Sushi slår hamburgare när barnen får välja

14:20 10 Okt 2016

Minns ni tidningen KP? Klart ni gör. Det var underbart att komma hem från skolan, gräva runt i brevlådan och hitta ett färskt inplastat nummer av Kamratposten att plöja igenom medan man åt rostat bröd med smör och drack sin dagliga ranson o’boy. Man kunde hitta brevvänner på tio jordsnurr eller få reda på om ens konsiga handsvett var ”normalt”. Superbra.

Nu har KP precis publicerat en undersökning som handlar om läsarnas matvanor. Drygt 2300 ungdomar mellan nio och femton år har deltagit och svarat på tjugo frågor. Jag blev lite förvånad över att de gamla barn-toppfavoriterna hamburgare och pizza har bytts ut mot andra favoriträtter. De flesta killar tyckte bäst om sushi, och de flesta tjejer tyckte bäst om tacos. Den så kallade ”hatmaten” verkar dock oförändrad från vad åtminstone jag minns från skoltiden: ärtsoppa, blodpudding, fisk och inälvsmat.

Det så kallade ”fredagsmyset” är också viktigt, tycker fyrtiofem procent av de som svarade.

kp1

Tre av fyra lagar mat hemma ofta eller ibland, en av fyra gör det aldrig. Det är vanligast att hela familjen bestämmer middagen tillsammans, näst vanligast att de vuxna gör det, och 18 procent svarade att mamma bestämmer, kontra fem procent som svarade att pappa brukar bestämma. Tio procent är vegetarianer, och 1,5 procent är veganer.

Så här resonerade KP-läsarna kring godis:

kp2

Fyrtioåtta procent tänker ibland på att äta nyttigt, och trettioåtta procent tänker nästan alltid på det. Tio procent svarade att de inte bryr sig alls, att det är hur gott det är som spelar mest roll.

Länge leve kroppen, knoppen och KP. Hela texten finns här!
/Slaktarn

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp