Har du koll på din landskapsblomma?

1:45 2 Jul 2014

En del saker tror man är oviktiga när de egentligen är helt avgörande. En sådan sak är vilken landskapsblomma man har. Jag skäms när folk inte vet vilken landskapsblomma de har. 

Sen kommer jag på att jag inte har Kung Karls spira längre, då jag inte har bott i Lappland på tio år. Jag vet knappt ens landskap jag bor i nu.  Är det Bohuslän? I så fall har jag Vildkaprifol, vilket är Kaprifol fast med ADHD.

lonicera_periclymenum_vildkaprifol.jpg

Har aldrig sett. Har bott i Bohuslän i tio år men har aldrig sett denna typ av blomster. Fast det blir värre: Jag bodde i Lappland i 19 år och jag såg aldrig någon Kung Karls spira heller. 

kungkarl.jpg

Men sen fryser jag hastigt då jag kommer på: jag bodde ju i Lappland. Kung Karls spira är ju VÄSTERBOTTENS landskapsblomma. Jag hade egentligen FJÄLLSIPPA!

fjallsippa.jpg

Har aldrig sett den heller, såvitt jag minns.

Vad fan var det för fel på de som valde landskapsblommor? De ba ”nu tar vi den ovanligaste mest utsökta blomma vi har i vårt landskap, skit samma om den aldrig kommer ses igen på 200 år”. Jag avskyr när ”fint folk” ska bestämma ”fina saker” som sedan påverkar befolkningen i århundranden. De som bestämde landskapsblomma ansåg uppenbarligen att ”vanliga blommor” inte var ”fina nog” för att representera deras ”fina landskap”. 

Åt helvete med sånt där högburet tänk. 

Tacka vet jag Medelpad som har gran. Medelpad symboliseras av en barrig kvist med en torr kotte på. ÖDMJUKT! 
Eller Skåne som har prästkrage. Finns det nåt landskap där invånarna generellt har en så tight relation till sin landskapsblomma, som i Skåne? Det är för att de sket i att ”verka fina” och valde ett ogräs.

Finns det nån som sett, älskat och har en relation till sin landskapsblomma?

 

9 kommentarer | “Har du koll på din landskapsblomma?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Michis skriver:

    Sörmland har näckros och jag minns bara att jag tänkt att det är konstigt för det knappt finns några här…

  2. Heddan skriver:

    Haha bodde i västerbotten mina första 10 år o var BESATT av att se en kung karls spira och en ”storspov”, alltså landskapsdjuret. Det hände aldrig :(

  3. Malin skriver:

    Västmanland har en MISTEL! När har man någonsin sett en mistel?? Jag har då aldrig sett en, inte ens under julen (visst är det under julen?) då den ju tydligen ska sitta ovanför diverse dörrar så man tvingas kyssa vem man nu råkar gå genom dörren med. Men just på grund av den ritualen som jag aldrig varit med om kommer jag i alla fall alltid ihåg det. Och förra sommaren fick jag reda på att vårat landskapsdjur är rådjuret vilket ju är ett mycket vackert djur och som jag sett ofta. :)

  4. E skriver:

    Jaadå. Jag har Värmlands landskapsblomma tatuerad på armen. Den ingår som sammanfogande del i en större blaffa. En fin tribut till mitt landskap som jag lämnade för 15 år sedan. Nu bor jag i Skåne och gillar prästkragar.

  5. Ea skriver:

    JAA!
    Har bott i Bohuslän hela mitt liv (inte alls sant dock, nu förtiden bor jag en anings längre söderut), och jag har faktiskt verkligen en relation till vildkaprifol, och till knubbsälen med för den delen! I kuststäderna tycker jag man ganska ofta ser kaprifol klänga över en mur eller klippa eller liknande, men det kräver kanske att man ska vara på rätt ställen i bohuslän, eller nåt liknande. I vilket fall, det är en blomma, jag älskar den och den är min. Så ja, visst kan man ha en relation till sina landskapsblommor. =)

  6. Hej Sonja skriver:

    Jag tycker att det är så himla kul att höra att folk har relation till sina landskapsblommor! Att till och med tatueringar på dessa existerar! 

  7. Linnea skriver:

    Jag bodde länge i Norrbotten, åkerbär forever in my heart! För att avvika lite från ämnet var jag ett tag i min ungdom besatt av tanken på att se landskapsdjuret, lavskrika, för att de sades vara så tama att de kunde äta mat ur handen på en. Vad som kunde ha blivit ett vackert möte med naturen förblev dock en illusion. Kanske lika bra, ibland överträffar ju dikten verkligheten.

  8. tove skriver:

    Bege dig ut till havet sà kommer du garanterat att se kaprifol! Lukta pà den pà kvällen, dá luktar den väldigt gott!

  9. Dr. Acula skriver:

    Jag har sett linnea! Dock skulle jag inte säga att jag har en relation till den. Det har jag visserligen inte till prästkragen heller (flyttat från småland till malmö som så många andra). Har däremot aldrig sett en utter (landskapsdjuret), däremot mal (landskapsfisken). Landskapsflaggorna tycker jag är fina, men har bara sett skånes användas. Sen finns det ju landskapsstenar också, men där slutar min koll. Finns säkert massa andra grejs också man kan associera sig med? Landskapsrätter ja finns väl! Mmmmm mer åt mitt håll det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg