla allt på ett och samma ställe än att åka runt och hämta boxar. På en del ställen är ju boxen en beställningsvara också och då tar det ännu längre tid.

    1. Emma skriver:

     de har väl inte jättemycket pengar… tycker också babyboxar är bra, man kan prova olika saker

    2. Anonym skriver:

     Helt sant, det har du rätt i. Vissa boxar är beställningsvaror så har man bråttom är de inget att lita på. Dessutom ver man ju inte riktigt vad som finns i boxarna.

 7. ML skriver:

  Stackars dom! Håller alla tummarna 🖒 ❤ Har inga råd dock :/

 8. Elin skriver:

  Babybox.se
  Libero.se

 9. Kattis skriver:

  Är det inte lättare att bara åka och köpa ”det som behövs från början”, än att åka runt o jaga babyboxar? Jag missunnar ingen lite gratissaker men tänker att jag i den situationen kanske hade tagit den enklare vägen..

 10. Lina skriver:

  Alltså.. Man får allt man behöver till bebisen helt och hållet från neo. Så några boxar behöver hon inte jaga förrän det kanske är dags att åka hem vilket kan ta 5-10 veckor eller mer helt beroende på hur barnet mår. Förmodligen behövs inte mer än någon månad men man behöver då lite tur med viktuppgång, infektioner och utveckling av lungor. Men som sagt, nappar, blöjor, tvättlappar, salvor osv osv tillhandahåller avdelningen under vårdtiden och även efter hemgång om de då fortsätter några veckor med hemsjukvård vilket är vanligast. Filtar ser man helst att man använder sjukhusets som tvättas ordentligt och kläder har dom inte i början alls. Så hon behöver inte köpa ett smack. Saker man behöver till amning osv får man också på avdelningen. Eftersom små prematurer är känsliga för infektioner är det bättre att använda det som steriliseras dagligen och tvättas enligt strikta rutiner än sånt som föräldrarna själva ska hålla rent utan tillgång till tvättmaskin.

 11. Emma skriver:

  Min son föddes i vecka 33 och vi fick stanna 2 veckor på sjukhuset. Sindy och Micke kommer dock få stanna längre, hur länge är svårt att säga eftersom det beror på hur mycket för tidigt bebisen föds samt hur han mår.
  På sjukhuset kommer de inte behöva några saker alls till bebisen för så länge man är kvar där får man låna kläd

  1. Emma skriver:

   Råkade skicka för tidigt. Men så länge man är kvar på sjukhuset får man låna kläder, bröstpump, blöjor etc. Resten hinner de köpa under tiden de är på sjukhuset, hade själv inte hunnit köpa så mycket pga komplicerad graviditet och vågade inte tro på att sonen skulle klara sig. Funkade hur bra som helst att klicka hem kläder, babyskydd, säng och allt som behövdes.
   Mitt tips är att ha bebisen hud mot hud så mycket de bara kan, växla mellan att vara hemma och på sjukhuset, den som är hemma gör matlådor att ha med för på NEO får man stå för maten själv (har för mig man kunde betala för sjukhusmat också men godare med hemlagat), sov så mycket det går för det kommer ta på krafterna att mata bebis samt pumpa ut mjölk var tredje timme (om det inte är ännu oftare med så små bebisar).
   Jag var väldigt orolig och rädd i början men Sverige är ett av de mest utvecklade länderna i världen när det gäller prematurvård så det kommer att gå bra! Även om det är ett töntigt ord så skickar jag massa styrkekramar till er, ni fixar det här! Förlåt för ev. stavfel och rörigt inlägg men har en vild ett-åring att hålla koll på samtidigt 🙂

 12. N skriver:

  Fick barn efter fullgång tid. Babyn vägde bara 2 kg men mådde bra och vi åkte hem efter en vecka. Hon drunknade dock i kläder stl 44.

 13. Sandra skriver:

  Min tjej föddes i v. 29
  Allt som behövs till bebisen första tiden på sjukhuset håller neo med, även bröstpump. Under tiden klickade jag i lite grejer på nätet som pappa fick hämta ut så det var redo när vi kom hem. Kläder i stl 44 var på tok för stort till en början men rätt lagom när vi kom hem efter 5veckor på sjukhus. 😊 Vi skulle stanna tills bebis var i v.35 och vägde över 2kg, det var ett krav. Sen att jag kom igång med amning var ett stort + med.

  Hemma så var ett babynest det bästa.. sängen användes inte så mycket i början.

  Som sagt, en liten bebis behöver inte så mycket till en början, bara ett varmt bröst att ligga på så är bebis nöjd, en massa gos med mamma och pappa! ❤️

 14. A-K skriver:

  Jaga boxar när man är sjuk och ska föda när som helst? Låter konstigt prioriterat. Kan inte för mitt liv förstå hur boxen kan vara en avgörande hjälp. Jag förstår inte alltid folk helt enkelt.

  1. Gunnel skriver:

   Raderad av CamCam.

   1. Bloggbevakning skriver:

    PEPP SA JAG!

    1. Gunnel skriver:

     Du har rätt! Ta bort kommentaren om du vill. Hoppas verkligen det går bra för dem.

 15. Amalia skriver:

  Sindyhjärtat! Jag födde min dotter i vecka 30 för två år sen. Fick havandeskapsförgiftning och snittades inom en timme (tror inte det hade behövt bli snitt, kan ha varit för jag fått snitt beviljat sen tidigare). Jag var livrädd och visste ingenting – absolut ingenting – om preemies! Hade inga barn sen tidigare och inga syskon så visste knappt nåt om bebisar över huvud taget – och då var jag ändå 30 år… Men det gick bra! Neonatalvården i Sverige är riktigt bra! Det var mycket jobb med att pumpa brösten var tredje timme i några månader, men sen lärde hon sig att amma själv. Vi fick bo på neo tills beräknad förlossning ungefär, men vi hade nog fått komma hem tidigare om hon inte blivit förkyld under tiden.

  Ni grejar detta! Tror och hoppas du följer Sonnys mamma, Jenny, på Instagram (har glömt hennes senaste nick, kan va veganbarbie) hon fick ju Sonny prematurt och det gick också bra!

  HEJA ER!

 16. Anonym skriver:

  Massa styrkekramar till Sindy. Förstår att det känns hemskt nervöst och oroligt mitt i all denna smärta som hon levt med ett tag. Som någon redan sagt så har Sverige fenomenal neo-vård så det kommer gå bra för både henne och bebis ❤ Det som finns i babyboxarna (har två små barn så har hämtat ut dom x två) är inget man direkt behöver i början med bebis så jag hade inte stressat med det i första taget. Det är ändå mest rabattkuponger och nån napp samt blöja typ. Ta lite saker i taget tills ni får komma hem från BB!

 17. Carro skriver:

  Heja er Sindy och Micke ni kommer fixa detta galant! Om det är något man kan hjälpa till med då kanske CamCam har adress/mobilnummer för att kunna skänka kläder och blöjor som min bebis vuxit ur? Eller en swish-slant till blöjor eller vad ni kan behöva!
  Bamsekram från Göteborg

 18. Alice skriver:

  Fick min dotter i vecka 29+5. Vi spenderade 7 veckor på sjukhus innan hon kom hem. I början har de ju inget behöv av kläder och blöjor tillhandahåller sjukhuset så det är inte så mycket man behöver förren man kommer hem. Då hade min flicka storlek 50 så det var inte lönt för oas att köpa prematurkläder. På sjukhuset fick hon låna premturkläder men då var hon 5 veckor gammal.
  Hoppas allt går bra för dem.

 19. yar skriver:

  Raderad av CamCam.

  1. Matilda skriver:

   Men asså läs på lite och ta dina trötta åsikter nån annanstans!

 20. Susawoo skriver:

  Heja Sindy och Micke!

  Sverige är helt rätt land att föda för tidigt i. Jag är själv prematur, dock inte alls lika mycket som deras lille Plutt. Det kommer att vara tufft, men det kommer att ordna sig, på något sätt.

 21. Ostbågen skriver:

  Jag kom hem från neonatalen för ca 1 vecka sedan med min dotter som föddes i vecka 32 +6. På neonatalen behöver de ingenting. Bebisarna ligger på värmemadrass och sportar blöja och mössa. Allt de behöver finns på plats. Säkert av flera anledningar, där en är att minska infektionsrisken. Dvs inga saker från folks hem som kan ta med baciller. Det är först när bebis blir större och ska hem som han behöver grejer. Babyboxar finna på apoteket hjärta, apoteksgruppen, loyds apotek, babyproffsen och libroklubben bland annat. Man anmäler sig på nätet och får sms med koder som man hämtar ut med.

  1. A1 skriver:

   Välkommen hem och grattis med lillen. ❤️

 22. d skriver:

  Jag visste redan när jag var gravid med min dotter att hon var allvarligt sjuk (från vecka 27) och hon är fortfarande inte frisk, flera år senare. Ingen vet hur Sindy mår just nu, men det känns som att hon flyttar orostankarna till något mer hanterbart (att oroa sig för babyboxar/pengar).

  Jag höll på att ätas upp av oro när min dotter var som sämst, och jag såg till att fixa allt praktiskt till perfekthet. Det var det enda sättet att hålla en ohanterbar oro i schack, ett sätt att vila sitt huvud på. Kram till Sindy- detta klarar du!

  1. Anonym skriver:

   Kärlek till dig och ditt barn. ❤️

 23. Malins bilder skriver:

  Det finns snälla personer som syr babykläder i miniformat och skänker till sjukhusen. Blöjor, sondslangar, madrasser och sånt håller de med. Tänker att det är viktigare att han packar en väska åt Sindy.

 24. Gabs skriver:

  Ingen erfarenhet gällande detta, så allt jag kan säga är heja Sindy & Micke! Detta kommer ni att fixa galant. Hoppas innerligt att Sindy mår bättre snart och håller tummar och tår för er och bebis.

 25. Ellen skriver:

  Så bra att du börjat radera och moderera aktivt bland kommentarerna. Ett fritt, omodererat kommentarsfält har samma dragningskraft på vissa människor som ett döende djur har på asgamar och hyenor. De cirklar runt och går till attack med jämna mellanrum, med näbbar, tänder och klor. Så sjas med er nu Skabbisar! Flyg tillbaka till Katrinz.

 26. Anonym skriver:

  Har ingen erfarenhet av prematurbarn, har bara ett barn som är född vid fullgång tid.

  Jag själv var dock ett prematurbarn, 27 åring idag. Prematurbarn pga moderkaksavlossning, mamma blev smittad urakut i v 33 (lite osäker på veckan men jag vill minnas att det var där omkring). Var inne på neo i några veckor för att växa till mig och fick lite extra syrgas. Låg i ett akvarium (som min då 4-åriga storasyster hade sagt om kuvösen, haha!).

  Inga svåra men efter detta. Hade lite besvär med andning/astma som blivit bättre ju äldre jag blivit. Nu gör sig astman bara påmind vid tyngre fysisk aktivitet, torr luft och vid luftvägsinfektioner. Det är dock hanterbart med astmamedicin.

  1. Susawoo skriver:

   Har samma problem som du.

   Jag har också haft viktproblem hela livet, p.g.a. finns inget underhudsfett, så jag fryser dessutom väldigt lätt.

   1. Anonym skriver:

    Pga AV*
    🙂

    1. S skriver:

     pga = på grund av

     Tror du vill att det ska stå pga ATT…

 27. Fsftw skriver:

  Här i Finland får man en mamma låda gratis, med de nödvändigaste, orkar inte räkna upp allt men länken går direkt till sidan som de finns bilder på allt som är med i mamma lådan 2017.

  http://www.kela.fi/web/sv/moderskapsforpackningen

  Trodde Sverige hade nått liknande system but guess I was wrong

  1. Ceccano skriver:

   Tror det bara är vi i Finland som får dessa lådor. Däremot synd att det inte finns överallt, superbra ju!👍

  2. Emma skriver:

   Nej, i Sverige får man dem inte. De finska baby boxarna har dock hyllats en hel del i svenska medier.

 28. Milsh skriver:

  Vill bara tipsa om en facebookgrupp som heter ”föräldrar och anhöriga till för tidigt födda barn”, där inne finns massor med erfarenhet och stöttande pepp av människor i samma situation, guld värt!

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg