McRice

10 lokala variationer på McDonald’s-mat från hela världen

18:15 1 Feb 2018

Liksom för många andra barn var en middag på McDonald’s höjden av lyx för mig och mina syskon. Jag minns mycket tydligt första gången jag stolt deklarerade att jag var redo att lämna happy meal-boxen bakom mig till förmån för Big Mac och Company. Romansen med McDonald’s bestod upp i vuxen ålder, en snabb cheeseburgare här och en nattlig pommes frites med dipsås där. Inte ofta, men likväl återkommande. Men någonstans avtog intresset, kanske var det tre-fyra år sedan, och vår relation rann ut i sanden.

Den får dock alltid ny glöd när jag är utomlands. Det började med första gången jag besökte Paris och upptäckte att ett av inslagen på McDonald’s meny var en macaron. Insikten var självklar, naturligtvis ska det finnas macarons. Vi är ju i Frankrike, och så ordleken på det (även om det bästa kanske hade varit om de hette McArons?). Efter mötet med denna lokala variation på McDonald’s meny har jag med stort intresse samlat på just sådana – de lokala variationerna. Här kommer en lista på rätter som finns eller har funnits på menyer runt om i världen.

1. McFalafel

mcfalafel

Som en del i mellanöstern-klustret av rätter (där även McShawarma och McKebab och olika variationer på dessa ingår) introducerades McFalafel på menyerna i Israel 2011. Det blev en stor flopp, och falafelvarianten drogs in efter bara sex månader.

2. McPuff, McSpicy Paneer och McAloo Tikki

McDonalds Indien

Nötkött är som bekant McDonalds stora stjärnprotein, vilket rimmar illa med det indiska klientelet. Därför finns det naturligt ett stort urval av lokala variationer på den indiska menyn, många (för att inte säga de flesta) av dem vegetariska. Bland dessa har vi tillexempel den vegetariska handpizzan McPuff, burgaren McSpicy Paneer, och burgaren McAloo Tikki med panerad biff av potatis och ärtor.

3. Brie nuggets

McDonalds Ryssland: brie nuggets

Exclusive to russia! Det är måhända inte speciellt ryskt, men det är något annat än den gamla vanliga ostnuggeten.

4. McArabia

McArabia

McArabia är en skapelse med kyckling i pitabröd som dök upp på vissa McDonalds i arabländerna och i Pakistan år 2003 för att ”meet Middle Eastern local taste”. Samma rätt finns på menyer i flera andra länder men under andra namn: exempelvis McOriental i Spanien, Frankrike och Holland, McKebab i Palestina och McTurco i Turkiet.

7. Den mytologiska burgaren McLaks

McLaks

Det var många år sedan McLaks fans på menyn på norska McDonald’s, men här och var på internet dyker denna burgare fortfarande upp som ett exempel på lokal variation när den är som bäst. Kanske hade McLaks fortfarande funnits på menyn om det inte varit för att den orsakade ett ganska omfattande fall av matförgiftning under sin tid på donken. Trist.

6. Spicy Korean Burger

spicy korean burger

2017 dök en burgare med namnet Spicy Korean Burger upp på McDonald’s Malaysia, som en del i deras ”discover the world”-kampanj. Svart bröd och kimchi var två av lockbetena.

7. Twisty Pasta-soppa till frukost

Sausage N' Egg Twisty Pasta

Bland frukosträtterna på McDonald’s i Hongkong hittar vi inte bara the usual suspects, utan även soppa med pasta och olika proteintoppings, så som skinka, ägg eller kyckling. Såhär går säljsnacket för varianten med korv and ägg: ”Kick start your day with twisty pasta, fresh grade A eggs from the U.S.A. and sizzling sausage, together with hot chicken or tonkotsu broth and other greens, this breakfast is the perfect start to a perfect day!”

8. McRice

McRice

Den här burgaren med ”bröd” av ris hittar man i flera länder i Sydostasien och består av ris, protein, sallad, majonnäs och ost.

9. McLobster

McLobster

Denna McDonald’s-take på en lobster roll är exklusiv för Kanada och New England. Och inte heller tillgänglig hela tiden, utan dyker upp lite hipp som happ på menyn. Pris runt nio dollar.

10. Yuquitas

yuquitas

Nä nä nä, detta är ingen vanlig gammal pommes frites. Det är yuquitas, och de serveras bland annat på McDonald’s i Costa Rica. Yuquitas dyker upp här och var i Latinamerika, och är en  cassava-motsvarighet till pommes.

Här fick vi ett urval på tio, men det finns många fler att ta upp. Den märkligt namngivna samuraiburgaren som säljs i Thailand tillexempel, eller pommes frites-rätten med choklad och pumpasås som såldes i Japan under halloween. Eller frukosträtten med spam, ägg och ris som är exklusiv för Hawaii. Vi ska dock inte glömma bort att vi i Sverige och Finland sedan ett par månader tillbaka är välsignade med den nya och mycket exklusiva burgaren McVegan! För den som ytterligare vill fördjupa sig i detta fascinerande ämne kan jag tipsa om den här bloggen, där en hängiven snabbmatsätare reser, käkar och dokumenterar.

/Slaktarn

5 kommentarer | “10 lokala variationer på McDonald’s-mat från hela världen”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Sarah skriver:

  Och inte att förglömma att vi får ketchup i fria mängder här i Sverige! För inte är väl alla McDonalds runt om i världen så frikostiga.

 2. Tim Whatley skriver:

  Googla också mcspaghetti!

 3. Becka skriver:

  I Finland har vi många rågbrödversioner av de vanliga hamburgarna: ”Ruis feast”, ”Ruis Fresh” , ”Ruis McVegan”..osv.
  (och då menar jag de klassiska finska osötade, mörka brödet)
  Mmmmm….

  1. Julia Gummesson skriver:

   Jaaa jag har läst om det! Är de goda? Det blir ju som en helt annan rätt med sånt bröd. Fantastisk variation!

 4. din gamla vän tim skriver:

  de hade pizza när jag var liten i usa, det var coolt, kom på en upphöjd metall kakfat.

  https://images.mentalfloss.com/sites/default/files/9741688703_f44bcff266_z.jpg

  och falafeln kommer tydligen snart till sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp