5 spännande saker som jag hade missat med kristendomen

12:49 25 Dec 2015

dop.jpgI kväll firade jag min första julafton som kristen och för första julen i mitt liv fattar jag vad julsångerna om Jesusbarnet handlar om. Det finns så mycket med kristendomen som jag har missat!

Här är en lista fem spännande saker som jag hade missat med kristendomen:

jesus_lever.jpg

1. Att Jesus lever
Av nån anledning hade jag missat delen av evangelierna där Jesus återuppstår, vandrar omkring både här och där, för att sedan stiga upp till himlen – inte som en döing, utan levande och vid sitt sinnes fulla bruk. Jag hade på nåt sätt fastnat vid att han var död eller åtminstone väldigt svår att få tag på. Det första som hände när jag blev kristen var att hela mitt inre typ sjöng Jesus lever och att han är med mig och att han är glad för att jag äntligen har tagit emot honom. Ja jag vet, det låter lite galet, men det är som det ska och ingen upptäckt har gjort mig gladare och det gör det värt att berätta om.

tro_och_berg.jpg

2. Att Gud är personlig, levande och att han talar till oss idag
Förr trodde jag att alla kristna bestämde sig för att tro på det som står i Bibeln utan att få minsta bevis eller bekräftelse för att det är sant. Jag tänkte att naiva och eventuellt hjärntvättade kristna trodde på en ”halvsann” bok i rent godtycke och jag tyckte att det var så himla synd om dom att allt övertygande hände för tusentals år sen men aldrig nu. Jag hade fel!
Gud verkar nu, idag, på många sätt, precis som han gjorde förr, och han gör det med styrka och många gånger med överväldigande tydlighet och för många många människor, däribland lilla jag. Och nu förstår jag: det är inte synd om kristna.

dop.jpg

3. Att Helige Ande är jätteviktig
Jag hade knappt hört talas om Helige Ande innan jag blev kristen så jag hade absolut ingen aning om hur viktig helige Ande är. Jag trodde att Anden var kyrkans femte hjul, nån som prästen var tvungen att mumla fram lite hastigt vid dop även fast han egentligen ville slippa för att spara tid. Men så är det inte. Helige Ande är en kommunikationshjälp och guide typ som möjliggör meningsfull kommunikation mellan mig och resten av treenigheten (se punkt 1 och 2 och 4) och det är oumbärligt. Jag personligen vet inte vad jag skulle ta mig till utan Anden, ärligt. 

bibelbok.jpg

4. Att bibeln inte är en vanlig bok
Innan jag blev kristen så ansåg jag att Bibeln var en vanlig bok, typ klok, intressant och viktig men ändå bara en ovanligt lång bok.
Nu vet jag att bibeln talar till mig och berör mig på ett personligt plan. Det är som att mitt lilla ynka liv är invävt i detta bombastiska och berömda storverk. Jag är en del av bibeln, och dess texter är en del av mig. Jag förstår inte hela bibeln bara för att jag har blivit kristen, men jag förstår den på ett annat sätt. Det är som att orden har liv och att läsa den kan ge mig en frid och kraft som är svår att förklara. Bibeln sitter på en intelligens utan motstycke och det är så mycket som rör sig i den både i högt och lågt, samtidigt. Så nä Bibeln är ingen vanlig bok. 

klassisk.jpg

5. Att Jesus är svaret på allt som jag har letat och längtat efter 
Jag har ofta fått höra att alla stora religioner och andliga ledare i grunden är ungefär sak samma eftersom dom alla predikar om kärlek, och jag har köpt detta och tyckt att det verkar trovärdigt. I och med detta har jag tänkt att alla religioner är ungefär lika rätt eller fel. Det var inte förrän jag i desperation uppriktigt bad Jesus om hjälp som jag förstod att han är precis den han utger sig för att vara: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig” säger han i Bibeln Joh 14:6. Jag kommer inte hem dit jag alltid längtat genom goda gärningar, positivt tänkande eller för att jag typ lär mig meditera jättebra. Jag behöver Jesus.

Förr tyckte jag att Jesus var uppblåst när han sa att vägen till Gud går genom honom och jag tyckte att kristna var ännu värre när dom repeterade vad han sagt. Jag tyckte inte att det var schysst mot andra religioner. Men nu repeterar även jag orden och jag gör det med glädje på grund av vad orden betyder. Vi är älskade, vi är efterlängtade, vi är räddade och vägen hem ligger öppen och klar. 

Det finns så klart många fler upptäckter som jag vill berätta om och jag upptäcker nya grejer hela tiden. Men det här får räcka för denna gång.

GOD JUL!

Och kom ihåg att bibeln inte är känd för att bli tolkad entydigt. Det jag menar är så klart att det här är min syn och tolkning och att jag inte talar för alla kristna. 

Läs även:Jag är kristen nu” och ”En ny näringsrik kost” 

28 kommentarer | “5 spännande saker som jag hade missat med kristendomen”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Ida skriver:

  Tack för att du delar med dig av din resa!

 2. Mannewoobie skriver:

  Väl skrivet och God jul (nu med en större innebörd)!

 3. Malin skriver:

  Mycket bra summerat! En god och välsignad jul önskar jag dig! :)

 4. Lova Kopp skriver:

  Vad underbart att du hittat Jesus <3

 5. L skriver:

  Heja dig!

 6. Alf skriver:

  Fantastiskt, håller med till 100 %. Önskar att alla skulle inse att Jesus LEVER!

 7. Theresia skriver:

  Såå bra! Älskade framförallt – det är inte synd om kristna. Jag är ju kristen för att det är det absolut bästa i mitt liv och det jag minst av allt vill vara utan. :)

 8. Florentino skriver:

  Hej !
  Vad bra att du tror på Herren ,
  Men det skulle vara fin om du uppforskar lite till skrifterna ,
  Exempel om dopet , Varför är alla döpta i Skrifterna i JESUS KRISTI namn ? Och de Critsna nu gör i Faders etc ,
  Varför döper vi oss? MM
  Gud Välsigna Dig

 9. Theresia skriver:

  Florentino
  ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn”
  ‭‭Matteusevangeliet‬ ‭28:19‬ ‭SFB15‬‬
  http://bible.com/1223/mat.28.19.sfb15

 10. A skriver:

  Så enkelt skrivet och man vet att det är från ditt hjärta, och så sant.. Tack Jesus

 11. Aden skriver:

  Åt du julskinka till jul? Kristna skall ej äta gris enligt bibeln. Det är en synd.

 12. Marit skriver:

  Hej Sonja!
  Så glad jag blir för att du blivit kristen och att du berättar om din tro på ett så bra sätt!
  Jag önskar dig Guds välsignelse och hans ledning i ditt fortsatta liv med Jesus.

 13. Linnéa Kero skriver:

  Wow, vilket härligt vittnesbörd! Tack för att du delar med dig (:

 14. Maria Edblom Tauson skriver:

  Så bra skrivet! Jag känner så igen mig från min egna resa som vuxen och nyfrälst. Det är en helt ny värld som öppnar sig då man släpper in Jesus i sitt liv. All välsignelse till dig och de dina.

 15. Kaleb skriver:

  Tack blev så glad på något sätt att läsa det eller jag blev faktiskt jätteglad och kunde inte förstå varför, o jag är fortfarande glad.

 16. Ex kristen skriver:

  Problemet är att det inte fungerar… man tror och inbillar sig det, sedan kommer livet ifatt en och man förstår att allt var lögn…

  Tyvärr himlen är tom och ingen gud som lyssnar. Har gjort en resa som din men sett avvägarna och slutligen sanningen.

  Bibelns orginaltext finns inte kvar, kopiorna motsäger varandra och i kyrkohstorien är de kristna hemska.

  Jag har sett folk vråla, sk profetia, att herren kommer snart, mycker snart, well väntat i 30 år, inget hänt ännu…

  Ps glöm inte det oreserverde stödet till Israel, lite arbhat är ok som kristen tydligen, iaf i livets hord och påskrörelsen…

  Homosexuell? Helvet väntar…. allvarligt please….

 17. Hej Sonja skriver:

  Tack för alla kommentarer och all respons! Läser alltihop. Befinner mig just nu i Vilhelmina och sitter och myser mitt i snön :) Jag är välsignad, och jag önskar samma sak till alla er!

 18. Monnna skriver:

  Hej och god fortsättning! Måste tipsa om en bibel-läsar-app. Den heter first5 och som namnet hintar om går den ut på att ge dagens första fem minuter till Guds ord. Minns att man som ”nyfödd” kristen tyckte att ALLT i Bibeln studsade mot hornhinnorna (in a good way), men sen börjar man längta efter undervisning som går lite på djupet kanske. Tips tips! Och kram <3

 19. Tony Malmqvist skriver:

  Vad är härligt och roligt det var att läsa om detta.Önska dig Guds rika välsignelse i din nya och spännande resa. :) Läs gärna min blogg där jag skriver mycket om just kristen tro. Här. http://jagenkristen.wordpress.com

 20. Lotta skriver:

  Härligt vittnesbörd, Gud är god!

 21. Gulan skriver:

  Härligt. Härligt vittnesbörd. Av din insiktsfulla beskrivning förstår man att du fått uppleva det övernaturliga som sker när en person blir frälst och ögonen öppnas. Förvandlingen som sker i sinnet och själen när man blir en ny skapelse och får en ny insikt om tillvaron, om livets mening, och om Bibeln. Och inte minst att få kärleken till Jesus.

 22. Curt skriver:

  Haha, jag förstår verkligen inte den här sarkasmen om det nu är ironiskt dvs. Alla punkterna hör ju till grundskoleutbildningen så därav verkar det orimligt att du vore seriös. Hade varit rejält sunkigt om du skrev såhär om Islam så varför är det okej att dela ut den här kängan till kristendomen? Obs, ber om ursäkt om du mot förmodan är seriös.

  /trollad

 23. Hej Sonja skriver:

  Hej igen Curt! Många av dom här grejerna har jag så klart hört tidigare men jag har ändå missat dom eftersom jag inte har lyssnat/förstått/varit intresserad.

 24. Gulan skriver:

  Curt, hur kunde du tro att det här eventuellt var sarkastiskt skrivet, det Sonja skrev med 5 punkter? Vilken dålig människokännedom du tycks ha.

  Det var i allra högsta grad genuint. Och ”grundskoleutbildning”, well, om det ändå vore så bra. Kristenheten i Sverige är inte mycket att hänga i granen, med liberalteologi, avfall, otro, falsk ekumenik, kristna som anpassar sig efter världen, gudstjänster som liknar disco – och i andra änden; troslära, gärningslära, bedrägeri, låtsashelanden, pengarhunger, kränkningar.

  Jag tycker de 5 punkterna visar på en klarsynthet och sann förståelse av den kristna tron och det kristna livet, särskilt för en som nyligen blivit frälst. Man förstår att hon blivit bemött av Jesus, miraklet att få sina ögon öppnade (de kan stängas igen tyvärr, vilket ofta sker bland kristna i Sverige).

  Vad är det för känga du pratar om? Och jämförelsen ifall hon istället skrivit om islam?
  Jag förstår ingenting. Har jag missat något. Är det något annat än de 5 punkterna du syftar på?

 25. irene skriver:

  Riktigt God jul och Gott nytt år!

 26. Ronny skriver:

  Jhon 14:6 Jesus svarade honom: Jag är vägen och saningen och livet ; ingen kommer till Fadern utom genom mig.

  Det löftet från Gud i en kristen bok gjorde mig övertygad om att Gud fanns…Efter många andras vittnesbörd och kristna böcker och en del jag hört från bibeln i övrigt…Börjat övertyga mig om att Gud nog fanns…

  Men när jag läste Jhon 14:6 här ovan så vart jag övertygad om Guds exsitens .Och bad och blev frälst.

  Sanningen från andras vittnesbörd om Jesus och i Guds Ord i bibeln övertygade mig…Jag älskar ditt vittnesbörd.För du är verkligen frälst….Gud välsigne dig och Guds frid med Gud .Ronny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg