Här kommer receptet på mitt och syrrans egna påfund, som jag nämnde igår.
Du kommer att behöva:
Till mördegen
150 g smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
Till fyllningen
1 dl crème fraîche (kan behövas lite extra)
3 dl bär
Jag brukar ta 3 dl av olika bär, 1 dl av varje. I den här pajen blev det röda vinbär, krusbär och blåbär, men dessa går att byta ut mot i princip vad som helst. Färska eller frysta spelar ingen roll, men har man egna bär i trädgården så är det garanterat godast.
Lägg i alla mördegsingredienser i en bunke och arbeta ihop röran till en torr, smulig blandning. Se till att alla smörklumpar är borta och att det inte ligger kvar mjöl i botten (i nödfall kan man rädda mjölet genom att tillsätta pyttelite kallvatten). Gör sedan som bilden ovan visar, eftersom jag inte vet hur jag ska förklara (”lägg i degen”? ”bonka fast degen”?).
Blanda bären och häll eller placera dem på vilket sätt du nu vill ha dem i formen med mördeg. Smeta på crème fraîche på toppen (funkar lättast med en sked eller en slickepott). Och nej, du behöver ingen dill i pajen, trots att det finns dill på bilden. Vet faktiskt inte varför den står just där.
Släng in skiten i ugnen på 175 grader, och inte mindre än 30 minuter senare (bokstavligt talat alltså: inte mindre, inte mer. 30 minuter är alldeles perfekt) så har du någonting asgott och inte helt onyttigt att knapra på till fikat, som natt-mellanmål eller på altanen i solen. Godaste sommarpajen någonsin. Det är bara att tacka oss.
Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.
Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.