En julbordstragedi i sju turer

2:43 23 Dec 2021

I en veckas tid har du spenderat dina dagar med att brottas med andra trasiga själar på Drottninggatan. Ni ska alla fram till samma hylla och titta på samma fula grej som ska bli en dålig julklapp som ingen egentligen vill ha. Om det här inte gjort att du hamnat i en riktigt god julstämning så vet jag inte vad. 

Nu ska du på julbord. Du kommer först för du är duktig men det är det bara du som bryr dig om. Du har sprungit från bussen och står och eftersvettas med din mamma och pappa i hallen. Mamma har bakat i fyra dagar. Hennes ögon är röda av sömnbrist och vetemjöl.

Pling plong. Nu kommer din storebror och hans nya flickvän. Och din lillasyster och hennes nya pojkvän. De glada paren försvinner in i matsalen. 

Tur ett: Brännvinsbord  

Du tycker sill är skitäckligt så du äter bara knäckebröd med smör på under julbordets första tur. Detta beteende räknas som lågstatus i din familj. Din lillasyster äter inte heller sillen vilket gör det hela ännu värre. 

Ni dricker snaps. Du dricker hela på en gång. Det var förstås fel. De tre paren ger dig alla varsin menande blick. En besviken, en orolig och en ömmande. De andra ställer ner sina halvfulla snapsglas. Du fyller på ditt igen. 

Bredvid dig är det dukat för en till person. Du frågar vem mer som kommer men din mamma skrattar bara och sen börjar din storebror och hans tjej sjunga räven raskar över isen. Det finns tydligen trehundra verser. Du får en till snaps. Alla som är ihop älskar att sjunga. 

Tur två: Kalla fisk- och äggrätter 

Du går ut i kvinnorummet även kallat köket ihop med de andra kvinnorna för att duka av och duka in. Tillsammans med de andra jämnduktiga kvinnorna diskar ni jättefort. Viktigt att hålla käften så jobbet blir gjort. Precis så som baby Jesus ville ha det. 

Ni skrubbar rödbetssallad från småfat och plockar fram mer snaps. Från matsalen hade det kunnat komma cigarrök men det gör det inte för ni har brandvarnare där inne och så röker ingen i din familj. 

Pling plong igen. Din mamma försvinner ut i hallen och skriker till som en stucken gris (julskinka serveras inte förrän i nästa tur). När hon kommer in i köket igen så står det en långsmal man bredvid henne. Han frågar om det är bra med dig. Du säger japp hur är det själv medan du bläddrar i huvudet efter namn som skulle kunna tillhöra det intetsägande ansiktet. Pär? Håkan? Ingen aning. Han har på sig en likadan kappa som din farmor.

Den lediga platsen mittemot din tas i besittning av den okända människan. Han täcker hela sin tallrik med gravlax och äggsallad och ler mot dig. Två saker man absolut inte bör utföra samtidigt. 

Tur tre: Kallskuret kött och patéer 

Du tänker att mannen mittemot dig kanske din mammas kusin. Dom är ganska lika och du har för dig att hon har en sådan. Du överväger att fråga honom men alla andra verkar finna hans närvaro självklar så du törs inte. Han har ägg i skägget men du väntar lite med att säga något om det. 

Du äter upp din paté och frågar om din lillasyster kan komma med ut i vardagsrummet. Just när du ska fråga henne vem fan som sitter bredvid dig så kommer hennes pojkvän lufsande efter. Han sätter sig som en jättebebis i hennes knä. De båda ler. Du lämnar rummet. 

När du återvänder till matsalen så tar din mamma bilder på sig själv ihop med den okända mannen. Ägget i skägget tindrar i blixten från kameran. Du undrar om du blivit tokig.  

Tur fyra: Det småvarma

Mamma frågar vad du ska göra i höst när din skola tar slut. Alla kring bordet slutar lyssna och du säger att du funderar på att sälja din ena njure. Den okända mannen säger att du klarar precis allt medan han tar den sista prinskorven. Du har ägg i skägget säger du som svar. Han fnissar och sträcker fram hakan mot dig, som om du förväntas dyka in och peta bort det. Du förstår att det inte är du själv som blivit tokig utan mannen vid din sida. Efter en oändligt lång stund drar han tillbaka hakan med ägget. 

Tur fem: Ostar och portvin

Att vara kvinna är att leva med en omättlig hunger efter att vara riktigt skicklig på att ge bra paket. De ska vara personliga och roliga och gärna för dyra. Du har köpt jättebra grejer till alla förutom äggmannen. Du säger att du inte visste att han skulle komma och alla vid bordet skrattar. Du har aldrig känt dig så ensam. 

Din mamma har köpt en tröja till dig. Hon säger att det finns kvitto ifall den är för liten. Eller för stor, fyller din storebrors tjej i. Plötsligt blev det ett feministiskt julbord. 

Du tittar ner och ser hur äggmannens skrynkliga servett bredvid tallriken sakta viks upp och inuti avslöjas en bit kött han inte lyckats tugga igenom. Du tittar på hans tänder och kan inte äta upp den sista biten Roquefort på din tallrik. 

I utkanten av ditt synfält kommer ett litet skakigt kuvert åkandes. Det är han bredvid dig som sticker fram ett knöligt paket med ditt namn på. Du tar frågande emot det. Ditt namn står följt av äggmannens namn. Du tittar dig omkring och paren kring bordet tittar alla mot ditt håll. Det är bara du som fått ett kuvert. Alla tittar förväntansfullt på medan du öppnar ditt biokort med 300 kr.

Tur sex: Dessert 

Mannen hoppar närmare med stolen så era ben snuddar vid varandra. Du tittar på honom och han ler tillbaka med sina små tänder. Nu har du till och med hans namn men kan ändå inte placera honom och det har gått alldeles för lång tid för att fråga. 

Du sätter din Ris à la Malta i halsen när han lägger sin kallsvettiga hand på ditt lår. Nu orkar du inte utsätta dig för detta längre utan tackar alla för en underbar kväll. Det är synd att den måste ta slut så tidigt säger du. Han bredvid dig säger att han håller med. Du får inte ens ha dina egna åsikter i fred längre. Du reser sig och går direkt till hallen.  

Tur sju: Konfekt

Med ena handen sätter du på dig dina kängor och med andra tar du emot knäck, polkagris och ischoklad som din mamma insisterar om att du ska ta med dig på bussen. När du ska stänga ytterdörren är något i vägen. Det är en långsmal sak. Det är din bordsgrannes sko. Du ursäktar den klämda foten och han försöker skratta bort det. Han försöker småprata hela vägen till bussen och när du förstår att ni båda ska ta 4an säger du förlåt men jag måste verkligen ringa min polare. Han säger ja visst och du sätter dig två säten bort. Du låtsas prata i telefon tills bussen stannar vid Tekniska Högskolan och du går av. Han ler mot dig och följer dig av bussen. Du småspringer hela vägen hem. När du kommer fram till din ytterdörr blir du påmind om något du lyckats förtränga hela kvällen. Där står inte ett namn utan två. Äggmannen ler när han låser upp och släpper in dig. 

4 kommentarer | “En julbordstragedi i sju turer”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Alma skriver:

  snälla skriv en bok

 2. Coronakingen skriver:

  Du är för bra för Sverige. Vi förtjänar dig inte.

  1. Lucia Haag skriver:

   Love you!

 3. Mia skriver:

  Fantastiskt! Lotta hade inte fel om att du är the next big thing :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg