Fem anledningar till att McDonald’s Rådmansgatan måste räddas

8:56 2 Okt 2015

Jag läser i DN att Stadsbiblioteket ska expandera mot Sveavägen vilket leder till att hamburgerrestaurangen McDonald’s åker ut ur sina lokaler. Eftersom jag själv bor i närheten och älskar McDonald’s så känns det personligen väldigt viktigt att beslutet omprövas. Men jag tror också att det är viktigt för de flesta andra boende i Vasastan och hoppas att vi gemensamt kan organisera oss på samma sätt som skedde 2007 när politiker planerade att låta bygga en galleria vid Odenplan och invånare hängde ut röda handdukar genom vart och vartannat fönster i området som symboler för motståndet till planerna. Den här gången är hotet ett annat, och på många sätt ett allvarligare sådant, eftersom vår allra bästa hamburgerrestaurang är hotad.

Det är inte bara en fråga om mat. Vi har sett hur det har gått på andra ställen där McDonald’s tvingats till reträtt. I Södertälje tvingades en McDonald’s-restaurang flytta år 2014. Det tog mindre än ett år innan Länsstyrelsen kunde konstatera att Södertälje hade fått landets högsta arbetslöshet, 15 procent. Det handlar inte enbart om direkta arbetstillfällen på restaurangen. På många sätt är McDonald’s motorn i ett lokalsamhälles ekonomi. Genom olika fonder och initiativ är McDonald’s en bärande pelare inom sjukvård, utbildning, hälsa och andra viktiga områden. Och som mötesplats är man katalysator för en kreativ ekonomi. Genom snabb servering frigör man tid åt de som arbetar vilket höjer produktiviteten. En avveckling av McDonald’s skulle skapa dominoeffekter, säkert också många som man inte ens kunnat förutse. Men här är fem anledningar som jag har betänkt:

1. McDonald’s absorberar en hel del livliga och högljudda gäster som nu i stället kommer lämpas över på biblioteket.

2. McDonald’s är en inkörsport till läsning. I samarbete med Läsrörelsen distribuerar man genom Happy Meal miljontals böcker varje år. Genom att ta bort McDonald’s tar man bort insteget till biblioteksläsning.

3. Barn älskar McDonald’s som därmed är en viktig anledning till att barnfamiljer ofta föredrar Vasastan.

4. Det är en klassfråga. McDonald’s är på många sätt det mest egalitära vi har i det här landet och motverkar på så sätt segregation, ett galopperande problem i Stockholm.

5. Lyssna på föregångarna. I Piteå avvecklades McDonald’s för ett par år sedan. I dag kräver hundratals Piteåbor att restaurangen kommer tillbaka i Facebook-gruppen ”Mcdonalds, come back PITEÅ miss you”.

Därför väljer jag att #backadonken och hoppas att politikerna kan hitta en lösning som är hållbar för alla. Och nu kan ingen längre komma och säga att de inget visste om vad en vräkning av McDonald’s skulle få för konsekvenser.

10 kommentarer | “Fem anledningar till att McDonald’s Rådmansgatan måste räddas”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Henrik skriver:

  Det här är det snurrigaste jag någonsin läst.

 2. Henrik skriver:

  Det här är det snurrigaste jag någonsin läst.

 3. Henrik skriver:

  Det här är det snurrigaste jag någonsin läst.

 4. Henrik skriver:

  Det här är det snurrigaste jag någonsin läst.

 5. RS skriver:

  Skämtar ni? Stäng skiten.

 6. RS skriver:

  Skämtar ni? Stäng skiten.

 7. Oskar skriver:

  Inte ens halvkul

 8. Mikael skriver:

  Hahaha! Detta är ju inte journalistik utan ren lobbyism. Kul att man hjärntvättar människor för att bli tjocka individer utan energi för att gynna sin egen plånbok. Men det är väl det kapitalism handlar om!

 9. Erik skriver:

  Alltså… Det är ju en galen människa som skriver det här. Jag kan inte annat än tycka synd om och hoppas på ett snabbt tillfrisknande.

 10. benjamin skriver:

  lol ni fattar ju ingenting av vad semi-ironi är. asskön ju!!!!! liksom, inte för att han gillar donken (inte särskilt lifestyle direkt) men att det ska vara så jävla fult att tjäna lite pengar i sverige, man spyr ju på allas duktiga vänsterattityd!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG