Vågar du läsa detta?

10:31 30 Okt 2015

Halloween, alla helgons natt. Det är den tiden på året igen och jag tänkte därför berätta om fem skrämmande böcker som kommer få er att vilja sova med lampan tänd. 

Själv så älskar jag skräck, mest att se på skräck men att läsa en rysare en mörk, vindig novemberkväll är inte helt fel det heller. Det ska rysa i kroppen av obehag. 

ligotti.jpg

Songs of a Dead Dreamer and Grimscribe av Thomas Ligotti.

En äldre bok, från 1986, men då den kommer ut i nyupplaga med hans första samling och hans andra bok i ett så är det ju på tapeten igen så den får vara med. Mest kanske för att jag tycker ni ska läsa den. Influerad av Lovecraft och Poe är hans berättelser annorlunda, mörrka, gotiska och skrämmande. Songs of a dead dreamer är en samling av flera skrämmande berättelser. Så har ni en tinderdejt hemma över halloween kan ni ju läsa högt för varandra och skrämma skiten ur varandra så mycket att det inte finns något annat sätt att avsluta kvällen på än att ligga skräckslagna, tätt omslingrande under täcket. 

yuko.jpg

Yuko av Jenny Milewski, 2015

Svensk skräck som jämförs med The Grudge. Jag vet inte hur det var med er men  The Grudge skrämde skiten ur mig. 

Malin flyttar in i en studenkorridor i Linköping. Det är inte vilken korridor som helst, äckliga och skrämmande saker börjar hända, hon ser svarthår komma ur badkarsavloppet, dörrar smäller av sig själv och saker flyttar på sig. Först vill ingen förklara men efterhand får Malin redo på att någon tagit sitt liv i badkaret och verkar ha stannat kvar för att göra livet hemskt för de andra. De vågar inte berätta för någon att de tror att det spökar och först när en av studenterna försvinner inser de att de måste göra något åt saken.

man_av_stil_och_smak.jpg

En man av stil och smak av Anders fager, 2014

En rysare mitt i centrala Stockholm, som centerar kring CeO Molin som arbetar på Kungliga biblioteket. På KB stjäl han böcker som han både säljer vidare och läser själv om innehållet gränsar till hans intresse, svart magi. Han är en man som klär sig propert, ser bra ut och rör sig både bland stureplansfolket och kultureliten, men ändå ingen vanlig man – han experimenterar med övernaturliga mörka krafter och det hela börjar gå överstyr.  

Det är ju lite halvt verkligt, det var ju en anställd på KB, den nu bortgångne Anders Burius, som stal en massa böcker för några år sedan om ni minns det. Det blev ju en TV-serie, ”Bibliotekstjuven”, också med Gustaf Skarsgård i rollen. Så har vi nu den här boken med en ny, annorlunda och rysande take på det här. 

 

night_vale.jpg

Welcome to Night Vale av Joseph Fink, Jeffrey Cranor, 2015

Welcome to Night Vale är från början en väldigt hyllad podcast med nästan en halv miljon lyssnare per gång. Den utspelar sig i den ödsliga (fiktiva) lilla staden Night Vale där tro på aliens, änglar, spöken och politiska konspirationer känns som en del av den vanliga vardagen. Läs mer om det häääär. Podden är uppbyggd som en nyhetsuppdatering för staden: väderleksrapporter, sheriffen berättar om saker som hänt, de tar upp observationer om mystiska ljus etc. Nu har podden släppts som en bok på 401 sidor där vi får följa två kvinnor och de mystiska och skrämmande händelserna som sker kring dem. Underhållande och skrämmande på samma gång.

scarlet-gospels-clive-barker-pinhead.jpg

The Scarlet Gospels av Clive Barker, 2015

Den senaste boken av bästsäljaren Clive Barker. En övernaturlig historia med ett slag mellan gott och ont. Portarna till helvetet är öppna och jordens sista magiker lever i skräck eftersom en djävulspräst är ute efter att döda dem och insupa deras kunskaper och krafter. Han är ute efter att erövra hela helvetet och gör allt han kan för att bli stark och mäktig nog att ta sig an uppgiften. 

Vill ni läsa om fler hårresande skräckisar så kan ni gå till mitt gamla inlägg Creepy children där jag skrev om tio böcker med bara asläskiga barn. Enjoy. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg