The return of Ayran

00:35 10 Jun 2016

Oväntad glädjevåg: Stod i mataffärens mejeriavdelning och grävde efter ett paket yoghurt. Hittade yoghurt, tog en förpackning ur kylen, och upptäckte att det fanns en dold skatt därbakom. Ayran!!!

ayran

En yoghurtdryck bekant för den som är flitig besökare på kebaberior av olika slag. Det är nämligen inte ovanligt att man på sådana etablissemang hittar småburkar av Ayran bredvid läskeblasken. Det är något förenklat en yoghurtdryck av mycket tunn konsistens som görs genom att blanda ut yoghurt med vatten och salt, vanlig främst i vissa delar av mellanöstern. En märklig upplevelse första gången, men när du är över tröskeln blir det en helt och hållet angenäm historia. Passar svinbra till kryddstark mat.

Jag hade dels glömt att Ayran överhuvudtaget fanns, och dels inte sett denna dryck i något annat format än tidigare nämnda småburkar. Denna enliterstetra kom därför som en revlig tjugosjukronors-överraskning! Vilken obeskrivlig win.

Lyckas du omöjligen lokalisera en förpackning Ayran på något sånär behändigt avstånd kan du blanda till en själv i tillexempel en pet-flaska, med en syrlig yoghurt (förslagsvis turkisk yoghurt) som alltså späds med vatten och saltas och skakas om rejält. Sedan kan man väl smaksätta med lite vad som, gurka eller vad man nu känner för, men jag föredrar den helt naturell, och viktigast av allt: rejält kyld.

Länge leve!
/Slaktarn

En kommentar | “The return of Ayran”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. mj skriver:

    Vilket fynd!!! Vilken mataffär hitta du den i? Vill också ha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG