Påfågelfjädrar, bälten och könshår – jag har sett Fifty Shades Of Grey nu

9:26 24 Feb 2015

Jag ska säga er en sak om Fifty Shades Of Grey. Det ryckte inte i baguetten en enda gång när jag såg den.

Skoja. 

Eftersom jag har levt och andats Fifty Shades den sista tiden – se Femtio nyanser av goth, En natt med min (notera: inte min) älskare på Fifty Shades Of Grey-hotellet, mitt idoga plöjande av böckerna – har jag längtat ihjäl mig efter att se filmen. Jag har lyssnat på soundtracket (vilket genialiskt soundtrack det är), sett trailern lite väl många gånger, och suckat drömskt varje gång jag har sett den rörliga reklamen för filmen i tunnelbanan (”Mr Grey will see you now…”). Missförstå mig inte, jag tycker inte att böckerna är särskilt bra. Men jag har börjat blanda ihop mina egna relationer med Anastasia Steeles, så något gör de ju med mig.

Måste säga att Dakota Johnson, som alltså spelar Anastasia Steele, verkligen har min typ av utseende. Jamie Dornan som spelar Christian Grey, däremot, är disturbingly lik min pappa som ung, vilket gör det lite svårt att ta honom och hans lekrum på allvar. Hans livvakt Taylor är å andra sidan mycket snyggare än vad jag hade tänkt mig. De kanske kan göra en spinoff där han också gillar att ta unga mörkhåriga tjejer till a playroom of his own?

En scen som var riktigt konstig: när de har legat för första gången och Anastasias bästis tittar henne i ögonen och säger: ”Du ser annorlunda ut.” Här är ett dåligt budskap att sända ut till målgruppen Fifty Shades-biobesökare: man kan se på en kvinna om hon har haft sex eller inte! Å andra sidan är det snyggt att de är så noga med att visa att de aldrig ligger utan kondom. Att Christian Grey, enstörig biljonär med grova mommy issues, liksom alltid bär runt på en ifall det skulle vankas sex.

En scen som var riktigt rolig: när Christian Grey strängt påminner Anastasia om de safe words hon måste använda om han går för långt – gul för sakta ner, röd för sluta genast – och sedan tar fram… en påfågelfjäder. Fnissade hysteriskt och fick mitt sällskap att skämmas, inte för första gången under filmvisningen.

En scen som gav mig riktigt mycket blandade känslor: när Christian Grey i slutet av filmen slår Anastasia med ett bälte för att visa ”det värsta” av hans läggning. Asså, nu ska inte jag komma här och tycka, men han har ju ett lädertäckt rum fullt av lådor och anordningar, han kunde väl ha valt något mer representativt än ett bälte? Hemsk scen, dessutom, för att Anastasia verkligen, verkligen inte gillar det hon upptäcker hos honom, det är svårt att se det som något annat än rough sex gone way too far. Men ändå såg han så skrattretande ut när han blundade pilskt och svetten bara forsade ner för hans hals. Fick en känsla av att jag hade hamnat i fel salong och mitt i Bruce Banners förvandling till Hulken.

En uppenbarelse jag fick: Christian Grey är för rik för att hålla sig på marken. Båda gångerna de ska göra något kul ihop måste de vara ovan jord, en gång i helikopter och en gång i glidflygplan. Varför? Har en teori om att jordklotet inte räcker till för Christian Grey, på samma sätt som Anastasia inte räcker till för honom, han måste liksom ha mer, hennes lydnad, kontroll över hennes liv, utsikt över Seattle från tusentals meters höjd. För så rika människor räcker inte ens jorden till. Förvånad över att han inte håller på med rymdkolonisering?

En besvikelse: att jag inte fick se Christian Grey naken en enda gång? Jag hade blivit lovad åtminstone väl valda delar av penis och fick på sin höjd lite, lite könshår (trots att filmen innehåller ganska mycket könshår). Kanske råkade blunda när lil Jamie skymtade förbi. Synd. Något tycker jag ändå att man ska ha för att man står ut med två timmar av klassiska alla-störda killar-man-någonsin-träffat-symptom (allt prat om vad ”normala människor” gör! been there, done that, am I right tjejer), plus pengar och playroom.

Jag ska säga er en sak om Fifty Shades Of Grey. Kommer alltid att minnas vilka trosor jag hade på mig när jag såg den.

Skoja.

En kommentar | “Påfågelfjädrar, bälten och könshår – jag har sett Fifty Shades Of Grey nu”

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG