Leonardio DiCaprio är miljörörelsens sämsta poster boy

12:57 1 Mar 2016

Leonardo DiCaprio vann äntligen en Oscar. Vinsten i sig var en lågoddsare och det var inte heller till någons förvåning att DiCaprio ägnade sina – numera begränsade – tacktalsminuter åt sin favvofråga: KLIMATET!

Det är inte första gången DiCaprio pratar om klimatet. Han har till och med gjort en dokumentärfilm om det.

Det är på många sätt lovordat för en av Hollywoods största att strunta i småsaker som att tacka kamermännen och istället fokusera på en viktigare fråga. Ändå är det något som svider. DiCaprios tal kommer inte innebära att jag slutar flyga, äta kött eller bry mig mer om de stackars människor vars öar i indiska oceanen kommer att sjunka som en följd av klimatförändringar. Om något vill jag göra tvärtom det DiCaprio advokterar.

Leonardio DiCaprios tacktal får mig att vilja föda upp antibiotikaresistenta belgian blues som betar runt omkring mitt alldeles egna kolkraftverk. På fältet bredvid ska jag odla genomodifierade grödor i ett mönster som från några kilometers håll kan avläsas: FUCK YOU LEONARDO!

Varför? Det kokar egentligen ner till ett problem med miljörörelsens image. Det finns inga som är så lätta att hata som självgoda profeter som listat ut sanningen. Och miljörörelsens kärna är den typen av människor. Det enda som skiljer Leonardo DiCaprio från Greenpeace-rastafari-männen eller programledarna i Vegorätt är utseende och inkomst. Det som förenar dem är att de har NOLL likeability.

Vad som är bekymmersamt för miljörörelsen är att det här är ett cirkulärt problem. Så fort en kändis börjar BRINNA för miljön och påpekar det i varenda jävla tal så sjunker hens likeability. Ta kändisvärldens mest lajkäbbal person just nu, typ Alicia Vikander. Vi älskar att älska henne. Men hade hon ägnat sitt oscarstal åt korallrevens förtvining istället för att vinka hem till Sverige hade det varit långt ifrån samma sak.

Så vad behöver miljörörelsen och Leonardio DiCaprio göra?

Jag tror egentligen är att det är rätt så enkelt. Sluta tro att ni kan rädda världen. Det kan ni inte. Det är TUSEN gånger mer sannolikt att nån iransk 17-åring kommer på en evig källa till energi än att ni lyckas övertyga folk att sluta äta kött, sluta flyga, sluta åka bil och sluta köpa saker de egentligen inte behöver.

Om ni bara tar det där klivet ner från hästen kommer ert uppdrag att bli såååå mycket enklare.

/Filip

 

dicaprio

 

13 kommentarer | “Leonardio DiCaprio är miljörörelsens sämsta poster boy”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Nils skriver:

    Ändå roligt, och säkert lite sant också…

  2. Charlotte skriver:

    ”While societies may differ on what it means to be moral, they agree that it is good to be so. Yet anecdotal evidence suggests that overtly moral behavior can elicit annoyance and ridicule rather than admiration and respect”

    Kan vara värt att läsa. Människor älskar att hata andra som tar sitt moraliska ansvar. Go Leo som bryr sig.

    http://scholar.harvard.edu/files/juliaminson/files/do-gooder_derogation.pdf?m=1382294457

  3. Albin skriver:

    Inte för att jag är någon predikare för bättre miljö, inte heller är jag intresserad av det. Men vad han Leo och hans skägg gör är att upplysa människor om detta, inspirera folk till att agera. Även om varken du eller jag är en följare, så är han en ledare. Och är det ngt vi vet om USA och dess medborgare är att de är suckers för Hollywood och kändisar.

    Han har garanterat större inverkan på miljön och samhället än ditt miljövänligt skrivna inlägg.

  4. BULL SHIT skriver:

    Din mentalitet är outvecklad och förvånande. Om nått så borde du uppmuntra en bättre framtid istället för att bojkotta dem som gör det.

    Snälla, kan nån sätta på Karin och ge henne lite blommor, lilla flickan behöver kärlek…ta en promenad i naturen för fan.

  5. Jessi skriver:

    Haha asså hur gammal är du? Så fruktansvärt patetiskt skrivet. Sen när var det coolt att vilja ta död på vår planet och dess liv?

    Alla kan vi inte vara suckers för ett liv i förnekelse.
    Men fortsätt du på ditt sätt. Du kommer nog växa ifrån det om några år du med.

  6. Nicki skriver:

    Har du inte viktigare saker att lägga din irritation och tid på än att DiCaprio är miljöaktivist?
    Tex att bli en någorlunda sympatisk person när du växer upp? Om det nu finns en värld då, med tanke på din inställning på hållbarhet.. Bara en legitim fråga.

  7. Sonja skriver:

    Hela det här inlägget typ cirkulerar kring att han borde vilja vara lajkäbbel för nåt anonymt tufft gäng, men jag tror att det finns en hel del människor som bryr sig mer om andra saker. Och han bryr sig tydligen mer om miljön. Good for him.

  8. Anna Eriksson skriver:

    Va? Det här var det märkligaste jag läst. Kan inte komma på någonting dåligt med att Leo engagerar sig för mänsklighetens överlevnad. Det är väl en jävla tur att människor med stort inflytande engagerar sig.

  9. Eva skriver:

    ärligt? Töntigaste inlägget ever

  10. Simon skriver:

    Usch detta var det dummaste jag läst. Företag spenderar miljontals dollar för få populära, offentliga personer att sätta deras ansikte på deras produkter och nu påstår att förebilder inte kan påverka folk…

    Suck. Du verkar vilja att ”kändisar” skall spela stendumma och bara bry sig om hur deras pattar ser ut i klänningen de köpt för 20.000 dollar.

    Att du också blir så provocerad av DiCaprios miljöintresse att du vill skada miljön säger mer om dig.

  11. Elin skriver:

    Men kompis hallå.
    Detta inlägg är ju lika bakåtsträvande som att påstå att feminister har hår under armarna och vegetarianer äter frukost på höbalar som i vegorätt.
    Alla som på något sätt uppmanar till att ta ansvar till vår planets framtid kan väl omöjligt vara negativt?

  12. Johan skriver:

    Haha, det här var det töntigaste jag har läst. Ja, nånsin tror jag. Förhoppningsvis växer du upp så småningom och raderar din text för den är pinsam. Alltså jättepinsam. Nu ska jag sluta följa Nöjesguiden så jag slipper rappakalja av den här sorten i fortsättningen.

  13. 토토사이트 skriver:

    It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game ->-> 토토사이트.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG