När jag växte upp anföll bären från alla håll. Här i Göteborg finns inga bär alls?

8:00 19 Aug 2014

Jag är uppvuxen i skogen och där kunde man kunde inte springa barfota bakom huset utan att hela fötterna blev lila av blåbärssaft. Utan att veta om det bodde jag i nån form av bär-mecka. Bären ploppade upp överallt. Lingon, hjortron, hallon, sen kommer jag inte på några fler, det växte överallt. Jag levde Underbara Clara-skogs-idyll utan att ens blogga om alla goda såser som jag (inte) gjorde. Får nästan lite ångest när jag tänker på det. Jag klädde mig ju också i ”vintage”-kläder, dvs klänningar med kragar från 1800-talet! 

gammalkrage.jpg

Utklipp från två random skolfoton

Här där jag bor nu ser jag inga bär alls. Kanske mest för att jag inte springer omkring barfota i skogarna så att jag kan analysera färgfläckarna på fotsulan efteråt. Men jag ser verkligen aldrig bär. På sin höjd har jag siktat några nypon.

Det är kanske lite utanför sässongen nu men GÅR det att plocka bär från naturens skafferi i Göteborgstrakten? Jag bor i Kungälv till exempel. Går det att hitta några bär här, eller är allt utplockat av den tätbebodda befolkningen som florerar på vissa platser häromkring?

Jag önskar verkligen att jag visste mer om vad naturen har att erbjuda för alla som idkar allemansrätten. Jag läste till exempel i en bok att man kan äta vissa alger som växer längs kusten här. Men jag vet inte om jag skulle kunna med att plocka alger och göra till exempel ”Gretes algsoppa”, det känns så himla äckligt av nån anledning. ”Plocka helst algerna från infekterade små pölar då de har flest minaraler intakta”. 

Hur gör ni, är ni ofta ute i skogen och plockar bär och svamp, som ni sedan fryser in och myser med under vintern med tända ljus och en god bok?

14107_380108270377_647995377_4267790_3935633_n-1.jpg

I den här ”stugan” spenderade vi mycket av våra somrar. Där fanns både hjortron och blåbär överallt.

3 kommentarer | “När jag växte upp anföll bären från alla håll. Här i Göteborg finns inga bär alls?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anna R skriver:

    Jag är uppvuxen i Kungälv och jag visste typ inte ens om att bär växer på buskar förrän jag fyllde 19? Eller nu överdriver jag naturligtvis, men under min uppväxt i Kungälv har jag INTE EN ENDA GÅNG varit ute och plockat bär. Men kanske kan man åka till Fontin? Eller lite ut på landet? Men komarken alltså, nä där fanns det inte mycket bär att hämta, sanna mina ord.

  2. Hej Sonja skriver:

    Komarken är iofs enda stället häromkring där jag sett bär. Här har jag njutit av både krusbär och vinbär!

  3. Anna R skriver:

    Är det sant?! Nästa sommar ska jag leta. Var på komarken?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp