Hormonella p-medel bör verkligen inte vara gratis

9:09 18 Aug 2014

screaming_pills.jpg

Hej blekk har skrivit bra på sin blogg om miljöpartiets nya förslag att alla med livmödrar ska få gratis p-piller till de är 26 år. Hon har skrivit varför idén inte är särskilt bra plus om lite andra grejer som det i stället med nytta kan läggas mer krut på.

Jag är rätt anti hormonella p-medel trots att jag hade en hormonspiral i fem år som jag inte hade några kännbara problem av. Det var skönt att dra ut den, och jag gillar att ha kroppens egna rytm med ägglossning, pms och mens med allt vad det innebär. Jag gillar känslan av att min kropp är min, i nöd och lust.

Mina erfarenheter av hormonella p-medel i pillerform är dåliga. 

Det finns andra alternativ att ta till om man inte vill bli gravid. Avhållsamhet är till exempel en beprövad teknik som fungerar super. Sen finns det många fördelar med att låta kroppens rytm flöda fritt, för genom den kan man få bra hum om när man är fruktbar om man orkar sätta sig in i det. 

Jag tänker att när tiden är inne kommer jag att försöka lära barnen om ägglossning, fruktsamma dagar, spermiers livslängd och annat smått och gott. De har redan relativt bra koll på grunderna. Jag tror att jag var 18 när jag fick reda på att man bara är fetil ett dygn i månaden. Lite sent för en ganska basal grej som då pågått i min kropp i flera år, kan jag tycka. Jag vill att min dotter ska vara väl införstådd med hur menscykeln fungerar betydligt tidigare än så. 

Jag minns en kille i min klass som under sexualkunskapen kunde allt om kopparspiral eftersom hans mamma hade en. Alla skrattade åt honom och drog sedan elaka skämt om hans kunskaper som vi alla egentligen borde ha haft lite mer av. Mina barn får komma på nåt bra sätt att tackla problemet med ignoranta klasskompisar. Jag tänker att en lösning är att jag inte har någon spiral inne i tid för deras sexualundervisning.

Jag tycker inte att hormonella p-medel ska plockas bort från marknaden, men om de blev gratis och släpptes fritt så tror jag att det är ännu större risk att sjukvårdspersonal börjar slänga dessa medel efter folk utan att informera ordentligt om risker och alternativ. Det blir lite som ”den lata rekommendationen”.

Hormonpreparat är enligt mig aldrig någonting för gemene man att leka med. Särskilt inte när de hormonella p-medel som finns på marknaden idag är så otroligt opålitliga (när det gäller kroppens egna balans, alltså). 

 

 

 

 

 

 

 

En kommentar | “Hormonella p-medel bör verkligen inte vara gratis”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Maggan skriver:

    Alla säger jämt att ”det är okej att göra abort så länge man inte använder det som preventivmedel”. Jag skulle vilja veta mer om den metoden. Hur funkar det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG