Mitt & barnens betyg på 1000 år till julafton

5:08 7 Dec 2015

Barnen har visat noll intresse för att följa julkalendern så jag har inte haft nån anledning att bilda en åsikt om dito. Skönt. Men nu har vi på mitt bevåg sett alla avsnitt trots detta och jag tänker väl som så här: 

Den handlar inte över huvud taget om julen. Förutom att den utspelar sig vid ett två centimeters lager snö ibland så är det inget som indikerar på julfeeling över huvud taget. 

Och är huvudpersonerna ens kristna? Förutom att karaktärerna vid nåt tillfälle nästan betalade tioendet till kyrkan så finns det inget som tyder på det. 

Annars så är serien ganska kul i sina stunder, både jag och mina barn har skrattat flera gånger.

Det som sänker upplevelsen något är obehaget som man känner när barnen i serien talar typ rikssvenska. Att det ens finns barn som pratar på det här viset förbryllar mig, jag undrar var dom finns förutom i tv. Bildas dom ur väggarna hemma hos en talpedagog som bor ”innanför tullarna”? Men även fast det är lite läskigt så är det ändå nåt som alla utanför Stockholm har blivit tvugna att lära sig att leva med när det kommer till SVT-produktioner.

Ja och sen är det väl lite det här att Erik Haags gestaltningar känns lite sådär gammel-Fred-Flinta-aktiga också. Han är typ en replica av Fred Flinta / According to Jim-Jim / Kurt Olsson, och det är en gestalning av familjefäder som blivit lite överanvänd kan jag tycka. 

Eller som nån annan uttryckte det (och jag är alltså rätt säker på att hon med ”alla” menar ”många”, med ”hatar” menar ”är rätt trött på” och att hon med ”Erik Haag” menar ”rollen som Erik Haag gör”) : 

img_0235.jpg

tusen-ar-till-julafton-start-ep1-jpg.jpg

MITT BETYG: Stark 3 av 5
BARNENS BETYG: Stark 4 av 5

PS. Jag glömde ju att nämna hur lärorik årets julkalender är. Det är förstås en viktig del av upplägget. Kul att lära sig något nytt! DS. 

3 kommentarer | “Mitt & barnens betyg på 1000 år till julafton”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Theresia skriver:

    Jag gillar den skarpt och även min 7-åriga dotter. Det enda jag inte gillar är att de kommer berätta i detalj om hur barn blir till i avsnitt 21. Känns som att det kan bli ganska tokigt för en hel del barn. Men jag har ju inte sett det än, bara läst om det.

  2. Ida skriver:

    Förstår inte din fråga om huruvida huvudpersonerna är kristna eller inte? Vad spelar det för roll?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg