Rockstjärnedrömmen

3:21 2 Dec 2013

Har jag berättat att jag uppträtt på Hultsfredsfestivalen en gång? Nej, det är klart jag inte har. Dels för att jag som nystartad NG-bloggare inte haft tid. Men också för att det hela var en så fruktansvärt märklig upplevelse. Jag lovar att skriva mer om den där Hultsfredsgrejen. Snart. Men det är inte riktigt det som det här inlägget ska handla om.

 

Det handlar om min livslånga längtan efter att lära mig spela ett instrument, och hur den där längtan alltid fått se sig besegrad av min totala brist på tålamod. Jag tror att jag kan ha hittat motgiftet, framgångselixiret, nu.

 

Rocksmith 2014.

 

Rocksmith är Ubisoft fortsättning på det där Harmonix gjorde till en miljardindustri med Guitar Hero-spelen. Då handlade det ju mest om en västerländsk spelutvecklare med lite bättre musiksmak än de japanska originalen. Och ett sug att tjäna pengar på dåligt ihopsatta plastleksaker, förstås. Genren tog död på sig själv rätt snabbt när klena spinoff-serier och kloner dök upp fem gånger i månaden. Men någonstans där på vägen insåg någon också värdet i spelupplägget som ett verktyg för lärande.

 

I Rocksmith kopplar du in din elgitarr eller -bas i tv-spelskonsolen. Efter det är upplägget väldigt likt Guitar Hero-grunden. Men istället för stora plastknappar att hålla ner är det faktiska strängar och faktiska band.

 

Jag har suttit hela förmiddagen och nött rytmgitarr till Weezers ”Say it ain’t so” (jag är alltid så sjukt svag för Weezer-låtar i musikspel). Det går framåt. Långsamt, men ändå framåt. Spelets ”Learn a song” är så fruktansvärt pedagogiskt gjort. I början spelar du bara specifika nyckeltoner. Ju bättre du är, desto mer av låten spelar du. Efter en dags jobbande sätter jag ungefär halva låten. Men det bästa är att det inte bara känns som att jag trycker in knappkombinationer i muskelminnet. Jag lär mig hela figurer. Får träna på extra svåra passager i halv hastighet.

 

Jag har fortfarande fullt förtroende för att mitt tålamod ska ta död på också det här försöket. Men kanske, kanske kan den där drömmen om att få spela på Hultsfred igen få besannas.

 

Det gäller ju att sikta högt.

 

(Kommer jag lära mig låten? Jag återkommer med rapport under veckan!)

7 kommentarer | “Rockstjärnedrömmen”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Parisa Amiri skriver:

  Gu, älskar att det heter ”Ubisoft”. Låter som att det hade kunnat vara Fubus konkurrent med bruna foamjackor. 

 2. SPEL – Michael Gill skriver:

  Haha, jag har inte ens tänkt tanken. Men ”You be soft” är ju faktiskt ett helt genialiskt klädmärkesnamn.

 3. rihan skriver:

  I love your site very much I also want to make a website but I do not make it but your website is very sweet great website if you find it then see our website too

 4. anjli20 skriver:

  Amazing website l like your website thanks for sharing the post

 5. esha skriver:

  I just found this good blog and have high hopes for it to continue. Keep up the great work, its hard to find good ones. I have added to my favorites.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp