Uppsåt my ass

10:13 14 Jan 2014

Nu har domaren i det uppmärksammade våldtäktsfallet vid Lunds tingsrätt med tungan utanför munnen fattat en pennstump med båda händerna och formulerat en artikel där han förklarar klart och tydligt att han minsann inte tänker böja sig för ramaskriet alla okunniga på sociala medier håller på med. Asså en mindre erfaren domare kanske skulle falla för trycket, men inte han. Cool han e.

Han skriver bland annat:

”Kvinnan har på ett alldeles tydligt sätt gjort klart för mannen i åtminstone sex fall att hon inte vill gå med på det som han hade för avsikt att göra.

”Om tanken inte har slagit honom, att hon inte vill ha sex med honom, då har han inte heller haft något uppsåt att göra det som han gjort.”

”Nästa gång handlar det om din son eller din bror som sitter i domstolen, och då vill du säkert att domaren inte ska falla undan för det massmediala trycket.”

Det här gör mig så vansinnig att jag faktiskt inte klarar av att formulera någonting. Jag har försökt flera gånger men mina ord stannar av hela tiden för jag kan inte förstå att detta ens finns. Kan någon annan snälla bara ta över och förklara varför detta är så fel? Kan någon annan berätta hur många fler sätt man kan säga nej på än de som tjejen redan hade sagt innan hennes röst sprack och hon fysiskt inte kunde göra annat än viska? Kan någon annan förklara hur skräck ibland gör att man till och med kan bli helt passiv? Kan någon annan förklara om den här människan menar att de fall som dömts till våldtäkt, där offret varit just tystad av skräck alltså inte gills så länge våldtäktsmannen ”inte fattade”? Kan någon berätta om han menar att om man inte fått ett nej ur en sovande/avdäckad/drogad person så är det fritt fram? Kan nån berätta det här med att även dominanssex innebär överrenskommelser som man måste hålla sig till? Kan nån förklara varför vi behöver en samtyckeslagstiftning där ja:et är det som räknas, inte det eventuellt hörda nej:et?

För nästa gång kanske det handlar om din dotter eller syster som sitter i domstolen och då vill du säkert att domaren inte tänker med röven. Eller så kanske det är just din son eller bror och då hoppas jag att du VILL ha honom fälld.

 

4 kommentarer | “Uppsåt my ass”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma skriver:

    Tack för detta! Jag blir mållös av domarens fullständiga idioti.

  2. S.E.L skriver:

    Hur kan domaren försvara frigivningen enbart med ”han hade inte uppsåt”? Om han som våldtog verkligen inte hade uppsåt, så har han ju ändå en väldigt snedvriden syn på sex, bara kör sitt eget race och verkar inte ens försöka läsa av sin partner. HELT KLART ETT SKADLIGT BETEENDE MOT ANDRA. Verkar det helt normalt tycker domaren, eller? Ska han bara vinkas iväg med ”Jaha, det var ju olyckligt, men det var inte meningen alltså? Jamen dåså. Hejdå!”

    Fattar inte varför han inte ens fick något annat slags straff, för vårdlöst beteende eller liknande. Inte för att det skulle göra kvinnan rättvisa, men liksom.. HELT friad? Hur kan ”hade inte uppsåt” väga tyngst av all den information dom har, t.ex att tingsrätten anser att det ”rent objektivt sett är visat att 27-åringen med våld tvingat…”. Hur kan det inte få konsekvenser?

  3. lg skriver skriver:

    SEL: han fick inget annat straff för att åklagaren inte hade något alternativyrkande.

    Blir du åtalad för misshandel men bara bedöms ha begått vållande av kroppskada och åklagaren inte har med det som alternativyrkande blir du frikänd. Skyll på åklagaren, inte domstolen.

    Soraya: jo, blir man passiv är det en fullt giltig ursäkt. Det är en rättssäkerhetsfråga. Kommunicerar man inte kan rimligen den andra parten inte veta, och då saknas uppsåt. En parallell kan vara smitning efter en trafikolycka. Det är fullt förståeligt att man blir djupt chockerad om man av misstag kör ihjäl någon och därför helt tappar förmågan att tänka klart och bara åker vidare. Man kommer ändå bli dömd för smitning, trots att beteendet kan förklaras av chocken. Bra eller dåligt, men vuxna förväntas bete sig rimligt vuxet i alla lägen, till och med när man är berusad. Enda (?) undantaget är om man blivit drogad.

  4. DONALD CHRIS skriver:

    Hej alla, jag har sett kommentarer från personer som redan har tjänat sitt NEURON FINANCE AND CREDIT UNION-lån och sedan bestämt sig för att fråga sina rekommendationer och för några timmar sedan bekräftade jag mitt personliga bankkonto för totalt $ 30,000.00 jag frågade. Det här är bra nyheter och jag rekommenderar alla som behöver en riktig kredit för att skicka en förfrågan via ditt email (neuronfinancecreditunion@gmail.com). Jag är glad att få det lån jag bad om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla