Är det rimligt att hunden kissar så ofta?

8:28 25 Sep 2014

yggte2wqd1qj6gcvuhhxobvgchvjnfvlysljeu3f3yq.jpg

Vår lånade hund Bella tvingar mig ut på promenad varje morgon. Det börjar med att vi följer barnen till skolan och sen fortsätter jag och Bella ytterligare en sväng. Men det är inte direkt bra träning eller ”motion” för egen del för Bella vill stanna och sniffa och kissa var femte meter. 

Är det normalt för hundar att kissa så ofta? Ibland ställer hon sig och sniffar på nån buske/lövhög i flera minuter och när jag drar otåligt i kopplet tittar hon på mig ”fuck off” ”get a life”. 

Jag är uppväxt med hundar och jag vet ju att de gärna märker revir men jag kan inte minnas att de hade en så omättbar längtan efter att täcka hela landsskapet med sitt urin. 

3cscvueprraotw1db0rsxdvarmet6jcesgsd18gcohu.jpg
Ungefär såhär ser hon ut fast mer vitt. 

Dessutom får jag dåligt samvete när jag drar i kopplet. Jag tänker att hon är som ett barn som vill utforska världen. Att hon alltid lever här och nu och ser livet som en lek, ett äventyr, som en tom målarduk som hon vill måla med gult och brunt så att alla andra hundar får se. 

Vad säger ni, är det rätt eller fel av mig att försöka få henne att gå lite snabbare? Ni som är hundexperter.

5 kommentarer | “Är det rimligt att hunden kissar så ofta?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. SpeLinnea skriver:

    Vilka vackra bilder du ritar!
    Hundar kan kissa svinofta, för att markera som du nämner. Om hon inte kan hålla tätt inomhus eller om hon kissar små droppar och verkar ha ont så kan det vara uvi. Också innan och vid löp kan tikar kissa mycket. Man brukar ha koll för att se om det förändras, om hon dricker mycket osv.

    Naturligtvis kan du uppmuntra till ett alternativt beteende för att hänga med dig. Kan varmt rekommendera Kikopup på youtube, hon har otroligt många bra tutorials som är grundade på ett positivt och schysst förhållningssätt till sin hund, och med vetenskapliga metoder. http://www.dogmantics.com

    ”Go sniff!”
    https://www.youtube.com/watch?v=5Kt_pi1z1sA

    ”Let’s go!”
    https://www.youtube.com/watch?v=Eo-L2qtD7MQ

  2. Hej Sonja skriver:

    Tack, att du gillar bilderna betyder allt för mig!

    Hon är en frisk hund som kan hålla tätare än mig  om det krävs av henne, 

    och tack för länktipsen! Hädanefter ska jag köra ”nu går vi”. 

    Dock att det här klickandet känns lite överkurs för mig i nuläget

  3. tove skriver:

    Jag trodde att hanhundar var sånna men inte tikar i lika stor utsträckning. Är du säker på att Bella är en tik? Eller är detta en inlärd föreställning jag har??? Jag var iaf ute och gick med en hanhund under några år och han kissade och luktade typ överallt!

  4. Sussi skriver:

    Kan nämna en sak om det där med urinvägsinfektion hos hund. Min hund har haft det några gånger och det är vanligt efter löp. En gång när hon hade det var inga ”allvarliga” symtom, hon kunde hålla tätt och betedde sig inte som att hon hade ont och var pigg däremot kissade hon var en miljon gånger när vi var ute och gick, när jag åkte och kollade för säkerhetsskull visade sig vara just urinvägsinfektion. Tänkte bara nämna det. Att det inte alltid behöver vara lika tydliga symtom hos alla hundar och de kan vara olika vid olika gånger. Men hon kanske alltid har kissat lika ofta och mycket?

    Tove: Tikar kan göra det också. Min hund kissar dessutom upp på buskar genom att stå på framtassarna och lyfta upp bakbenen. ”Jaha, du säger att jag inte kan kissa lika högt för att jag är tik? Kolla här då! *cirkuskissar*” Hehe.

  5. Terése skriver:

    Skulle väl inte kalla mig hundexpert, men du får ett långt seriöst svar ändå :P Har bara haft hanhund, och de har ju större tendens att kissa sig tomma, och försöka kissa så även när de är tomt i blåsan. Men har stött på tikar som är likadana, och de har varit väldigt ”bossiga” med andra hundar också. Gillar att bestämma hur lekarna skall gå till osv. Grejen är väl att ibland måste en ta sig snabbt från punkt A till B, och ibland så orkar en inte bara stå och glo var tionde meter. Så jag tycker inte du gör fel, men att en kan låta hunden kissa och nosa ordentligt i början av promenaden.

    Jag har kör sele på hunden, och sonika släpar med den om det inte gått att avbryta luktandet och kissandet med min inbjudande stämma. Om hunden är så fin att den även ger mig ögonkontakt när den har gett upp att gå med nosen i backen, så berömmer jag massor. För att förebygga att behöva släpa bort hunden så kan en vara lite roligare under promenaden själv, så att hunden inte tänker så mycket på att den vill kissa och nosa. Gå lite snabbare och med kortare koppel kan hjälpa också. Eller slänga på hunden en väska att bära, eller om den gillar att bära på pinnar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG