Svar på Ellen Haglunds kritik på Vit Jul-kampanjen

11:01 19 Dec 2015

nubbe_avsta.jpg

Min favvo-tmblrbloggare Ellen Haglund har skrivit på aftonbladet debatt att ”Vit jul” är en verkningslös kampanj som moraliserar och skuldbelägger föräldrar som inte har några alkoholproblem samtidigt som den inte hjälper dom som verkligen behöver.

Och jag tycker att det är ett bra debattinlägg men jag har ändå några invändningar:

”Ingen äger julen” skriver Haglund och menar att julen inte är barnens. Sant, fast julen är megafäst vid barnen oavsett. Vem är det man köper mest klappar till, till vilka är de flesta julkalendrar riktade mot? För vilka är det som man fortsätter göda illusionen om tomten (som jag avskyr) och vilka är det som för det mesta lussar? Vem är det man firar på jul, vem var det som lindades och lades i en krubba? 

– Det är klart att stress och trötthet i juletider är värre än ett måttligt och harmlöst drickande! Och när hon skriver det så känns det så självklart att den här delen av julen inte är riktigt klok och värd att belysa för både barn och vuxnas skull. Men det är knappast IOGT-NTOs sak. Dom är ju en nykterhetsorganisation

– Hon skriver att dom med riktiga problem med alkohol inte kommer att skippa nubben för att andra avstår. Och jag vill veta hur hon kan vara så säker på det? Det är klart att inte alla avstår, kanske inte ens många med problem avstår. Men jag är rätt säker på att nån gör det. Punktkampanjer är inte tänkta att fungera som mirakulösa bot på ett jätteproblem. Poängen är snarare att så frön hos dom som redan är sjuka, hos såna som skulle kunna bli samt uppmuntra folk som redan är i princip nyktra att fortsätta vara det.

– IOGT-NTO har som mål (antar jag) att så många som möjligt ska avstå alkohol. Dom är som sagt en nykterhetsorganisation, och förmodligen resonerar dom att ju fler nykterhetsambassadörer som finns utspridda, desto fler skippar nedbrytande dryckesvanor i längden. Det finns helt klart många människor som måttlighetsdricker ansvarsfullt – men jag har förståelse för varför IOGT-NTO inte har valt att fokusera på denna grupp. Jag har även förståelse för att dom har utelämnat ämnen som julklappskonsumtion, skinkätande och julgodis.

Sen är kanske kampanjen moraliserande, jag vet bara inte om jag ser nåt problem med det. Jag är nog mer oroad över hur folk dricker än vad jag är över moraliserande kring drickande. Jag menar har ni varit ute en lördag natt på Avenyn nån gång? 

images.jpg

Och skuldbelägger kampanjen folk som dricker problemfritt? Ja en del som tillhör denna grupp säger det och det kan man ju inte avfärda som struntprat. Men jag tycker nog att man kan tåla att prova tanken på om man verkligen är så bra på att dricka som man tror. Det kanske kan anses som grymt och elakt att uppmanas att reflektera kring dryckesvanor men kommer man fram till att det fungerar bra så är det väl bara att fortsätta. 

Läs även: God nykter Jul! 

4 kommentarer | “Svar på Ellen Haglunds kritik på Vit Jul-kampanjen”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. anders skriver:

  Mycket bra skrivet!

 2. Rupert skriver:

  ”Jul, eller jól som det hette, firades kring vintersolståndet, alltså den tid på året du ljuset kommer åter. Detta är alltså bara en i mängden av årstidsfester knuten till en speciell tid på året.
  Ett av Odens många tillnamn är för övrigt Jólnir, han har alltså varit knuten till julen och julfirandet.

  Julfirandets viktigaste inslag verkar ha varit – som uttrycket ”dricka jul” också antyder – den rituella öldrickningen, dryckesoffret för gott år och frid/fred.
  Slaktoffer förekom troligen också i form av svinslakt. Den traditionella julmaten med skinka, grisfötter och ett svinhuvud på bordet kan ha väldigt gamla anor.”

  Så det där med barnens högtid är nog lite fel, såvida inte barnen som avses är födda till alkoholister ;)

  God Jul på dig Sonja, ett Gott Nytt år med för den delen. Jag återkommer med den vanliga harangen klagomål efter nyår ;)

 3. Daniel skriver:

  Kan man inte avstå alkohol (eller något annat) för någon annans skull har man problem. Inte bara med alkohol utan även med empati och själviskhet.

 4. Hatchetface skriver:

  Minns att jag läste detta för ett år sen och det var så himla bra! Och det är faktiskt sant att några människor med alkoholproblem undviker att dricka. Min moster gjorde det till en utmaning tillsammans med min morbror som har alkoholproblem när de läste om detta. Det jag tänker vit jul faktiskt kan göra är att så ett frö som du skriver. Jag tror t ex att människor med alkoholproblem de inte berättat om kan göra det till en grej, en anledning som gjort att de inte behöver outa sitt missbruk på jul. Ex på situation med en kompis familj; Hennes förälder har ett missbruk. Barnen vet om detta men pratar inte om det, det är hysch hysch och förra året försökte en ingift anhörig truga på att hen skulle ta en snaps. Men då kan ju faktiskt göra det till en utmaning. Kanske låter överpositiv men jag tror faktiskt det, har ju sett det själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp