Om esporten och sexistproblemet

2:05 26 Nov 2014

Imorgon åker jag till Dreamhack, en av årets absolut största lan- och e-sporthändelser. Och jag gör det samtidigt som e-sportvärlden drabbats av en uppmärksammad proffs-spelarskandal.

Allting började i fredags, när svenska Madeleine ”Maddelisk” Leander skulle delta i Starcraft 2-tävlingen Fragbite Masters. Hon ställdes mot Mihaylo ”Kas” Hayda, en etablerad proffsspelare. Efteråt fick Maddelisk reda på att Kas inför matchen twittrat att han skulle ”våldta nån tjej nu”. Leander twittrade om det, Fragbite Masters-arrangörerna diskvalificerade Kas från tävlingen – och så var skitstormen igång. Fler rutinerade spelare gav Maddelisk skit, bland annat Silviu ”Nightend” Lazar. Leander skrev ett par blogginlägg om det på Aftonbladets e-sportsajt. Och samtidigt som Kas själv bad om ursäkt upprepade gånger hade e-sportcommunityt redan vädrat blod.

Maddelisk har fått mängder med uppmuntrande och peppande kommentarer på sociala medier efter det här. Men igår gick hon också ut och berättade att det inte var allt hon fått. Hon berättar om hur många stora och små profiler uttalats sig, och sällat sig till en av två sidor. Antingen genom att klaga på att hon inte kan ”ta ett skämt” – eller genom att hota henne med våldtäkt och död.

Bara ett par dagar tidigare publicerades den här korta webdokumentären. I dokumentären får vi följa Counter-Strike:GO-laget TacTix när de ställer upp i Copenhagen Games damturnering. TacTix är nämligen ett lag bestående helt av kvinnor.

Och den svenskproducerade filmen har också den stött på patrull. På de svenska e-sportsajterna som länkat till filmen är det ungefär 70-30 i uppdelningen mellan de som hatar och de som älskar. Majoriteten är emot dokumentären som sådan, könsseparatistiska turneringen och/eller tanken om att kvinnor ens har något att göra i spelvärlden. På youtube är det ännu sämre fördelning.

E-sportcommunityt har alltid varit extremt hårt och ogästvänligt. Jargongen låter visserligen alltid värre på nätet än i verkligheten – men det går inte att blunda för vad språkbruket faktiskt betyder. ”Rape” är ett sätt att beskriva hur du fullständigt kör över någon i ett datorspel. Men det bär också andra, fruktansvärda betydelser. Att en stor majoritet av de främsta e-sportarna är män samtidigt som jargongen – och sättet på vilket icke-män behandlas – är faktum som inte går att blunda för. Samtidigt är det också extremt tydligt att den hatiska stämningen i communityt inte bara stänger ute eller fungerar stötande mot en enda grupp. Alla mår dåligt av det här, skulle jag säga.

Maddelisk är en enorm förebild, på många sätt, och hon förtjänar allt stöd hon kan få. Men problemet går djupt i den här kulturen. Att Fragbite Masters diskar Kas på grund av hans uttalanden är berömvärt. Enorma organisationen Sverok arbetar med problemen i ”Respect all, compete”-uppropet. Och Dreamhack har ett nära samarbete med Friends, som också kommer att närvara på festivalen. Det är dags för e-sporten att bli rumsren nu. På riktigt.

5 kommentarer | “Om esporten och sexistproblemet”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anon skriver:

  Kill yourself.

 2. AngryGamerKid skriver:

  Anon sitter hemma och bölar för att han inte längre får uttrycka sig på sitt balla gamersätt längre.
  Bra artikel Gill, e-sportsfjantarna är tröga men snart kommer de också lära sig hur man beter sig

 3. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 4. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

 5. Leander wrote a couple of blog posts about it on Aftonbladet’s e-sports site. And while Kas himself apologized repeatedly, the esports community.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg