Vaginamonologen

11:41 26 Feb 2014

robinhunicke_240x160_august2009.jpg

– Jag är så trött på reportrar som vill prata om min vagina.

Robin Hunicke kisar ut genom strålkastarljuset på den drygt hundrahövdade GameDev Umeå-publiken. Hon har just fått en fråga från en finsk spelutvecklare och -utbildare. Frågan handlar om vad som kan göras för att få fler kvinnor intresserade av att plugga spelutveckling. Hon svarar med glimten i ögat, men det är uppenbart att hon ändå är genuint trött på att som kvinna alltid behöva få frågor om jämställdhet och mångfald.

– Fråga inte mig om det, säger hon. Vänd er om och fråga personen bakom er istället.

Av de hundra personer som sitter och lyssnar finns uppskattningsvis fem stycken kvinnor. Robins poäng går hem. Hon är särskild trött på att få mångfaldsfrågor av journalister, och bestämmer sig där och då för att gå med på att svara på en sådan fråga per intervju – förutsatt att journalisten lovar att fråga samma fråga till alla manliga intervjuoffer under ett års tid.

Hunicke berättar om hur hon kom in i spelbranschen. Hon började som en D&D-nördig tjej i 70-talsamerika, fortsatte som robotforskare i akademikersvängen och halkade in i spelutvecklingen efter att ha träffat Will Wright (han som bland annat skapade The Sims). Hon beskriver om tiden då hon blev anställd av Electronic Arts för att arbeta på The Sims, en arbetsplats där könsfördelningen var i stort sett jämn. Hon upplevde det som nästan för bra för att vara sant. Och upptäckte ganska snart att det var just det. När hon slutade på företaget såg hon verkligheten utanför den skyddade Sims-verkstaden. En verklighet som är mansdominerad på så många plan att det är löjligt.

Men samtidigt vill hon inte vara en ambassadör för mångfald, bara baserat på vad hon har mellan benen. Hon vill ju lägga sin tid på att utveckla spel.

– Jag har ingen aning om var jag hade varit om det inte vore för personer som Will Wright och Warren Spector, fortsätter Robin. Och båda de två är snubbar.

Ansvaret ligger framför allt hos männen att arbeta för att få en bransch som inte på alla plan domineras av män.

Ungefär samtidigt publicerar Emil Kraftling, tidigare speljournalist och numer game designer på Avalanche Studios, ett djupt personligt inlägg på sin blogg Man in the mirror. Inlägget heter ”Den ofrivillige sexisten” och handlar om hur Emil, framför allt sedan han blivit förälder till en flicka, insett verkligheten i den feministiska kritiken. Han avslutar med att skriva:

”Jag brukade tyckade att feminist var ett fult ord. Idag är det en titel jag hoppas att jag en dag förtjänar”.

En game designer i Stockholm, fem stycken branschmänniskor i en panelsoffa i Umeå, hundra spelutvecklare i en konferenspublik. Små steg mot en framtid som kanske blir lite bättre.

20 kommentarer | “Vaginamonologen”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Trough this function you have to get more idea that how you can save the password and if you getting suffered to open the password in the windows then they ask security question to get answer

 2. Magic imagination and pictures funded for the attachment for the field. Improvement of the magic on http://opr.provincia.caserta.it/web/jordanpinker/home is reviewed for all shows. The theme is filed for the reforms for the turns. Pathos fulfilled for the linked report for the pictures for humans.

 3. niki123 skriver:

  The Canon, the famous brand has everything in it’s variety starting from their cameras, to cinematography solutions to the scanner as well as printers – each single thing has its own specific productivity.Download from https://chcanonijsetup.com and setup on your device. Canon printers are all in one printer that facilitates print, copy and scan. The canon printers are designed for personal as well as business use.

 4. writemyessays skriver:

  Good morning! Our custom research paper writing service seeks to boost your intellectual abilities and prove to your supervisor that you are on the right program. With a team of PhD and MA experts on board, you will get a tailored thesis that meets all the required specifications.

 5. Sara skriver:

  Our custom research paper writing service seeks to boost your intellectual abilities and prove to your supervisor that you are on the right program.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg