Från min fitty till din:

5:00 10 Nov 2012

Vi måste prata om menskoppen.

Menskoppen är ca det bästa som har hänt min fitty. Och det är skittrist att just allt det som är bra med menskoppen också är det som gör att inte så många känner till den. Ingen tjänar egentligen några pengar på att sälja dem eftersom de håller upp till 10-15 år till skillnad från de uttorkande, miljöovänliga helvetes blöjbindorna och kaktustampongerna. Därför är det heller inga storföretag som säljer dem = inte så mycket pengar att göra snygg och påkostad reklam = de har fått lite av en flumstämpel. Ni fattar.

Det enda jobbiga med en menskopp är att den kan vara lite knixig att föra in och ta ut i början, men när man väl fattar hur man gör så är de så himla himla bra. De funkar så att de har små små hål längst upp vid kanten som skapar ett vakuum och därför håller den upp sig själv inuti fitty, man behöver alltså inte hålla upp den själv med musklerna om en säger. Eftersom menskoppen inte är uttorkande på något sätt, den är ju bara en behållare, så är den världsbäst för oss som har känsliga slemhinnor eller har lätt för att få svampinfektioner. Grejen är att menskoppen är gjord av medicinsk silikon och därför fastnar inga bakterier på den och den absorberar ingenting = inga förändringar i fitty.

En menskopp kostar ca 300-400 kr och håller som sagt väldigt länge. Om du tömmer koppen och ska föra in den igen sköljer du bara av den med vatten. När du är klar med månadens mens rengör du den antingen genom att koka den eller som jag gör: köpa klortabletter och bryta ner en fjärdedel i ett glas vatten och låta koppen ligga i ett dygn. Man kan bada med menskopp, träna, sova och göra allt man kan med en tampong, den läcker inte och släpper inte in något heller. Och om man ska resa så behöver man inte ha med sig mer än själva koppen och ev klortabletterna, inga andra förpackningar. Plus de tre bästa sakerna med koppen:

1. Man behöver bara tömma och skölja den var 12:e timme. Alltså det är det jag HATAR med att ha mens, att det är så bökigt och tar tid och man måste hålla på att byta och joxa. Här behöver man bara göra det två gånger om dagen (bara det förtjänar en slomo-high five).

2. Man fattar hur ens kropp funkar på insidan på ett (för mig) helt nytt sätt.

3. Det är ascoolt att hälla ut blodet ur koppen ner i toan och se hur mycket det var, vilken färg osv. Igen – man fattar hur ens egen kropp funkar!

Okej, så om vi tar den enda nackdelen, att den är lite knepig att föra in och ut i början innan man får till tekniken:

Man viker koppen, för in den och vrider runt den lite för att säkerställa att den har vecklats ut och sitter på plats. Alternativt för man in ett finger bredvid den och drar runt ett varv runt koppen för att kolla att den är på plats. Den ska sitta långt ner i fitty men inte kännas. Det kan hjälpa att blöta koppen innan man för in den, då glider den in lite lättare.

Det finns en massa olika sätt att vika koppen:

Här är även en praktisk liten film om vikningar:

Det finns fler filmer på youtube om ni vill kolla runt. OBS! Bli inte skraja för det där skaftet längst ner på koppen. Den kan man klippa ner efter att man har testat sin kopp i början så att den inte sticker ut när koppen sitter inne.

Ni ser, det är inte så värst svårt egentligen.. I alla fall. Jag älskar menskoppen, den är så himla himla bra och har gjort min fitty så otroligt mycket gladare. Man kan köpa koppen på flera olika sajter, bland annat LadyCup och Menskoppen, det är även där jag har lånat de pedagogiska bilderna. På båda hemsidorna hittar du fler tips på hur man kan göra med koppens användande och rengöring med mer plus se vilken storlek du ska ha beroende på om du har fött barn, hur gammal du är osv.

37 kommentarer | “Från min fitty till din:”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. anna skriver:

  helt enig. det bästa 279 kronorna jag spenderat. mensjoxet är ett minne blott. bara att komma i håg att ha med sig koppen när man vet att det börjar närma sig men sen fixar man fan allt: långresor i mindre utvecklade toalettländer (läs ombord 2:a klass tåg i indien), badsemestrar, tokfyllor, djupsömn och har aldrig varit så bekväm vid oralsex under mensen som med koppen. dock tycker jag det funkar med grundlig rengöring i form av tvål och vatten men det är kanske jag som tar för lätt på det.

 2. Katrin skriver:

  Den finns tydligen att köpa på Appteket Hjärtat nu för tiden också!!

 3. mattlo skriver:

  Ja, hurra hurra för menskoppen! <3

 4. Tove skriver:

  Hur får man ut den utan att spilla?

 5. Matilda Flodin skriver:

  MeLuna går att beställa för 100-200 kr om man har tight om cash på meluna.eu .

 6. La Linda skriver:

  Tack för det här inlägget. Både för informationen och för att du tar bort lite av tabun att prata om mens. Jag tror precis du sålde in en kopp till mig! :)

 7. Kakan skriver:

  Älskling joon jag har fundert påpass länge på detta blogginlägget och nu gjorde du det så bra!!!!! TACK och menskopp for life!!

 8. Frida skriver:

  Svar till Tove: Man lär sig ganska snabbt hur man ska hålla den/vinkla den för att inte spilla.

  Till alla andra: KÖP!!! Önskar jag hade vetat om detta och köpt den när jag var yngre, gud så mycket ångest och krångel (och PENGAR) jag sparat. Vill knappt tänka på det ens.

 9. Isabelle Lundqvist skriver:

  Ett fett jäkla word på det. Så mycket bättre mitt liv har blivit det senaste året sen jag köpte min kopp.

 10. JD skriver:

  Men alltså funkar detta verkligen om man blöder mycket? Den ser så tiny ut! 12 timmar… jag tvivlar lite. Erfarenheter någon?

 11. Isabelle Lundqvist skriver:

  JD: Jag har riklig mens och tömmer den snarare var 7-8:e timme eller så än var tolfte, (under de första dagarna när det blöder mest, sen ca var tolfte när det lugnar ner sig), men till skillnad från när jag använde tamponger/bindor har jag på över ett år aldrig nånsin behövt oroa mig för att det ska blöda igenom. Bara lugna gatan.

 12. Veronica skriver:

  Det finns en kopp för alla, oavsett hur lite/mkt du blöder eller ålder mm.
  Basic fakta: http://sv.wikipedia.org/wiki/Menskopp
  Ni hittar även nyttig info på: http://www.ladycup.se
  Vill ni ställa frågor mer privat så svarar vi direkt på alla mejl: ladycupsverige@gmail.com
  Vi blir så glada när ni hör av er – detta är ju vad varje blödande är värd – en bekymmersfi mens!
  Lycka till
  Kramar Veronica
  LadyCup Sverige

 13. Annelie, menskoppen.se skriver:

  Det finns idag över 30 olika menskoppsmärken i världen och många av dem säljs i Sverige.
  Sedan 2008 informerar vi om och säljer olika menskoppar, och vi är inte knutna till bara ett märke.
  Vi provar kontinuerligt nya koppar och har erfarenhet av att sälja och ge råd kring många olika sorters.
  Informationen på menskoppen. se är baserad på vår samlade information under dessa år och i kommentarstrådarna finns mycket information från användare och nyfikna samt svar från oss.
  Om du vill ha generella råd kring val och användande av menskoppar, maila annelie@menskoppen.se

 14. Annelie, menskoppen.se skriver:

  Fråga 1 från dig här ovanför:
  Hur får man ut den utan att spilla?

  Svar:
  Det är inte så svårt, eftersom du tar ut koppen i samma vinkel som slidan. Men du får räkna med att det är lite nytt att lära från början, men att du snabbt kommer in i det nya.

  Fråga 2 från här ovanför:
  Men alltså funkar detta verkligen om man blöder mycket?
  Svar:
  Det finns som sagt över 30 olika menskoppsmärken i världen. De flesta koppar finns i en eller två olika storlekar, men det finns även märken som finns i fyra olika storlekar, så menskoppar finns för både de som blöder mycket och lite. Generellt när du blöder mycket, så behöver du en stor kopp, men det finns undantag som ålder och kanske t ex vestibulit som gör att du kanske ändå behöver en lite mindre kopp.
  När du hittar en kopp som du gillar, maila den som säljer den och fråga om råd!

  Hälsningar
  Annelie, menskoppen.se

 15. Anna skriver:

  ÅH!! Äntligen! Jag har använt menskopp sen jag var fjorton, och varit frälst från första stund! Jag kunde ju såklart inte hålla käften i början, och berättade om menkoppen för alla jag stötte på, vilket resulterade i en hel del konstiga blickar och dåliga skämt. Menskopp var äckligt, konstigt, oförståligt.

  Och tja, det är väll klart, varför ska man använda något som en liten stirrig tjej skriker om när man kan använda något som det görs en massa påkostade reklamer om med fräscha brudar och blåa vätskor? Men att det inte gjorts några sådana reklamer om menskoppen, man tjänar inga pengar på den. Och stora företag som OB och libress gör ju allt för att visa att det inte finns något annat alternativ än att trycka upp mängder av blekt och besprutad bomull i fittan varje månad, eller att ha sådan i trosorna så det känns som man har blöja. Skolböckerna vi fick under sexualkunskapen i nian var sponsrade av just de företagen. Lätt för någon att förstå att det finns ett bättre alternativ liksom.

  Blev så himla lycklig när jag såg att apoteket hjärtat tagit in menskoppen Lunette. Nu börjar menkoppsrevolutionen på riktigt tänkte jag. Och nu detta inlägg. Fortsätt predika, jag hoppas att alla får veta hur mycket lättare livet kan bli!

 16. hanna skriver:

  Var köpte du den? Jag vill också ha en fin rosa!!

 17. Ett ritstift i din rumpa skriver:

  menskoppen är troligen mitt bästa köp ever!

 18. Lisa Karlsson skriver:

  här är en fin rosa: http://www.fairbreezeshowroom.se/produkter/lady-cup/ladycup-wild-honeysuckle.html. Jag köpte en ljusrosa för ca ett år sedan, den har blivit lite missfärgad. Jag tror att den här mörkrosa är bättre för jag har också haft en mörklila i ett år och den är fortfarande lila och fin!

 19. Malin skriver:

  Ja, menskopp är typ det bästa som hänt mig i konsumtionsväg! Och inte behöver man vara skraj inte, det är ju bara att öva några gånger på hur man sätter in den. Dra er till minnes hur det var att lära er sätta in tampong precis när ni fått mens #1 och det klarade ni ju? Att lära sig menskopp sedan i vuxen ålder eller med lite menserfarenhet är hundramiljoner gånger lättare. Puss

 20. Annat, skriver:

  En sak som man kan göra mycket bättre med menskopp än med tampong är att ha sex. Till skillnad från när man använder tampong så osar inte fittan av bomullskemikalier blandat med blod, urin, annat äckel, utan är precis som vanligt bara att det finns en kopp innanför som innehåller blod. Förlåt att jag sprider neggiga vibbar av tampongsex, men jag förstod inte förrän jag började använda menskopp (7 år sedan) hur illa tamponger luktade, för jag trodde att det var själva mensen som luktade så. Dessutom: när koppen inte är helt full går det att penetrera försiktigt med olika mindre saker utan att den läcker.

 21. Eija skriver:

  Den är ju Lunette från Finland som finns på Apotek Hjärtat, båda ofärgad och purpurfärgad. http://www.lunette.com/se
  Trevligare mens för våra svenska systrar! :)

 22. Annelie, menskoppen.se skriver:

  Färgade koppar eller inte? En intressant fråga.
  Mooncup tar helt avstånd från färg i menskoppar av flera skäl:
  http://www.mooncup.co.uk/about-us/news/all-news/coloured-menstrual-cups.html

 23. Sara skriver:

  Menskopp är utan tvekan bra skit. Men den passar inte alla, jag får svamp när jag använder menskopp. För mig funkar naturtampong bättre.

 24. Marie skriver:

  Ja heja Menskopp! Jag blöder rikligt ett par dagar och tömmer då koppen oftare. Ibland när det är riktig vårflod kompletterar jag med ett tunt trosskydd de dagar då jag vet att jag kommer få svårt att tömma ofta (och får ofta svamp på köpet).

  Alla tonårstjejer borde få en menskopp hemskickad. De allra flesta slipper svamp och tänk vad många bindor och tamponger miljön (och reningsverken) slipper!

 25. JD skriver:

  Tack alla snälla för svar, det här verkar ju lovande!

 26. Lisa skriver:

  Min kopp är definitivt ett av mina bästa köp nånsin. Jag har en blå från Lunette ( http://lunette.com/index.php?id=18 här är en länk!). Jag tömmer min 2-5 ggr/dygn beroende på när i min cykel det är.

  Jag brukade ha jättemycket problem med svampinfektioner, men inte längre. Har haft EN sen jag började med kopp för två år sen. Man kan ha på salva på själva koppen innan man för in den, så går det över ganska fort.
  Har man problem med införandet kan man använda vattenbaserat glidmedel, typ Klick. Då går det hur lätt som helst. :)

  Hoppas att fler börjar med kopp, man sparar pengar (i längden) och man känner sig fräsch. OCH man är miljövänlig! Hurra för kopp! :D

 27. Petunia skriver:

  Hej! Tack för en väldigt sprudlande och inspirerande artikel. Jag hade knappt hunnit läsa färdigt innan jag fylld av eufori klickade hem mitt alldeles egna lilla exemplar. Jag tänkte ta tillfället i akt att komplettera med lite information som artikelförfattaren glömt att nämna.

  –> När du för första gången ska ta ut din menskopp kommer du till din förvåning att upptäcka att den sitter fast. Inte sådär som att det är lite trögt att få ut den, utan den sitter fast. Nu har eventuellt artikelförfattaren en väldigt rymlig fitty, och med rymlig menar jag stor nog att utan större åthävor parkera en kanot i den, men för oss andra med normalbegåvade fittys så sitter den fast. Det beror på att det skapas vacuum när koppens kanter sluter tätt mot slidväggarna. Lösningen är att få vacuumet att släppa genom att få koppen att lossna lite i kanten så att luft kommer in.
  –> Här kommer nästa stora överraskning: Det går inte. När du övergått från att försöka lossa den med dina fingrar till att använda diverse redskap (tro mig, du kommer att hamna där) uppstår nästa problem: Dina hårt prövade slidväggar börjar svullna. Vid det här laget har du sannolikt börjat gråta, men misströsta inte. I manualen finner man råd: ”Slappna av”. Jag tänker inte ens börja diskutera ironin i detta råd.
  –> Nu återstår två alternativ: Kontakta din gynekolog (ahahahaa ha ha) eller dra ut den. Eftersom du i desperation kommer att välja det sistnämnda kommer du nu att upptäcka nästa egenhet: Den går inte att greppa (om du inte har en kanotparkereingsfitty). När du efter att faktiskt fått tag i den med lämpligt redskap (tro mig, du kommer att hamna där) är det bara att bita ihop och försöka hantera smärtan. Dina grannar kommer ev att tro att du föder barn därinne eftersom du ”krystar lätt” (ironi igen) samtidigt som du gråtstönar medan du långsamt sliter ut koppen ur din fitty.
  –> När du väl fått ut den vill jag skänka dig ett lugnande ord: Fittyn har ett fantastiskt läkkött. Såren kommer att försvinna på nolltid. Du ska heller inte vara orolig om du råkar bajsa på dig lite medan du krystar och sliter; du är förhoppningsvis i ett badrum. Utrymmet är anpassat för detta. What else? Pja, hade du inte hemorrojder innan kan det hända att du har det efter att du slitit ut din menskopp. Inget att skämmas för, det är många som har hemorrojder. Det finns utmärkta salvor på apoteket. Jag förväntar mig också att det som känns som en förändrad anatomi inne i fittyn bara är svullnad. För det vore ju förargligt att ha sugkoppat sig till ett begynnande framfall.

  Pja, det var väl vad min fitty ville ha sagt till din fitty. Så tack för tipset om denna guds gåva till kvinnan. Tack. Verkligen.

 28. Kristina skriver:

  Petunia, du har inte blandat ihop menskoppen med en sån där sugkopp som man rensar avloppen med?

 29. Petunia skriver:

  Kristina, jag har kollat och dubbelkollat. Enligt beskrivningen är det otvetydigt en menskopp. Jag tror iofs att den skulle fungera fantastiskt som avloppsrensare, vid tillfälle kanske jag rent av provar. Det är ju inte som att den kommer att komma i närheten av mina genitalier igen.

 30. Julia skriver:

  Petunia – DIN TON? Herre

 31. Soraya Hashim skriver:

  Petunia: Jag läste din kommentar igår när den kom in och… Fan jag blir så jävla sur på din ton! Jag vill hjälpa dig och ge dig fler tips och så pga jag fattar att man får panik innan man fått in tekniken och jag har varit med om liknande i början, men just nu är jag bara förbannad.

  Jag har skrivit ett blogginlägg om ett alternativ till bindor och tamponger. Det funkar skitbra för mig och många andra, men visst – det är knepigt i början innan man förstår hur den ska sitta osv och det har jag varit tydlig med och hänvisat till andra jättebra hemsidor med mer detaljerade råd och beskrivningar. Det var svårt för de flesta när de provade tamponger första gången också. Inte fan lackade man då ur på den som tipsat om dem och börja förnedra dem?

  Det finns säkert många i det här kommentarsfältet som gärna ger dig massa råd, men fucking skärp din ton i så fall.

   

 32. Désirée skriver:

  Jag köpte en menskopp från märket Ruby Cup i höstas utan att ha använt mig av annat än tamponger och bindor tidigare och har inga som helst problem med att ta ut den och tömma den nu! När man köper deras menskopp går pengarna till ett projekt som delar ut menskoppar till tjejer som inte har råd med mensskydd i Kenya. Mår bra av att använda mig av ett miljövänligare alternativ samtidigt som jag ger tjejer som tvingas stanna hemma från skolan/jobbet när de har mens eller använder sig av exempelvis bark, eller tidningspapper under mensen. Har förståelse för att det är lite tricky att lära sig i början dock tycker jag det är ett mycket bättre alternativ för mig (som är student med begränsad budget) än tamponger. Man kan ju köpa en för att ha som alternativ till en tampong eller binda med, kostar inte så hemskt mycket i förhållande till hur mycket man sparar och hur mycket man ger tillbaks till miljön, eller till tjejer utan samma lyxiga möjligheter som oss. Tack Soraya för att du bidrar till att uppmärksamma ”the conversation about menstruation”. :-) // Désirée , Ruby Cup webshop: http://ruby.because.dk/ Facebook: https://www.facebook.com/RubyCup?fref=ts

 33. Julia skriver:

  Fick hem min menskopp strax efter jul och jag längtar efter att få prova den vid nästa mens! Hoppas den funkar för mig och att jag slipper lägga pengar på bindor och tamponger igen! :)

 34. bluesun skriver:

  Måste bara skriva ett litet tack! Jag hade länge funderat på att köpa en menskopp, men det blev liksom inte av. Sen trillade jag in på denna blogg, och det fick mig faktiskt att beställa en. Använt den i ett par månader nu och är så sjukt nöjd! Ett av mina bästa köp, definitivt. Lite knepigt att få ut typ de två-tre första gångerna innan jag fattade exakt hur man gör, sen har det inte varit några problem alls. Så tack igen! :)

 35. Snurran skriver:

  Tycker det är kalas att du tipsar om kopp!
  Själv är jag en sån där flummare som haft kopp sen 2008 eller så när jag hörde talas om koppar först. (=
  Tillhör en äldre generation men det hade sparat mej mkt lidande under skoltiden att ha en kopp istället.
  Jag blöder rikligt men med en stor kopp behöver jag åtminstone bara tömma säg 4 ggr när det är som värst.
  Och resterande dar kan jag göra som de flesta – tömma morgon och kväll – det är allt!
  Så underbart. Äntligen frihet även under lingondagarna.

 36. Erika skriver:

  Gammalt inlägg, jag vet. Men som nyligen frälst menskoppsanvändare tycker jag att det här är SÅ bra! Önskar bara att jag testat menskopp tidigare. Den jag använder kommer från http://www.menskopp.se, de tillverkar i Sverige och har storleksgaranti vilket jag tyckte var jättebra! Ännu bättre för miljön och bra för oss nybörjare som inte riktigt vet vilken storlek som behövs. Rekommenderar till alla! Min menskopp har verkligen gjort det enklare att ha mens.

 37. Karin skriver:

  Alltså jag är ledsen, men jag kan inte alls stämma in i denna hyllningskören! Jag har kopparspiral vilket gör att det här med menskopp ledde till infektion. Menskoppen är i teorin superbra, men jag tycker helt ärligt att det gör rätt ont att sitta in och ta ur, samt är sådär att behöva joxa med all rengöring av koppen (urk). Slängde min till slut och började köra med tampong i stället, mycket fräschare tycker jag ( fast dyrare o omiljövänligare).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg