Vill man vara en person som upprörs över att ha bytt spis?

10:12 30 Dec 2015
En flytt till annan lägenhet har medfört sig vissa förändringar i matlagandet. Det första är att jag blivit med gasspis. När jag säger det till folk säger de: Vad bra! Det är obegripligt för mig. Jag är inte alls vän med den nya spisen. Vi bråkar, den bränner mig, den bränner maten, den blir smutsig och är jobbig att rengöra. Den är helt enkelt som en äldre mycket dement släkting. Naturligtvis har den sina kvalitéer också, men i nuläget är det en ständig maktkamp mellan oss om vem som har kontroll över tillagningen av mat. Jag har inte känt mig så klumpig på länge. Hoppas att vi snart blir vänner, så att jag kan njuta av de fördelar alla så frikostigt tilldelar gasspisen.
 
Det andra som hänt är att jag blivit med gasugn, och det är en mycket större katastrof än ovanstående. Hejdå stekyta, hej bränt i botten i rått på ytan. Åtminstone tills vidare (och med det menar jag tills det händer något mirakulöst och jag plötsligt kommer på ett knep att få den att bete sig som en vanlig ugn). Nå, detta hade kunnat vara okej, men nu är problemet egentligen så att ugnen inte fungerar alls.
 
Jag står handfallen inför detta nya. Känner mig trött och uppgiven. Känner mig dessutom upprörd över att jag upprörs av något så fånigt som att ha bytt spis. Jag vill helt enkelt inte vara den personen. Den personen är torr och tråkig, och lägger ner tid och känslor på fel saker. Det kommer väl en vacker dag när jag plötsligt blir en av de gasfrälsta, men än är den inte här.
 
Med vänlig hälsning,
En upprörd bracka

8 kommentarer | “Vill man vara en person som upprörs över att ha bytt spis?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Tove skriver:

  Gasspis är toppen! Varför? Går att woka grejer på riktigt, snabbt, superhett, krispigt! Gasugn är tyvärr sämst, lärde mig aldrig använda min. Men var också väldigt rädd för att den skulle explodera eller förgifta mig, kanske går den att bli vän med om man verkligen försöker!

 2. Lollan skriver:

  Gasspisen kommer du till slut bli vän med och älska mycket. Gasugn, not so much. Men Det bästa tipset är att alltid ha en extra plåt ett hack under vanliga plåten för att skona maten från underifrånvärme lite. Sätt allt högt upp i ugnen. En (klen, men ändå) tröst är att vissa lite äldre maträtter blir mycket bättre i gasugn. När jag flyttade till gasugn blev jag mirakulöst över en natt lika bra som min gamla mormor på att baka småkakor och äppelpajer. Här har hon skrutit med att det behövs 60 års erfarenhet. Det behövdes bara 60 år gammal ugn visade det sig…

 3. Lollan skriver:

  Gasspisen kommer du till slut bli vän med och älska mycket. Gasugn, not so much. Men Det bästa tipset är att alltid ha en extra plåt ett hack under vanliga plåten för att skona maten från underifrånvärme lite. Sätt allt högt upp i ugnen. En (klen, men ändå) tröst är att vissa lite äldre maträtter blir mycket bättre i gasugn. När jag flyttade till gasugn blev jag mirakulöst över en natt lika bra som min gamla mormor på att baka småkakor och äppelpajer. Här har hon skrutit med att det behövs 60 års erfarenhet. Det behövdes bara 60 år gammal ugn visade det sig…

 4. Lollan skriver:

  Gasspisen kommer du till slut bli vän med och älska mycket. Gasugn, not so much. Men Det bästa tipset är att alltid ha en extra plåt ett hack under vanliga plåten för att skona maten från underifrånvärme lite. Sätt allt högt upp i ugnen. En (klen, men ändå) tröst är att vissa lite äldre maträtter blir mycket bättre i gasugn. När jag flyttade till gasugn blev jag mirakulöst över en natt lika bra som min gamla mormor på att baka småkakor och äppelpajer. Här har hon skrutit med att det behövs 60 års erfarenhet. Det behövdes bara 60 år gammal ugn visade det sig…

 5. M skriver:

  En del har sagt att man ska ha ett vattenbad i gasugnen för att jämna ut värmen. Har själv inte märkt någon skillnad.
  Baksten är bra att ha i hela tiden då åker inte all värme ut när man öppnar. Jag ställer allt direkt på bakstenen. Dock: baka bröd har aldrig blivit bra. Men det mesta andra funkar.

 6. Katerina skriver:

  Gasspis bäst men hata gasugn! Jag blev aldrig vän med min, en dag tog det 2 timmar att göra pizza… men jag pratade om det med min svärmor häromdagen och hon sa att hon på nåt sätt stoppat in en sticka i knappen och på så sätt kunnat ha någon sorts medelvärme.. jag vet inte men det kanske funkar. Jag vägrar gas ugn igen..

 7. Ellis skriver:

  Jag beklagar. Jag hade samma problem i några år tills jag fick ändan ur och köpte en två år gammal gasspis med elugn på blocket för 1500:- (den förra ägaren hade köpt en sprillans ny gasspis, typ 150 cm bred och ferrariröd)

 8. M skriver:

  Pizza funkar ändå bra. Inte cool bränd färg ovanpå. Men dra på Max o använd sten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG