Slits i bitar pga utmaning på instagram

12:36 7 Apr 2014

På senaste tiden har det cirkulerat en utmaning på instagram. ”En vardagsbild om dagen i fem dagar” heter den typ. Ni kanske redan fattar vad den går ut på pga obvious men den går ut på att posta en vardagsbild om dan i fem dar i all fall.

Jag blir lite såhär ”vad i helvete”. Jag trodde ju att det var det som jag redan gjorde, jag trodde att det var det som alla andra också gjorde, med enstaka undantagsfall. Jag trodde att det var det som var självaste instagrams huvudsyfte – att posta vardagsbilder. 

Men nu när den här utmaningen blivit så populär och var och varannan gör den så har jag blivit helt förvirrad. Jag har fått omvärdera saker som jag förr tog för givet som sanning. 

När folk har postat bilder på mat, träning och hunden som ligger i en filt så har jag oreflekterat antagit att det rört sig om vardagsbilder. När folk har postat bilder på frysskåp under avfrostning, nya skor och bilder på duvor som äter brödsmulor i centrum så har jag tagit för givet att det är vardagsbilder. Men TYDLIGEN SÅ HAR DET INTE VARIT DET.

Det har i stället rört sig om någon form av ”vardagshöjdpunkter”. Fotona på husdjuren som myser och blommor vid sidan av vägen är alltså inte tillräckligt tråkigt för att vara den här riktiga vardan som utmaningen åsyftar. ”Grundvardan”. Detta till synes rätt slätstrukna och trista har, efter lite granskande, varit så kallade ”guldkanter” och de har inte alls gett någon sanningsenlig bild av vardags-vardan. Det är vad jag har kommit fram till efter att ha tänkt på det här en jävla massa i alla fall.

Jag har varit nära att anta utmaningen flera gånger men jag vågar inte. Gränsen mellan lite ”tillskruvad” och förfinad vardag och tråkig vardag är alldeles för hårfin för mig att hantera. Hur vet jag att jag håller mig på rätt sida vardagsgränsen? 

Jag har även kollat igenom min instagramhistorik. Jag förstår nu att jag inte har instagrammat vardagsbilder nästan någonsin eller alls över huvud taget. Jag postar annat. Knappt en enda människa kan lista ut vad jag gör på min vardag via min instagram. Jag är häpen över min upptäckt. Får tryck över bröstet när jag tänker på hur jag så gravt har lyckats missförstå instagram och mitt egna instagrammande. För om jag kan missförstå min syn på instagram på detta vis, vad missförstår jag då mer här i världen? 

När jag tänker på det förlorar jag fotfäste från jorden och förstår att mina förväntningar och antaganden om världen formar hela mitt universum. Det är en nästan övermäktig känsla.

Denna utmaning har fått mig att ifrågasätta allt som jag tar för givet.

img_3357.jpg

Är detta en vardagsbild? Trots allt är det inte varje dag min son är så trött i benen att han agerar som en full slusk inne på banken.

img_3262.jpg

Är detta en vardagsbild? Har nog aldrig hänt förr att hon desperat försöker stötta upp en gammal död julgran mot typ en ek. 

img_3403.jpg

Den här måste väl ändå passera som vardagsbild!? En massa skräp i cykelkorgen, det är väl ändå maken till vardag. 

Ni får gärna följa mig på instagram jag heter @hejsonja där.

5 kommentarer | “Slits i bitar pga utmaning på instagram”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anita BJ skriver:

    Men du har ju så rätt! Känner mig jättekorkad nu som hakade på utmaningen. Hur ska jag fixa det här nudå… får nog ta om fem RIKTIGT vardagliga bilder eller nåt. :-)

  2. Lotta Losten skriver:

    JA! Jag håller med! Har tänkt precis i samma banor som du. Och när jag gjorde den där utmaningen så var det roligt men det irriterade mig hur så många verkar tolka vardag som ”fult” och ostädat typ och att en vardagsbild inte skulle kunna vara vacker eller fin eller spännande är för mig bara dumt. Jag försökte under mina fem dagar visa min vardag utan att för den delen visa min skitiga diskho för vad är intressant med den och varför skulle den vara mer vardag än en nåt fint. Känns plågsamt för mig (alltså aj ont) att lägga upp foton på instagram som jag inte tycker om på något plan, som enbart är ”fula” för sakens skull. Jag postar gärna fult, men då får det fan vara det på ett intressant vis!

  3. mått skriver:

    Syftet är nog att få ett mer varierat flöde på instagram, så inte samma fyra dårar lägger upp 10 bilder om dagen.

  4. Johan Nilsson skriver:

    Varför över huvudtaget lägga upp tonvis med ”vardagsbilder” eller random bilder hela tiden?

    Är det för att få bekräftelse av andra människor?
    Bekräftelse om ens egen existens?

    Varför läser jag denna artikeln? Varför kommenterar jag?

    Alla är vi olika..,
    /J

  5. bibi skriver:

    Tjaaa sonja du är ju bäst!!! älskar att återigen börja läsa dina texter (pga varit slö med att hålla koll på var saker och ting och bra skribenter befinner sig på nätet för tillfället!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg