Nio livsviktiga stilråd från Fran Lebowitz i ELLE

3:08 25 Mar 2015

Jag håller inte med om att yoga pants förstör kvinnor – snarare tvärtom, am I right, ladies – men i övrigt är jag fullständigt förhäxad av amerikanska ELLEs intervju med författaren och it-tanten Fran Lebowitz.

Och jag vill inviga er i detta magiska! Här kommer därför några utdrag om hornbågade glasögon, kemtvätt, och män i shorts.

1. American women think that clothes fit them if they can fit into them. But that’s not at all what fit means.”
Alltså, det här är väl lätt att säga om man som hon kan få alla sina kläder uppsydda efter sin kropp. Men ändå! Words to live by.

2. I feel very strongly that almost the entire city has copied my glasses.”
Hur rolig? Hur sant, dessutom, med tanke på att hornbågade glasögon är det nya skägget – tillräckligt lagom commitment för att alla ska kunna skaffa dem, tyvärr inte tillräckligt tröttsamma för att ha gone out of style. Också roligt när hon berättar att hon har fått även dessa glasögon specialgjorda – för en kostnad ungefär motsvarande en bil.

3. I dry-clean as infrequently as possible—not only because it’s psychotically expensive, but also because who knows what it does to the clothes? Dry…clean. These words don’t go together. Wet clean—that is how you clean. I can’t even imagine the things they do at the drycleaner.”
Exakt spegling av hur jag känner inför kemtvätt + skulle exakt lika gärna kunna vara saxat ur en Seinfeld-rutin!

4. If you’re 18 right now, you think you invented platform shoes. You think you’re doing something new. You think you’ve invented something so ugly that it’s beautiful.”
Blev irriterad här. Så tröttsamt med gamla som klagar på unga, och ja, jag vet, detta säger jag i egenskap av ung. Men väldigt sant om ”something so ugly that it’s beautiful”! Hatar ju när saker är fula med flit.

Fran på omslaget till Acne Paper.

5. Our parents weren’t our friends. They disapproved of us. Parent-child relationships have become so collegiate. And so when these grown children go into the world, they expect a certain amount of attention. And they’re very disappointed.”
#gpoy

6. More people should be dressing like we dress in New York anyway. Not everyone in New York looks great, but you have a higher chance.”
Exakt såhär kände jag när jag var i Paris! Jag agerade observatör och scannade franska kvinnors stil som en madwoman. Grejen är att många, förstås, klär sig fult även där, men utslaget över den kvinnliga befolkningen är det helt enkelt jävligt mycket bättre stil där. Oddsen är i deras favör, av någon anledning.

7. My fashion advice, particularly to men wearing shorts: Ask yourself, ‘Could I make a living modeling these shorts?’ If the answer is no, then change your clothes. Put on a pair of pants.”
Inga kommentarer.

8. I don’t feel that inside of Hillary Clinton there’s a Jane Birkin waiting to get out. I don’t think she cares. And there’s nothing wrong in not caring. A man who doesn’t care about what he looks like, he’s applauded. We say, ‘Oh, he’s not superficial!'”
Vilken lättnad med en utseendefixerad person som kan erkänna att man inte måste vara utseendefixerad för att få finnas! Alltså, jag är förvisso själv besatt av mitt utseende, men det känns så ovanligt att få ha de två känslorna på samma gång, att utseendet ”inte borde spela någon roll” och samtidigt betyder precis allt.

9. Yes, if you cover a man’s eyes, he legitimately might not remember what he has on. But is that really worth celebrating, or imitating? Look, we have an appearance. Not all of us are beautiful. But we can appear fine looking.”
Och vilken lättnad med en kvinna som är stolt över sin ytlighet. Jag vägrar låtsas att jag inte är intresserad av kläder, smink, kändisars hudvårdsrutiner, mitt eget ansikte – det finns ju där. Varför skulle jag förneka det för att verka smartare inför all these utseende-haters?

Dessutom läste jag precis att hon propagerar för ”smoker’s rights”. En kvinna precis i min smak, alltså. Trots det slentrianmässiga hatet mot unga. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg