Jag fick stå vid skampålen

4:54 30 Jan 2016

Jag har gjort det mer bildligt talat tidigare men idag provade jag att stå vid en bokstavlig skampåle. Medan jag stod där kunde folk efter eget godtycke spotta och slänga ruttna grönsaker och glåpord på mig.

lödöse museum, skampåle

Men det var det ingen som gjorde, inte ens min egna familj, utan jag fick stå där i fred och harmoni och jag kunde gå precis när jag ville.

skampåle

Men det är klart att efter ett tag svimmade jag ändå av och nästan dog.

Efter det gick vi och kollade på medeltida Lödöse i miniatyr och jag blev sugen på att prova medeltiden, det såg så himla mysigt ut!

småstad lödöse

Jag kan ha viss förståelse till varför en del människor blir helt besatta av medeltiden. Ni vet såna som lär sig spela flöjt, jonglera med eld och syr åt sig kläder av ihopklaffsad ull så att dom en vecka varje år kan springa omkring vid Bohus fästning, tugga barkbröd och tala i gåtor.

Jag tror dock inte att det var så himla roligt att leva på den tiden. Mänskliga rättigheter låg inte högt i kurs och folk hade dålig koll på hur man sköter sin hygien. Läkarna var också fruktansvärt dåliga.

Stället vi var på heter Lödöse museum och jag kan rekommendera fler att gå dit. Det var fri entré och fri parkering så man behöver inte ha en bra ekonomi för att få delta i vårt kulturarv eller vad man ska kalla det.

+ Det bästa med Lödöse museum
Skampålen

– Det sämsta med Lödöse museum
När vi gick fel och hamnade på ett barnkalas

 

5 kommentarer | “Jag fick stå vid skampålen”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Maggan skriver:

  Åh jag älskar medeltiden! Begäret av medeltid förstärks då jag känner att jag vill bort från den här världen. Just nu plöjer jag samtliga medeltidsfilmer av varierad kvalitet. Jag har också nåt konstigt feltänk, för jag har blivit matad från fantasy/medeltid att ska man ut på spännande äventyr så ska man bara gå rakt ut i skogen, men så funkar det inte i verkligheten. Kanske var därför som jag hamnade i inlandet, länsbuss 4 timmar rakt genom skogen istället för alla andra som flyttar till t ex Berlin då dom blir less.

  1. Hej Sonja skriver:

   På medeltiden så var det mesta skog så det är inte så konstigt att man fann äventyr i skogen. Men störst risk var nog att man blev dödad av vargar eller dog i en enkel infektion. Jag tycker hur som helst att det verkar vettigare att sätta sig fyra timmar rakt genom skogen i stället för att åka till Berlin. Berlin verkar jättejobbigt.

   1. M skriver:

    Kan också medeltidsromantisera ibland, men tänker sen på digerdöden, häxprocesser och feodalsamhället. Samt att de, förutom att dö av helt onödiga saker pga ingen antibiotika etc, måste haft så himla ont hela livet: dåligt läkta benbrott, fel-/undernäring, ingen lindring vid tand-/huvud-/mag-/öronvärk, obehandlade krämpor av alla slag som man bara fick gå med, samt arbeta all vaken tid för att nästan (inte) överleva.. Men de slapp fula syntetkläder med obeskrivliga prints på..

 2. Janne skriver:

  Busshållplatsen Eriksdal vid Bohus Fästning kallas också för skampålen. Detta är myntat pga att det är billigare att åka därifrån jämfört med inne i Kungälv…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp