Some like it hot

11:29 1 Apr 2015

Kära medmänniskor.

Ni kan inte ana hur jag längtat efter att skriva det första inlägget i den här bloggen. Ja, det riktigt kliar i fingrarna efter att häva ur mig all möjlig gränslös skit om mat och allt som har med ätande att göra. Jag lovar att försöka leva upp till mina egna hårda krav. Och slakta så varierande råvaror och människor som möjligt så att inte heller ni blir besvikna.

Med detta inledande ur vägen tänkte jag hoppa rakt i och ta avstamp på den plats jag befinner mig. Vilket råkar vara en liten by i sydöstra Thailand. Dagarna flyter ihop på ett jävligt dekadent vis och de har alla gemensamt att jag någon gång under dagen finner mig i en situation då jag råkat äta något som är… lite starkare än vad jag klarar av. Det verkar inte spela någon roll att jag piper ”mai phet” i tid och otid, för det som inte är starkt för lokalbefolkningen får mig plågas i ett flammande inferno av chili. Alltså jag vill ogärna verka mesig, men a) Det är praktiskt att inte chiliförlama munnen så till den grad att jag inte längre uppfattar några andra smaker, och b) Hellre mes än sån där bisarr chilirunkande machoman som är ”BESATT av HETTA” och köper skitstarka såser online.

Igår slog det mig att jag inte begriper varför maten är så stark. Uppfödd i bitande kyla tenderar man ju att ha nån idé om att det är jobbigt att äta het mat i hett väder. Så är det inte här. Skitvarmt klimat = skitstark mat. Känns som att man ska brinna upp inifrån och ut etcetera. Förmodligen sitter även ni och funderar på detta nu. Vad är grejen? Lyckligtvis kommer jag att berätta hur det kommer sig, alldeles gratis:

1. Det starka trivs här. Växer bra. Lever och frodas. Inte dumt att stoppa det man har i närheten i maten.

2. När det är sjukt varmt ute kan det vara klokt att stoppa i sig hysteriskt stark mat så att kroppstemperaturen höjs ytterligare och våra inbyggda nedkylningssystem går igång. Svett! Fast man kan ju tycka att det vore vettigare att gå in i skuggan bara.

3. I typ Skandinavien har konserveringsmetoderna för mat sedan tidens begynnelse utgjorts av att salta och pickla. Att istället bombardera det livsmedel du vill förlänga hållbarheten på med chili eller liknande fungerar också ganska bra, och har man det i sin trädgård eller på närmsta Seven Eleven kan man ju ta det istället.

4. Ibland när det är varmt kan aptiten bli lite dålig. Äter man stark mat stimuleras salivproduktionen och magsafterna (det ordet…) vilket är en trigger för den stackars försummade aptiten.

5. Detta är det sista och egentligen viktigaste skälet. Starka kryddor tar död på snuskiga bakterier som kan resultera i matförgiftning. Samma kemiska sammansättning som finns i riktigt spicy växter för att skydda dem mot sina naturliga fiender sätts i arbete för att hjälpa din mage när du stoppar ner samma spicy växt i din köttgryta. Varmt klimat > maten blir dålig snabbare > stoppa i lite bakteriedödande hetta > allt väl.

Inget sammanträffande att jordens kryddstarkaste recept kommer från de delar av världen där klimatet är som hetast alltså.

Okej, då var första inlägget avklarat. Och vi har alla lärt oss något nytt om stark mat. Skönt! Skål på er, och välkomna.

Läs också vår presentation av Julia Gummesson här.

4 kommentarer | “Some like it hot”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. jahaja skriver:

  Eeh, var har du hört att chili skulle vara desinficerande? Skulle inte tro det va. Fåglar har inte smaklökar för capsaicin och äter alltså chili obehindrat. Som bekant flyger fåglar och fröna får därför större spridning än om de skulle ätits av något djur som lever hela livet i samma träd. Chili är starkt för att rätt sorts värddjur ska sprida fröna.

 2. Julia Gummesson skriver:

  Wow, det där är ju helt fantastiskt. Hade jag ingen aning om! Naturen är en klok jävel. 

  Just chili har jag inte skrivit är antibakteriellt utan snarare att spicy växter bekämpar vissa bakterier som gör oss sjuka (Kolla gärna in detta om du är nyfiken http://www.news.cornell.edu/stories/1998/03/food-bacteria-spice-survey-shows-why-some-cultures-it-hot eller http://news.nationalgeographic.com/news/2005/11/1111_051111_spicy_medicine.html?source=rss) men det finns en väldans massa att läsa om hur olika kulturer har använt just chili, ingefära och liknande i syftet jag beskriver. 

  Tackar för fågelinfo!

 3. Justus skriver:

  Like a boss!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG