Zara i blåsväder efter t-shirt med texten ”Are you gluten free?”

12:14 1 Apr 2016

glutenfree

Ett mindre ramaskri utlöstes i celiakikretsar efter att klädkedjan Zara sålt en t-shirt med texten ”Are you gluten free?”. En ganska obegriplig t-shirt tycker jag, men den är förmodligen menad som ett sätt att göra sig lustig över diethetsen kring gluten. Ni har noterat det kanske? Att gluten är jävulen, enligt vissa.

Några av dessa ”vissa” är människor som lider av sjukdomen celaki, det vill säga glutenintolerans. Många som är glutenintoleranta lever sina liv utan större hinder, men så finns det de som har det fruktansvärt jobbigt dagligen på grund av sin intolerans. Härom veckan satt jag på ett flygplan och tog mig en bloody mary till soundtracket av en dam i raden bakom som beklagade sig för sin väninna om att hotellet hon bott på hade serverat glutenfritt bröd som inte rostats i en egen speciell brödrost, utan i den vanliga. Resultatet var akut sjuktillstånd och sjukhusbesök. Inget att skoja om, alltså.

Med detta fastslaget ska jag också passa på att erkänna att jag själv är ganska förtjust i att skoja om glutenintolerans. Jag skrev tillexempel en musikal om det, som handlade om glutenintoleranta som krävde ett ”gluten-free society”. Det hade jag jättekul åt. Min kompis, vars glutenintolerans var en trigger till att musikalen överhuvudtaget skrevs, tyckte det var lite roligt först, men kanske inte så kul. Framförallt inte efter att jag rullat runt på golvet skrattandes åt mitt eget skämt några gånger för mycket.

Zara drog tillbaka sin t-shirt efter att en medlem av det spanska celiakiförbundet vid namn Marta Cadesus dragit igång en framgångsrik namninsamling (53 000 signaturer!) för att få bort t-shirten från butikerna.
”The message of this shirt trivialises an important health problem, which affects more people and should be considered whenever the intolerant person – gluten, in this case – is eating out, for example”, skrev Casadesus i samband med att namninsamlingen lades upp.

“The T-shirt mentioned in this petition was pulled from our online store a few weeks ago now and we are currently confirming that it is not for sale in our stores either. We sincerely regret that this case might be interpreted as a trivialization of coeliac disease, the absolute opposite of our intentions”, svarade Zara i ett pressmeddelande, och så var den hånfulla tröjan ett minne blott.

/Slaktarn

3 kommentarer | “Zara i blåsväder efter t-shirt med texten ”Are you gluten free?””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Frida skriver:

    Alltså vågar tyyyyp inte ge mig in i den här debatten men inlägget får mig att tänka på en relaterad grej som jag tycker många ägnar sig åt nu; att hävda att magen blir ”svullen” av än det ena än det andra och därför utesluta typ allt utom råa grönsaker med ett chiafrö här eller där. Min högst ovetenskapliga teori är att magen blir svullen för att man lägger mat i den, inte för att bröd är skadligt för gemene människa. *duckar och inväntar stenkastning*

    1. ebba skriver:

      Ja, även: Grattis för att du har så platt mage att du ens märker sånt liksom? För mig som haft en mer eller mindre utputande kulmage i hela livet känns det lite som smal-koketteri

    2. sofie skriver:

      Fast en svullen mage är ju inte en mage med lite mat i sig. När jag säger svullen menar jag uppblåst, gasig, kanske hård, att det gör ont o.s.v. Har haft bråkig mage hela mitt liv och trodde att det var normalt tills jag uteslöt vissa livsmedel av en annan anledning och magen slutade bråka. Det betyder dock inte att den är särskilt platt (är tjockis).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp