För första gången någonsin väljer Nöjesguidens Simon Strand och Cafés Björn Werner att på sina respektive plattformar lansera årets stora mathändelse, listan: “De 50 trendigaste mackorna 2016”.
”Mackan har på senare år fått mer och mer utrymme i offentligheten, men aldrig med det välbehövliga helikopterperspektiv vi nu upprättar. Vi är övertygade om att vi från våra olika positioner i branschen har en god möjlighet att ge en helhetlig bild av det macksverige vi älskar så högt”, säger Björn och tar ett bett från sin ciabatta.
”Mackkulturen har fortsatt vara provinsiell medan annan matkultur globaliserats. Vi har i stor utsträckning hållit oss till mackor som står oss nära geografiskt sett. I Sverige har vi till exempel sett hur lokalt hantverk som knäckebrödsmackan med falukorv länge har dominerat. Men globaliseringen och digitaliseringen håller på att ändra på det, vilket har gett avtryck på den här listan”, säger Simon med eftertryck.
Årets vinnare är den spanska tomatmackan Pan con tomate, som på ett förtjänstfullt sätt binder svensk minimalism med en mer positiv bild av medelhavet än den vi fått ta del av på senare tid.
”Trots lchf-dieter fortsätter mackor att sälja. Välgjorda smörgåsar är helt enkelt för goda för att avstå. Listan visar också vilken bredd det finns. Allt från folkliga falukorvsmackor till smala medelhavssmaker”, säger Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen i en kommentar.
Hela listan:
- Pan con tomate
- Fattiga riddare
- Bahn Mi
- BLT
- Smørrebrød
- Croque Monsieur
- Skagentoast
- Räkmackan
- Falukorvsmackan
- Våffelmackan
- Svamptoasten
- Ost- och skinkmackan
- English Sandwich
- Inplastad T-banefralla
- Wraps
- Big Mac
- Tacos
- Flautas
- Tortas
- Scones
- Bao
- Khachapuri
- Avokadomackan
- Club Sandwichen
- Eggs Benedict
- Baguette med currykycklingröra
- Tonfiskbaguetten
- Knäckebrödet
- Sillmackan
- Rödbetssallad med köttbullar-mackan
- Ciabatta med mozzarella och soltorkade tomater-mackan
- Bagel med cream cheese och lax
- Pastrami on rye
- Bruschetta
- Salamimackan
- Lobster roll
- Pinnbröd
- Rostbiffmackan
- Kalkonmackan
- Sloppy Joe
- Philly Cheese Steak Sandwich
- Dagobertmackan
- Kaviarmackan
- Elvismackan
- Äggmackan
- Chevre chaud
- Pintxos
- Sliders
- Focaccia med parmaskinka och balsamicoreduktion
- Leverpastejsmackan
Jag uppskattar verkligen att ni har tagit med den fantastiska Khachapuri, men har verkligen den delikata Reubenmackan fallit så snabbt i trendighet att den inte ens platsar på topp 50?
Varför blir aldrig bra grejer trendiga? Rättvisemärkta kläder, vegansk mat, solidariska klubbar???