Medier: ta ansvar för målande våldtäktsbilder!

7:00 18 Jun 2014

raisins_face-1.jpg

Medier måste ta ansvar när det gäller spridandet av bilder som skildrar våldtäkter. Användandet av våldsamma, djupt (ev.) traumatiserande bilder tycks användas slentrianmässigt och det verkar som att det inte finns nån tanke på vad de kan göra med människor som utsätts för dessa bilder.

Exempel på bilder

Jag vill egentligen inte länka, men Nyheter24 har en bild som de verkar ha som nån slags standard. De använder den skitofta. Kanske har de den inramad på redaktionen. Kanske inte. De tycks inte ha några problem med den dock. Jag länkar till ett exempel, men varnar: Här kan ni se bilden (TW)

Samma sak händer i följande nyligen utlagda klipp från SVT, där Ida Östenssons pratar om samtyckeslag efter senaste friande våldtäktsdom: Länk till klippet (TW)
Vad man kan se i detta klipp är alltså en jävligt målande bild som skildrar våldtäkt och den täcker i princip hela väggen i bakgrunden likt en fototapet i random myzpyz inredningsprogram. Bara sådär. Som att det är något ”helt normalt” som ”hör till” och är helt okej att visas upp hit och dit. Som om det vore en bild på en jävla ekorre.

Använd fantasin

Varför ska man utsätta människor för den här typen av bilder? Och nu syftar jag inte bara på människor som har blivit utsatta för något någon gång utan jag syftar på alla. Varför i hela världen ska vi sitta och matas med bilder där män tvingar sig på kvinnor? 

Kan tänka att det finns dom som anser att dessa bilder nog ska vara där för att läsaren ska ”förstå allvaret” och bla bla bla. Men nä, det behövs inte såna här bilder för att ”förstå allvaret”. Det enda som händer är att jävligt många blir rädda, ledsna, traumatiserade eller ännu värre VANA. Använd andra bilder. Nu. Gärna igår. 

Alla människor med lite fantasi kan komma på andra bilder som kan skildra ämnet bättre. Typ en siluett på nån som håller upp näven och säger ”NU ÄR DET NOG” men om det är för saftigt så finns det ju ca en miljard andra alternativ. Om arikeln till exempel handlar om lagar, så kanske en lagbok och en sån där hammare skulle passa? Och sen finns det ju faktiskt bilder som skildrar våld men som inte gör det så där jävla grovt and in our face. Använd nåt sånt. Om målande bilder nödvändigtvis måste användas, ta då ansvar genom att  jävligt noga förklara syftet med användandet av bilden. Gör TW. Använd aldrig målande våldtäktsbilder slentrianmässigt.

17.jpg
Hämtad från http://www.trettiotreanledningar.com/

Här har jag tidigare skrivit om vad friande våldtäktsdomar gör med kvinnor. Och det hör ihop en hel del med detta. Att se såna här bilder gör nånting med personen som ser bilden och det är inte något bra.

 

En kommentar | “Medier: ta ansvar för målande våldtäktsbilder!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Oskar skriver:

    Du är så bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg