Spela aldrig Shoreline

6:00 29 Dec 2016

Det ofattbara har hänt igen. Någon har spelat Shoreline. Brottsplatsen var buren under Musikhjälpen.

Mitt emellan att Josefine Jinder grät bort allt sitt smink så att heltäckningsmattan såg ut som en impressionistisk målning och att två förnumstiga skolbarn med tandställningar som kunnat bära Hogwartsexpressen kom in och berättade att dom sålt skumtomtar för en kvarts biljard till sina två närmaste grannar för att stödja barns rätt att gå i skolan dök dom upp. Dregen och den där andre.

Foto: Blondinrikard Fröberg

Foto: Blondinrikard Fröberg

I vanlig ordning klädda för en helkväll på en sydfransk motorcykelgängsbordell med sjörövartema stövlade dom in beväpnade med två stålsträngade gitarrer stämda av någon som fötts utan trumhinnor. Nu skulle det minsann spelas men eftersom Trashslut Noobies eller vad deras Mötley Crüe-coverband nu heter har en låtskatt djup som en nyfödd palsternacka och rik som gubben utan framtänder som tvinnar korgar i tunnelbanan så blev det till att ritualslakta någon annans paradlåt. Vilken skulle dom ta?

Vad finns det för låt som har berört många men som två gitarrlärare med gäddwobblers hängande i näsan klarar av att spela på bakfyllan?

Just det: Shoreline. Indiepoppens nationalsång. Den är ju helt perfekt! Vad kan gå fel?

Allt, skulle det visa sig.

Härefter mörknar bilden. Förmodligen för att jag är i chocktillstånd. Jag sätter tungan i halsen. Med flit för jag vill dö. Det är en tre minuter och tjugotvå sekunder lång våldtäkt på allt som är vackert i världen. Där sitter dom: Dregen och den där andre. Trots att Dregen är den enda i hela Örebro som att Charles Manson har avlat på nån av kärringarna i Pantertanter är han rädd att vi ska missa honom. Han har luva på sig och mössa ovanpå. Det för närmast tankar till någon klassresa där nån dum kille som kanske hette ”Manfred” skulle runda av sin armhålepruttshow med en ”galen outfit”. Men det finns inget av barnets oskyldighet i det som hände i Musikhjälpen-buren.

Foto: Henrik Isaksson

Foto: Henrik Isaksson

Dom slår på sina akustiska gitarrer som två drängar som låter liarna gå över fältet men uppmickat hö hade låtit bättre än det här. Gäddwobblerdragen fladdrar i näsan som ofrivilliga rytminstrument. Deras sångstil är “rockig” på samma sätt som ett leopardmönstrat paraply kan vara “rockigt”.

Dom kan inte texten till Shoreline! Att som musiker missa modern tids viktigaste portalverk är som att vara busschaufför men helt missat uppfinningen “buss” och istället bära passagerare mellan hållplatserna. Det är första gången någon läser texten till Shoreline innantill sedan Henrik Berggren skrev den.

Jag skulle önska att jag kunde skriva att dom sjunger stämmor. Utan att vara teoretiskt skolad inom det musikaliska området kan jag klart säga: dom sjunger inte stämmor. Dom sjunger två olika låtar med olika texter och ingen av dom är Shoreline.

I pausen mellan verserna skriker dom “höööj”. Höj vadå? Självmordsstatistiken? Det har ni redan gjort grabbar. I hela norden och i vissa delar av Belgien där sändningen kunde streamas.

Det här framträdandet måste vara ett brott mot mänskliga rättigheter. Alla barn har rätt att gå i skolan men ingen har rätt att halalslakta Shoreline såhär. Är det några barn som behöver skolas så är det Dregen och hans medbrottsling. Säpo lär vara på fallet och förövarna ska enligt hemliga uppgifter skickas till Baltikum där dom ska förnekas samhället och sina föräldrars kärlek till dom förstår att Shoreline inte är en hockeyramsa.

“Det var för ett välgörande ändamål” har någon invänt. Jo, förvisso men i sådana här kritiska fall tror vi alla kan enas om att barnen i Afrika OM DET NU ÄR DERAS RIKTIGA NAMN får ta ett steg tillbaka och låta rättvisa skipas. Vi måste hjälpa oss själva innan vi kan hjälpa andra. Om detta må vi berätta. Våra rop ska eka genom evighetens dal:

Spela aldrig Shoreline.

Nästa vecka: 10 låtar man får spela utan att jag skriver en arg text om det

31 kommentarer | “Spela aldrig Shoreline”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Sebastian skriver:

  Hahaha, denna måste vara topp 3 av dina texter!

 2. Mattias skriver:

  Fruuktansvärt roligt!

 3. David skriver:

  Jag delar förstås, i upplysningens namn. Tack. Jag skrockade tills det kom tårar.

 4. En helt vanlig jävla människa skriver:

  Fint. En vuxen människa som använder sitt utrymme till att spotta skit över något en själv inte gillar. Att eventuellt försöka försvara sig med att det är satir skulle ju i sig vara ett skämt. När blev humor som bara bygger på att förstöra och riva ner andra så populärt? ”Titta på dom där borta, vilka idioter! Hahaha!”
  Ja, jag inser att du är komiker, men när blev det en jävla ursäkt att uppföra sig som en mobbare? Ta Klimpen i handen och väx upp, för fan.

  Hälsningar från en 28-årig, regeringsröstande, kulturarbetare bosatt i en svensk topp 3-stad, varken hårdrockare eller popsnöre.

  1. Johannesburg skriver:

   Tack för att du inte instämmer i såna här dumheter.

   Jag kan tänka mig att ”Shoreline” görs betydligt bättre av andra artister. Jag har aldrig gillat Backyard Babies eller Nicke Borg som soloartist, men att skriva så här har ingenting med någon slags seriös journalistik att göra. Det säger mycket om Nöjesguiden att man väljer att publicera sånt här högstadieskräp.

   Tack och hej.

   1. Knugen skriver:

    Har inte ni två nån elallergi att bota?

    1. El salama skriver:

     Sitter inte du i fosterställning och onanerar till Shoreline? Detta mästerverk!

  2. Paul Stanley skriver:

   Är det du Dregen? ?

 5. Råttapan skriver:

  Den andra killen har slaktat tidigare. https://vimeo.com/85443757

  1. London ligger inte i Alabama skriver:

   Näääääj!

 6. Anders skriver:

  Roligt skrivet, förvisso, men att racka ner på folk på det här viset är bara fel, oavsett vem det är eller hur det låter. Detta kanske är nån typ av marknadsföringstrick, och jag bidrar förmodligen till någon kampanjs framgång genom denna kommentar. Skit samma, det låter skitbra, bättre än BD om du frågar mig. Hur som, all kärlek till Dregen och Nicke.

  1. Dunder skriver:

   Men käft

 7. Indiana Jones skriver:

  Tror att detta är vad som, på sån där utrikiska, kallas ”to fire a round into the shortbus”.

 8. Martin skriver:

  Kan köpa poängen i denna text. Men.
  Den är så jävla överdrivet bajsnödig att du gör mer narr av dig själv än de du faktiskt försöker förnedra.
  ”Han den andre” ”Våldtäkt” ”Barnen i Afrika” etc etc etc.
  Du överträffar ju dig själv i att vara plump.
  Ingen har skrivit nåt så uselt sen, baddabing, Jesus gick i kortbyxor. Avgå. (Klyschig avslutning, baddabing(metaklyschigt)

  1. Martin skriver:

   Vad kostar ett komiker-”gig” med dig? Hade vart otroligt roligt att boka dig till en tillställning. Har inga som helst problem att anpassa mig till ditt schema på Carlings.

 9. SUBCULTURE HERO skriver:

  Nicke & Dregens version är magiskt bra i all sin enkelhet. Det är en tolkning och förringar på intet sätt Broder Daniels mäktiga originalversion. Tangentbordskrigaren som skrivit texten är förvisso ganska rolig i sin ”sågning”, men han har uppenbarligen inte den blekaste aning om vad Backyard Babies betytt för den svenska rockscenen och än mindre vad rock’n’roll faktiskt innebär. Pinsamt försök att plocka credpoäng, tycker jag…

 10. Lasse Kongo skriver:

  Haha, rolig läsning! Men känns lite b om man behöver sitta i 3 veckor för att fundera fram de mest förminskande uttrycken. Att reagera på en sak direkt efter det har skett, trodde att det var journalisters jobb.

 11. Carola Berglund skriver:

  Det var fasligt vad många ord du kan men alla dessa putslustiga liknelser texten igenom förtar inte det faktum att du är en simpel mobbare. Jag håller med om att versionen av låten inte var ett dugg bra men att du användee ditt mediautrymme till att attackera utseendet, klädsel m.m och fullständigt slakta dem för att du inte gillade låten känns så jäkla osoft. Det blir inte ens i närheten av roligt även om du kallar det ironi

  1. Krille skriver:

   Precis min tanke tack!

 12. Mattias Bengtsson skriver:

  Jag har inte känt mig så olustig sen jag såg Birgit Friggebo i Rinkeby på TV 1992.

  Shoreline-covern var awkward, men den här texten är direkt olidlig.

 13. Desiree skriver:

  från göteborg va?

 14. Oskar skriver:

  Tycka vad man vill om Dregen & co och deras musik. Men jag kommer alltid ha mer respekt för människor som faktiskt GÖR saker och inspirerar andra människor med handlingar. Till skillnad från trendkänsliga hippa bloggare som raljerar över människors utséende och bidrar med noll till kulturlivet (förutom att sitta bakom en dator och tycka saker).
  Snälla Nöjesguiden, bara lägg ner någon gång.

  Här är förövrigt min favorit av alla pinsamma saker Nöjesguiden publicerat:
  http://ng.se/artiklar/stora-utelistan-goteborg

 15. Gurra skriver:

  Nu går denna högst mediokra låt nästan att lyssna på. Ingen dålig låt men otroligt överskattad. Håller med rubriken – Spela aldrig denna låt, någonsin igen – oavsett utförande :)

 16. Peter skriver:

  Dålig version. Skitnödig text.

 17. En som gillar både musikalisk o skriftlig kreativitet skriver:

  Jag gillar BÅDE Marcus text o Dregens version av låten. Har för mig att Dregens pappa tog självmord…så skämtandet om det var mindre roligt. Men jag tror Dregen har humor, hoppas han vet sitt värde, han är bra. Och vilken stilbildare, jag älskar idén med huva och mössa. ? Och så får han sjunga lite fel precis som Patti vid Nobelceremonin.

 18. J skriver:

  Apropå luva+mössa. Är väl inte säkert att det handlar om det. Men Dregen tappade ju allt sitt hår pågrund av enorm stress.

 19. Ingo skriver:

  Tack

 20. Sivert skriver:

  Härligt blogginlägg av ett av ”2017 års nyårslöfte” ( enligt DN 31/13 -16). Smakar mera…..

 21. Danne skriver:

  Sämt
  Det ofattbara är ju att du släpps in i radiohuset och får göra bland det sämsta som sänts på radio…det borde förbjudas

 22. Mo Brodén skriver:

  Kan jag inte göra bättre själv brukar jag hålla käften.

  Ett litet tips bara.

 23. Olof skriver:

  Intressant. Alex å Sigge-fabriken levererar. För hur kan man annars förklara den overkligt über-indignerade. hätska ton som råder även i dessa kommentarer. Någon (läs Alex) har kommit på följande: ”Om alla tycks enas om att den där göteborgarn inte heller är spot on träffande och rolig i sina andra texter kanske hans diss av oss blir mindre slagkraftig”.
  Tyvärr, Alex… den är fortfarande asrolig. Thank you for playing.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp